Skocz do zawartości
lukasz1991

Studiowanie i życie studenckie w Rzeszowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem studentem 4 roku  Politechniki Rzeszowskiej  na kierunku informatyka i  chciałem stworzyć temat o studiowaniu w Rzeszowie.

Zaczynając, Rzeszów ma najwięcej studentów w całej UE, jeżeli chodzi o liczbe studentów przypadającą na liczbę mieszkańcow. Dwie główne publiczne uczelnie Rzeszowa to  Politechnika Rzeszowska (PRZ) i Uniwersytet Rzeszowski(UR),  gorąco polecam jednak PRZ ;) Rzeszów słynie również z tego, że znajduje się tutaj jedno z dwóch w Polsce ośrodków kształcenia pilotów oczywiście na PRZ.

Jeżeli chodzi o naukę wypowiem się tu na temat mojego kierunku ,więc uczyć się trzeba. Stan początkowy liczby studentów do teraz mniejszyl się o ponad połowe.
Poza tym zmiana rektora i zaostrzone rygory w związku z sesją, która np. nie da się już jej przedłużyć.
Najlepiej jest, gdy już w szkole średniej uczycie się pod wybrany kierunek studiów lub wiecie na jaki kierunek pójdziecie i zaczniecie się samodzielnie  uczyć z tej dziedziny. Potem na studiach jest łatwiej, prościej i można zdobyć stypendium unijne i rektorskie:)

Jeżeli chodzi o życie studenckie poza uczelnią to jest tu wiele rozrywek. Można pospacerować po bulwarach, wybrać się na tor gokartowy i poczuc się jak Kubica,pojeździć na rowerze,  jest wiele klubów, pizzerii gdzie można wyjść i umówic się ze znajomymi. Naprawdę nie da się nudzić w Rzeszowie, przez co czas leci szybciutko i tak zleciały już te ponad 3 lata studiów :)

Niewiadomo kiedy :)

Teraz oddaje Wam głos.  Dzielcie się swoimi spostrzeżeniami i uwagami :)

Zapraszam do dyskusji.

• Like 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Ze względów praktycznych zrobiłam zabudowaną i nie żałuję ani trochę. Wolnostojącej bym nie zrobiła, bo uważam, że moje 7m2 to dalej za mała łazienka na taką wannę, a przyścienną rozważałam, ale jednak odpadł pomysł ze względów praktycznych Polecam poszukać inspiracji na stronie Tubądzin: https://www.tubadzin.pl/lazienka Jest tam wiele pomysłow na łazienkę. 
    • Dziewczyny robię generalny remont łazienki. Myślałam o wannie wolnostojącej. Jak się u was sprawdza? Czy jest ok czy jednak ( z uwagi na sprzątanie) lepiej przyścienna? Jakie są wasze doświadczenia?
    • Nie każdy może zostać przysięgłym to wymaga spełnienia warunków. Obywatelstwo polskie pełna zdolność prawna niekaralność. Wykształcenie wyższe filologiczne albo ukończone studia tłumaczeniowe. Egzamin państwowy przed komisją Ministerstwa Sprawiedliwości. Egzamin trudny pisemny i ustny sprawdza umiejętności tłumaczenia prawniczego. Wpis do rejestru tłumaczy przysięgłych nadanie numeru. Przysięga przed sądem zobowiązanie do sumienności. Ubezpieczenie OC obowiązkowe odpowiedzialność za błędy. System uprawnień https://www.e-tlumacze.net/artykuly/tlumacz-przysiegly-a-tlumacz-certyfikowany opisuje jak to działa w Polsce i za granicą.
    • Czy każdy tłumacz może zostać przysięgłym? Jak się zdobywa takie uprawnienia?
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.