Kacperek Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Witam, były już tematy o maturze w DE. Z grubsza to wygląda tak, że wg formuły bawarskiej biorą pod uwagę wyniki z wszystkich matur (czyli przykładowo korzystnie jest zdawać tylko jedno rozszerzenie ale dobrze). Moje pytanie jest nieco inne. Maturę zdawałem kilka lat temu, na rozszerzeniu miałem matematykę (40%), fizykę (70%) i angielski (74%). Żeby dostać się na kierunek który chcę, musiałbym mieć średnią w pobliżu 100% czyli aż 3 przedmioty do poprawki + podstawy. Istnieje jakaś możliwość aby 'skasować' matematykę i fizykę? Wtedy poprawiałbym tylko angielski. Intuicyjnie nie ma takiej możliwości bo skoro liczy się wszystko to wszystko ale może jest jakaś furtka skoro maturę pisałem 6 lat temu? Fajnie gdyby znalazła się osoba która studiuje w Niemczech, bo miałbym też parę innych drobnych pytań :D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cali-baby Opublikowano 12 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2022 Nie wiem czy z poprawianiem matury wygląda to jak w Polsce, że liczy się lepszy wynik z danego przedmiotu. Z tego co słyszałam to podobno bierze się średnią, czyli np poprawa bio z 60% na 100% to w sumie wychodzi 80%. Dowiedziałeś się może czegoś więcej na temat „skasowania” tej matematyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mediziner Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 W dniu 15.03.2022 o 17:23, Kacperek napisał: Witam, były już tematy o maturze w DE. Z grubsza to wygląda tak, że wg formuły bawarskiej biorą pod uwagę wyniki z wszystkich matur (czyli przykładowo korzystnie jest zdawać tylko jedno rozszerzenie ale dobrze). Moje pytanie jest nieco inne. Maturę zdawałem kilka lat temu, na rozszerzeniu miałem matematykę (40%), fizykę (70%) i angielski (74%). Żeby dostać się na kierunek który chcę, musiałbym mieć średnią w pobliżu 100% czyli aż 3 przedmioty do poprawki + podstawy. Istnieje jakaś możliwość aby 'skasować' matematykę i fizykę? Wtedy poprawiałbym tylko angielski. Intuicyjnie nie ma takiej możliwości bo skoro liczy się wszystko to wszystko ale może jest jakaś furtka skoro maturę pisałem 6 lat temu? Fajnie gdyby znalazła się osoba która studiuje w Niemczech, bo miałbym też parę innych drobnych pytań :D Pozdrawiam Hej, studiowałem medycynę w DE. Nie ma pełnej jasności co do przeliczania polskiej matury na niemiecką Abi. W moim przypadku w obliczeniu średniej brano pod uwagę zarówno świadectwo maturalne jak i aneks (np. biologię 80% poprawioną na 90% uznano za 85%). Jako, że taki sposób obliczenia i tak wystarczył żeby się dostać, nic z tym nie robiłem. W Polsce liczy się wyłączenie wynik z aneksu, więc teoretycznie można by się do tego odwoływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...