kwartyl1 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Cześć, studiuje ekonomię, natomiast idę teraz na 3 rok i mam zamiar iść na mgr na finanse, będe startował na finanse i rachunkowość oraz na finance - Charted Financial Analyst (CFA). Studia mgr bede robil dziennie, aby się dostać potrzebuję zdać test, mam zakres materiału i polecaną literaturę na finanse po angielsku, natomiast nie mam na te po polsku. Czy mógłby mi ktoś zaproponować jakieś książki dotyczące poniższych tematów ? 1. Popyt i podaż w ujęciu mikro- i makroekonomicznym, model gospodarki rynkowej, wskaźniki makroekonomiczne i ich interpretacja2. Bank - pośrednik finansowy, bank jako instytucja zaufania publicznego, instrumenty bankowe, bankowość detaliczna, korporacyjna i inwestycyjna3. Ubezpieczenie jako metoda studia z zarządzania ryzykiem, rynek instrumentów ubezpieczeniowych, pośrednictwo ubezpieczeniowe, planowanie emerytalne4. Funkcjonowanie państwa w systemie finansowym, finanse instytucji rządowych i samorządowych, podatki 5. Wartość przedsiębiorstwa, własne i obce źródła finansowania, planowanie inwestycji.6. Rynek kapitałowy i pieniężny - cechy, instrumenty i ich wycena, perspektywa kapitałodawców i kapitałobiorców.7. Świadomy konsument na rynku usług finansowych, Podyplomówki z zarządzania gotówką i oszczędnościami, płynność finansowa gospodarstw domowych8. Wartość pieniądza w czasie, proste i dyskontowe metody opłacalności inwestycji.9. Ocena przedsiębiorstwa pod względem finansów, sprawozdanie finansowe10. Rachunkowe metody ewidencji zdarzeń gospodarczych, sprawozdawczość finansowa w jednostkach gospodarczych11. Podstawowe pojęcia z zakresu studia z zarządzania, otoczenie współczesnej organizacji12. Otoczenie prawne polskiej gospodarki, zasady funkcjonowania podmiotów gospodarczych, prawo finansowe13. Estymacja parametrów modeli ekonomicznych, narzędzia statystyczne14. Polska jako element finansów UE, źródła prawa UE, formy internacjonalizacji organizacji15. Finanse międzynarodowe – podmioty, instrumenty, rynek walutowy Połowe tych rzeczy miałem / bede miał na ekonomii, planuje się przygotowywać przerabiająć kilka przedmiotów z finansów natomiast czy ktoś pomógłby dobrać literaturę? bo na kilka podpunktów mogę znaleźć spokojnie książki szperając w sylabusach i biorąc książki z analizy finansowej przedsiebiorstwa,rachunkowosci finansowej, wyceny instrumentow finansowych itd ale może ktoś się też do tego przygotowywał lub zacznie a ma książki posegregowane z góry dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...