kamillo2002323 Opublikowano 10 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 Witam. Mam ciężki wybór i liczę na porady. Mam 2 opcje uczelni w Gdańsku. Politechnika Gdańska i Wyższa Szkoła Bankowa. Niestety na informatykę na tryb dzienny w PG się nie dostałem, natomiast na spokojnie dostanę się na tryb niestacjonarny. Również rozważam opcję pójścia do WSB na tryb dzienny/weekendowy z studia.net/informatyka. W obu przypadkach są to studia inżynierskie. Zakładam, że jak to każda szkoła prywatna, jest lepiej wyposażona od szkół publicznych itp. itd.. Wiem, że istnieje stereotyp o szkołach prywatnych, który każdy doskonale zna i zastanawia mnie jak to wygląda okiem pracodawców? Czy jeśli wybrałbym WSB to skreśliłoby to kilka możliwości, które miałbym po PG mimo tego samego tytułu (inżyniera) i wykształcenia wyższego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamillo2002323 Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 I czy na PG na zaocznych jest większy luz niż na dziennych (np. wykładowcy trochę mniej wymagają i są bardziej wyrozumiali na pracę w ciągu tygodnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 Lepiej wybrać PG - bo to dość renomowana uczelnia. Jeśli chodzi o luz to nie ma różnicy czy stacjonarne czy niestacjonarne. Na niestacjonarnych jest przeważnie trudniej się utrzymać ze względu na to że studenci pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 W dniu 10.07.2021 o 10:37, kamillo2002323 napisał: Wiem, że istnieje stereotyp o szkołach prywatnych, który każdy doskonale zna i zastanawia mnie jak to wygląda okiem pracodawców? Czy jeśli wybrałbym WSB to skreśliłoby to kilka możliwości, które miałbym po PG mimo tego samego tytułu (inżyniera) i wykształcenia wyższego? Dużo zależy od Ciebie samego. Jeśli po studiach będziesz mógł pochwalić się tylko samym dyplomem, to oczywiście ten z PG zostanie wyżej wyceniony. Jeśli jednak będziesz w stanie dobrze zaprezentować się również z innej strony, wówczas uczelnia zejdzie na nieco dalszy plan. W dniu 10.07.2021 o 11:02, kamillo2002323 napisał: I czy na PG na zaocznych jest większy luz niż na dziennych (np. wykładowcy trochę mniej wymagają i są bardziej wyrozumiali na pracę w ciągu tygodnia) PG jest dość specyficzną uczelnią i zdecydowanie nie ma co liczyć na zbyt wiele dobrej woli wykładowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamillo2002323 Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 @Gutek, masz na myśli, że szkoła prywatna lepiej przygotuje mnie pod kątem praktycznym? Osobiście zależy mi bardziej na tym, żeby coś potrafić, niż żeby mieć ładny papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 @kamillo2002323, każde studia dają tylko absolutne minimum wiedzy z danej działki, cała reszta w rękach studenta/absolwenta. Nie oczekuj, że zaliczenie całego programu studiów z automatu zrobi z Ciebie specjalistę. Na PG czeka Cię wymagające starcie także z różnymi przedmiotami o zerowej lub dyskusyjnej przydatności. Jednak jest to odbierane jako umiejętność sprostania wysoko postawionym wymaganiom, co ma swoją wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 W ostatecznym rozrachunku liczy się to, co potrafisz. Pracodawcy zatrudniają ludzi po coś, żeby robili konkretne rzeczy, więc to tylko pytanie, czy potrafisz je robić. Niemniej rzeczywiście jest tak, że dyplom z PG będzie wyglądał lepiej. W naszym społeczeństwie całkiem spory odsetek osób wierzy, że szkoły prywatne są dla debili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...