Aggnieszkaa Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Hej, czy są tutaj jakieś osoby studiujące dwa kierunki równocześnie?Właśnie kończę drugi rok licencjatu z kierunku prawno-ekonomicznego i zastanawiam się czy nie spróbować swoich sił na prawie, jednak wybrałabym studia zaoczne, tak aby nie kolidowały z moim pierwszym kierunkiem. Na magisterkę planuję iść również dziennie na kierunek finansowy/rachunkowość. Czy macie jakieś rady, opinie? Zastanawiam się czy jest w ogóle sens zaczynać tak zbliżony kierunek i czy dam sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Nie do końca rozumiem jaką drogę chcesz wybrac. Co mają Ci dac obecne studia prawno biznesowe. Rozumiem że chcesz iść w finanse to po co Ci to prawo jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aggnieszkaa Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Aktualne studia dają mi ogólną wiedzę dotyczącą prawa i ekonomii, dlatego na magisterkę chcę bardziej się określić i iść najprawdopodobniej na rachunkowość. Osobiście spodobało mi się prawo i zastanawiam się nie warto byłoby pójść na ten kierunek zaocznie, tak aby w przyszłości móc pracować np. w prawie podatkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Ale obecne prawo na licencjacie da Ci odpowiednią wiedzę. Lepiej wybrać studia podyplomowe z zakresu prawa podatkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aggnieszkaa Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Racja są jeszcze podyplomówki, tylko kończąc prawo mogę się ubiegać o pracę w kancelarii (np. zajmującej się właśnie podatkami czy spółkami), a po podyplomowych szansę są dużo mniejsze prawdopodobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Dlatego nie wiem czym kierowałas się wybierając obecne studia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aggnieszkaa Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Jest to stosunkowo nowy kierunek, dający wiele możliwości po ukończeniu ale jednak chciałabym się dalej rozwijać w tej kwestii dlatego rozważam różne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 @Aggnieszkaa, zawód doradcy podatkowego nie wymaga żadnych ściśle określonych studiów. Równie dobrze możesz być polonistą albo chemikiem i pracować jako doradca podatkowy, jeśli spełnisz pozostałe wymagania oprócz jakiegokolwiek wyższego wykształcenia. Jednak niektóre uczelnie, np. UG, prowadzą studia licencjackie, magisterskie i podyplomowe z tego zakresu, co wydaje się lepszą opcją od prawa, które nijak ma się do samych podatków. No i nie trwa 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...