abcd00 Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Hej, Mam problem z przeniesieniem się z prywatnej uczelni (SWPS w Poznaniu) na państwową (UAM). W tym roku akademickim skończyłam pierwszy rok studiów, zaliczyłam wszystkie przedmioty w czasie sesji, nie mam żadnych poprawek ani warunków - czyli spełniłam wszystkie wymogi, żeby przenieść się od drugiego roku studiów na UAM, mam też wystarczającą średnią - na UAM przyjmują osoby ze średnią od 4.00 wzwyż, ja na koniec roku miałam 5.00. Pojawił się jednak problem czysto formalny - na UAMie oceny wystawiane są z każdego przedmiotu osobno, natomiast na mojej uczelni jest system modułowy. W skrócie polega to na tym, że na jeden moduł składają się na przykład 2 przedmioty, z każdego wykład i ćwiczenia (czyli łącznie 4 części), nie ma ocen za te poszczególne części, tylko punkty, które są później sumowane i przeliczane na oceny za cały moduł. Napisałam podanie do prodziekana mojej uczelni i otrzymałam zgodę na przeniesienie na UAM, zaniosłam do dziekanatu UAMu podanie o przyjęcie, wykaz ocen, sylabusy przedmiotów i zgodę mojego prodziekana. Wtedy pojawił się problem - panie w dziekanacie powiedziały mi, że potrzebują jeszcze wykaz ocen z EGZAMINÓW, a nie całych modułów, ponieważ będzie to potrzebne przy liczeniu średniej na dyplom przy magisterce, bo taki jest wymóg ministerstwa. Poszłam do dziekanatu mojej uczelni i powiedziałam o całej sprawie, ale pani w dziekanacie powiedziała że nie może wystawić mi zaświadczenia o ocenach z EGZAMINÓW, bo z egzaminów dostajemy tylko punkty, a nie oceny (oceny mogą być tylko z modułów). W związku z tym przygotowałam w domu w tabelce spis przedmiotów, z których były egzaminy, napisałam ile dostałam z nich punktów (np. 30 na 32), przeliczyłam to obok na procenty, a procenty na oceny według skali zamieszczonej w sylabusie i poprosiłam panią w moim dziekanacie o sprawdzenie i potwierdzenie, że faktycznie uzyskałam takie wyniki. Usłyszałam wtedy, że... pan prodziekan nie zgodził się (!) żeby "przeskalować" punkty z egzaminów na oceny, ponieważ "na naszej uczelni podstawową jednostką są moduły, a nie egzaminy". Problem w tym, że bez ocen z egzaminów nie mogę zostać przyjęta na UAM (mimo że ten sam pan prodziekan wcześniej udzielił mi zgody na przeniesienie do innej uczelni...) Do tego dochodzi taki problem, że w piątek dziekanat UAM przekazuje podania o przyjęcie dziekanowi, który je rozpatrzy, więc teoretycznie mam czas jeszcze tylko jutro, żeby załatwić tę sprawę z moją uczelnią. I stąd moje pytanie - skoro podawanie ocen z egzaminów jest (jak twierdzi UAM) wymogiem ministerstwa, żeby policzyć średnią na dyplomie magistra, czy mój prodziekan w ogóle może nie wyrażać zgody na wydanie mi takiego dokumentu? Rozumiem, że na mojej uczelni z egzaminów nie ma ocen, tylko punkty, ale nie widzę problemu żeby to przeskalować - zwłaszcza że sytuacja tego wymaga... Czy jest możliwość, żebym nie mogła się przenieść tylko i wyłącznie dlatego, że dwie uczelnie mają inny system zliczania punktów i ocen? Trochę kłóci się to z moją logiką, skoro możliwe jest nawet przeliczenie ocen z zagranicznych uczelni, albo z Matury Międzynarodowej na polską... Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź i za ewentualne porady, co mogę w tej sytuacji zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panna.kota Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 W skrócie - myślę, że Twoja obecna uczelnia zwyczajnie robi Ci problemy. Tracą po prostu łatwy hajs. Niestety nie wiem, jak Ci pomóc, ale życzę powodzenia oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Niestety nie leży to w interesie Twojej uczelni aby ułatwić Ci przeniesienie. Uczelnia doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że trudno będzie Ci się przenieść mimo, iż wyraziła zgodę. Bardzo trudno przenieść się z uczelni niepublicznej na publiczną. Trzymamy kciuki żeby się udało i koniecznie daj znać jak CI się udało załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greena12 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ponawiam pytanie! Czy udalo ci sie przeniesc? Jestem dokladnie w takiej samej sytuacji tyle ze chce sie przeniesc z I roku stacjonarnych z SWPSu na UWr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Jesli ten sam kierunek to próbuj. Może sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greena12 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Prosze o odpowiedz osoby,ktore byly w podobnej sytuacji tj.starały sie o przeniesieenie z prywatnej uczelni w trybie dziennym na uczelnie państwowa również w trybie dziennym (te same studia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 pani w dziekanacie powiedziała że nie może wystawić mi zaświadczenia o ocenach z EGZAMINÓW, bo z egzaminów dostajemy tylko punkty, a nie oceny (oceny mogą być tylko z modułów). Dziwny ten system na SWPS... Ale mniejsza z tym. Jeśli egzaminy rzeczywiście nie podlegają ocenie, to nic dziwnego, że dziekanat i prodziekan nie chcą przeliczać ich na oceny. W końcu mają do tego pełne prawo. Uczelnie, niestety, cieszą się ogromną niezależnością, co stwarza możliwość wymyślania herezji. Nie myślałaś, żeby UAM przepisał Ci zaliczone przedmioty na podstawie zgodności ich zakresu i efektów kształcenia? W ten sposób najczęściej rozwiązuje się takie problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Na to musi sie zgodzić dziekan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oliv1996 Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Czy są jakieś nowe informacje w tej sprawie? Ja planuję się przenieść z warszawskiego SWPS (prawo) na UŁ od następnego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weronika07 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Można wiedzieć czy doszło do przeniesienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzi156 Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 No jak tam, udało się komuś? opisze ktoś swoje starania ? ;) planuje zrobić to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...