sefrenity Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Cześć. :) Stoję przed wyborem kierunku Gastronomia na Śląskiej Szkole Medycznej w Katowicach, który obejmuje 3,5-letnie studia inżynierskie, ponieważ zależy mi na zdobyciu wyształcenia medycznego oraz tytułu inżyniera. Zorientowałam się, że inżynierowie mają większe szanse na zatrudnienie na polskim rynku pracy, dlatego zdobycie tytułu inżyniera jest dla mnie priorytetem. Częściowo wiążę swoją przyszłość też ze służbą zdrowia, ale dopiero po ukończeniu studiów licencjackich inżynierskich będę bardziej zorientowana, który zawód medyczny będzie dla mnie najodpowiedniejszy. Chociaż gastronomia nie należy do moich sztandarowych zaintresowań, od czasu do czasu lubię poczytać o zdrowym odżywianiu, wypróbować nowy przepis i ładnie udekorować potrawę. Dlatego mam do Was kilka pytań: 1. Czy po studiach inżynierskich (3,5 roku) na kierunku Gastronomia mogę się ubiegać o przyjęcie na studia magisterskie (inżynierskie) na Politechnice, Uniwersytecie Przyrodnicznym, Uniwersytecie Medycznym i innych uczelniach z tytułem magistra inżyniera z kierunkiem Gastronomia? 2. Czy do studiowania odrębniejszego kierunku np. chemii kosmetyków, technologii żywności na Politechnice lub Uniwersytecie Przyrodnicznym albo kierunku medycznego na Uniwersytecie Medycznym, zostanie uwzględniony kierunek Gastronomia z tytułem inżyniera na poziomie licencjata? Proszę o udzielenie odpowiedzi. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Matko Boska co to za kierunek studiów studia inżynierskie z gotowania Nie wiem jakim cudem i kto to dopuścił ale to faktycznie istnieje. Jakiś dramat. 1. Nie, możesz kontynuować na studiach II stopnia studia z I stopnia, czyli muszę być jednolite dziedzinowo. 2. nie Jeśli uczelnia w opisie kierunku stosuje sformułowanie studia wyższe, to chciałbym aby powiedziała mi czym są studia niższe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 1 godzinę temu, sefrenity napisał: ponieważ zależy mi na zdobyciu wyształcenia medycznego oraz tytułu inżyniera Jedno wyklucza drugie. Ponadto przymiotnik "medyczna" w nazwie szkoły absolutnie nie świadczy o wykształceniu medycznym. 1 godzinę temu, sefrenity napisał: Dlatego mam do Was kilka pytań: Kierunek gastronomia (czasem w połączeniu z hotelarstwem) istnieje od iluś tam lat na obecnych i byłych uczelniach rolniczych (zwanych przyrodniczymi) i taki właśnie powinien być Twój target na magisterkę. Oprócz tego trzeba wiedzieć, że wspomniany tytuł inżyniera bierze się właśnie z obecnych w programie studiów przedmiotów rolniczych, więc politechnikę i uniwerek możesz odpuścić sobie z miejsca. Pozostaje więc zadowolić się kontynuacją albo np. technologią żywności. 1 godzinę temu, sefrenity napisał: Zorientowałam się, że inżynierowie mają większe szanse na zatrudnienie na polskim rynku pracy, Czy jesteś pewna, że dotyczy to inżynierów gastronomii? 1 godzinę temu, sefrenity napisał: od czasu do czasu lubię poczytać o zdrowym odżywianiu, wypróbować nowy przepis i ładnie udekorować potrawę. Nie sądzisz, że takich rzeczy uczą w zawodówkach i technikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...