student023 Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Chcę ubiegać się o stypendium socjalne. Dziś zadzwoniłem na uczelnie w jaki sposób liczy się dochód rodzinny. Musze tu zaznaczyć ze mieszkam z mamą i jej partnerem. Powiedziano mi, że licząc dochód rodziny nie bierze się pod uwagę jej partner. Dlatego też nie dostane tego stypendium ponieważ dochód rodziny dzieląc na mnie i mamę nie mieści się w kryterium natomiast jeśli go dodam to się mieszczę. Czy da się coś zrobić z tym żeby móc go wliczać w dochód rodziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 To trochę skomplikowane, pewnie gdyby to był związek formalny nie byłoby problemu. Chyba że jest tam zameldowany u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
student023 Opublikowano 23 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 (edytowane) @ŁukaszMy mieszkamy u niego i jesteśmy też u niego zameldowani. Zmienia to coś ? Edytowane 23 Września 2021 przez student023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 @student023, partner nie jest członkiem najbliższej (gwoli ścisłości żadnej) rodziny i na tym koniec tematu. We wnioskach stypendialnych uwzględnia się tylko rodziców/opiekunów prawnych + ewentualnie rodzeństwo niepełnoletnie lub uczące się do 26. roku życia. Nie dopisuje się nawet dziadków, choćby mieszkało się z nimi, a co dopiero obce osoby będące partnerem rodzica czy studenta. Zresztą wszelkie szczegóły znajdziesz w regulaminie pomocy materialnej swojej uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Z tego co wiem dziekanaty są już czynne, masz też regulamin. To są skomplikowane sprawy. Gdyby to był związek formalny i ojczym wziąłby Ciebie pod siebie to tworzyli byście wspólne gospodarstwo, jednak wiele osób tak nie robi ze względu na alimenty płacone przez ojca dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
student023 Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 rozumiem dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...