Skocz do zawartości
Sanaa

Praca w Japonii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, chciałabym się dowiedzieć jakie miałabym możliwości pracy w Japonii. Wiem, że japonistyka i ogólnie studia wschodnioazjatyckie same mało dają, dlatego zastanawiałam się, czy gdybym połączyła japonistykę z pedagogiką bądź studiami o charakterze "opieki nad osobami starszymi" czy ogólnie właśnie tego typu studiami, miałabym większe szanse znalezienia pracy? Jestem na humanie i zastanawiam się właśnie co po maturze. Interesuję się kulturą wschodu więc myślałam, żeby pójść w tę stronę. A może są jakieś inne koncepcje ewentualnie? Jestem otwarta na opinie i propozycje, narazie myślałam właśnie nad tym, ale zobaczymy :)

Opieka nad osobami starszymi to raczej domena krajów zachodniej Europy. W Japonii ta kwestia przedstawia się trochę inaczej - ze względu na lokalne uwarunkowania kulturowe.

Praca w Japonii to dość ciężki temat zasadniczo, gdyż jest to kraj z rozbudowaną gospodarką (szczególnie nowoczesnymi technologiami), więc jeśli nie możesz wykazać się wykształceniem inżynierskim, to możesz mieć spory problem, żeby znaleźć tam coś sensownego. Znajomość japońskiego jest oczywiście dużym plusem, ale niestety nie wystarczy tam do niczego - Japończycy też znają japoński przecież;-)

Lepszym rozwiązaniem byłaby raczej praca w Europie, USA, Australii, etc. w firmie, która współpracuje z Japonią. Studia podyplomowe z zakresu biznesu lub np. negocjacji i mediacji byłyby tutaj ciekawym uzupełnieniem.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Właśnie tego się obawiałam, bo nie łudźmy się, inżynierem raczej nie będę. Byłam ciekawa, bo nawet sporo osób wyjechało do Japonii, ale wielu z nich to informatycy również.. Jestem ciekawa jak można zahaczyć o taką firmę współpracującą z Japonią, to też byłaby ciekawa droga.. No nic, narazie muszę szukać :)

Podstawą jest znajomość nie tylko języka ale w przypadku Japonii, również kultury, historii, dlatego podstawą jest japonistyka. Podczas studiów na pewno wszystkiego się dowiesz i będą okazje i możliwości wyjazdów do pracy:))) Na pewno na studiach Ci wszystko powiedzą :)

Japonia to rozwój technologii, ale to nie znaczy, że jadąc do Japonii nie ma innej pracy, jest:) to normalny kraj.

Właśnie jestem już tak zdezorientowana odnośnie wyboru kierunku studiów, że najchętniej schowałabym się przed całym światem :D Japonistyka i ogólnie studia wschodnioazjatyckie dość mnie zainteresowały, ale opinie są bardzo kontrowersyjne. Zastanawiałam się nad dwoma kierunkami studiów, myślę, że dałabym radę, ale właśnie - nic nigdy nie wiadomo na 100% :D Teraz nastały takie czasy, tym bardziej dla humanistów, że wszystko stoi pod znakiem zapytania. Chciałabym równocześnie uczyć się jak i rozwijać swoje pasje, więc pomimo wszystkich poszukiwań i innych koncepcji, zainteresowanie Japonią daje mi się we znaki :) Dziękuję za pokrzepiającą odpowiedź :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Professionals who need to generate answers with Overchat AI often find that the ability to switch between models like Gemini 3 and DeepSeek V3.1 provides a broader perspective on any given topic. This variety ensures that the information is not just fast, but nuanced according to the specific strengths of each underlying algorithm. For approximately 1.15 dollars per week, it is a very practical alternative to managing individual premium accounts for multiple services.
    • Jak wentylatory działają, a wywala temperaturę, to pewnie moduły mocy (IGBT) są już na wykończeniu albo pasta termoprzewodząca wyschła na kamień. Naprawa takich rzeczy to standardowa procedura, nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje od razu nowego falownika, zwłaszcza przy większych mocach, gdzie koszty idą w dziesiątki tysięcy. Najważniejsze to wysłać sprzęt do kogoś, kto daje realną gwarancję na naprawę, a nie tylko "przeczyści". Sam przerabiałem kilka serwisów i różnica w podejściu bywa ogromna, zwłaszcza jeśli chodzi o czas reakcji, bo każdy dzień przestoju to kasa. Jeśli chcesz sprawdzić, co dokładnie wchodzi w zakres profesjonalnego serwisu, warto jest zajrzeć tutaj: https://centrumregeneracji.pl/oferta/naprawa-elektroniki-przemyslowej/
    • Szukam namiarów na sprawdzony serwis elektroniki przemysłowej. Mamy na stanie falowniki, które wywalają błędy przegrzania, mimo że wentylatory chodzą. Czy to już czas na śmietnik, czy można to jakoś zregenerować?
    • Temat LED vs lampy błyskowe to wieczna dyskusja i każdy ma swoje zdanie, ale postaram się podejść do tego praktycznie. LED-y mają rzeczywiście tę ogromną zaletę że widzisz efekt na żywo, co bardzo ułatwia naukę i przyspiesza pracę w studio, zwłaszcza jeśli robisz też nagrania wideo. Kiedyś temperatury barwowe LED-ów były problemem, ale teraz producenci naprawdę dobrze to opanowali i możesz dostać CRI powyżej 95 bez problemu. Lampy błyskowe wciąż wygrywają jeśli chodzi o czystą moc i możliwość zamrożenia ruchu przy krótkim czasie naświetlania, więc do sportu czy dzieci się lepiej sprawdzają. Koszty eksploatacji są jednak niższe przy LED-ach, bo nie wymieniasz lamp błyskowych i zużywasz mniej prądu. Ja bym powiedział że dla większości zastosowań portretowych i produktowych LED-y są w zupełności wystarczające i naprawdę komfortowe w użyciu. Ceny ostatnio też spadły więc nie jest to już taka inwestycja jak kiedyś. Warto porównać konkretne modele i specyfikacje, bo różnice między producentami potrafią być spore - możesz to zrobić na przykład sprawdzając ofertę https://fotostudio360.com/ gdzie znajdziesz zarówno LED-y jak i tradycyjne lampy z pełnymi parametrami.   
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.