Muden Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Witam, Aktualnie jestem na I roku studiów. Mam obawy związane z tym, że w przyszłym semestrze być może będę musiał realizować na jakiś przedmiot jakiś projekt w grupie. Byłoby to dla mnie kłopotliwe, ponieważ nie znam nikogo z mojej grupy, ani z roku, a na korytarzu też z nikim nie rozmawiam(nie odczuwam takiej potrzeby do integrowania się z innymi ludźmi, poza tym głupio by mi było tak nagle podejść i zacząć z kimś rozmawiać, jak przez rok tego nie robiłem). Co powinienem zrobić w mojej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 @Muden, studia oprócz wiedzy książkowej, uczą także kontaktów z rówieśnikami i osobami wyżej w hierarchii. W przyszłej pracy też będziesz zmuszony współpracować z innymi ludźmi, których z wzajemnością nie musisz darzyć sympatią, aczkolwiek wszystkich należy traktować z szacunkiem. Realizacja zadania w grupie nie oznacza, że pozostałe osoby mają stać się ekipą do wypadów na piwo Po przydzieleniu do jakiejś grupy powinieneś po prostu przedyskutować równomierny podział obowiązków do starannego wykonania i to w zasadzie jedyne obowiązkowe tematy rozmowy. Żeby uniknąć sytuacji, w której jedna osoba będzie wylewać z siebie siódme poty, a reszta podpisze się i zgarnie tę samą ocenę. Albo ktoś dokładnie i samodzielnie opracuje temat, a ktoś inny zerżnie z neta i wszyscy oberwą za czyjeś lenistwo. Podobne sytuacje spotkają Cię w przyszłości m.in. na różnych szkoleniach i warsztatach, gdzie tworzone ad-hoc grupy obcych sobie ludzi mają coś wspólnie przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muden Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 @GutekDzięki za odpowiedź. 6 godzin temu, Gutek napisał: Po przydzieleniu do jakiejś grupy powinieneś po prostu przedyskutować równomierny podział obowiązków do starannego wykonania i to w zasadzie jedyne obowiązkowe tematy rozmowy. Z tym się zgadzam, jednak obawiam się, że prowadzący po prostu powie, żebyśmy się sami podobierali w grupy, ludzie podobierają się w grupy ze swoimi znajomymi a ja, że nikogo nie znam to zostanę sam(albo będę chodzić między grupkami i prosić, czy nie mógłbym się dołączyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 @Muden, grupy zawsze mają jakąś określoną liczbę osób, więc na pewno trafią się wolne miejsca do dołączenia. To nie jest tak, że jedna będzie liczyć 10 osób, a druga 2. Nie wiem, co studiujesz, ale na kierunkach z ćwiczeniami laboratoryjnymi/projektowymi podziały na grupy są w zasadzie codziennością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...