patafix Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Witam! Jestem w klasie maturalnej na profilu biol-chem. Mam zamiar iśc na studia medyczne o kierunku lekarskim. I zastanawia mnie czy mógłbym wziąć drugi kierunek. Wiem że medycyna to ciężka rzecz, ale zależy mi na dwóch. Tym drugim byłaby prawdopodobnie Studia na kierunku chemia albo biologia. Co lepiej wybrać? Czy wgl jest możliwe wzięcie tak trudnych dwóch kierunków? Czy to nie za dużo? Z góry dziękuje za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Cześć, Medycyna jest tak absorbująca, że ciężko Ci będzie połączyć oba kierunki. Pamiętaj, że za drugi kierunek musisz płacić. Studia na kierunku chemia jest bardzo trudna, biologia też nie należy do łatwych kierunków studiów, pamiętaj też, że na obu kierunkach masz różne przedmioty i będziesz uczyć się różnych rzeczy więc małe szanse, że coś Ci się pokryje, szczególnie na początku. A jaka uczelnia? jakie miasto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Jeżeli koniecznie chcesz studiować na dwóch kierunkach to może tą decyzję warto podjąć dopiero po pierwszym roku studiów. Zdążysz się wdrożyć na medycynie i wtedy stwierdzisz czy temu podołasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Pomijając już fakt nakładania się na siebie obowiązkowych zajęć, czyli braku fizycznej możliwości bycia w dwóch miejscach jednocześnie - zdajesz sobie sprawę, że drugiego kierunku nie można robić za darmo, o ile nie jest się w grupie 10% najlepszych studentów? A to ryzykowne zakładać z góry, że się będzie. Poza tym nie za bardzo wiem, jaki widzisz cel robienia jednocześnie medycyny i Studia na kierunku biologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue DragonFly Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Podobno na lekarskim jest tak dużo zajęć, że czasami odbywają się one również w weekendy. Myśle, że polącznie lekarskiego z innym kierunkiem jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolina Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Na Wydziale Studia na kierunku biologia UAM jest ciekawy kierunek - ochrona środowiska w języku angielskim. To studia drugiego stopnia dofinansowane z funduszy unijnych, więc są bezpłatne nawet dla tych, którzy wybiorą je jako drugi kierunek studiów. Z tym, że najpierw trzeba skończyć studia I stopnia. Jeżeli chcesz zajrzyj pod link http://www.uczelnie.net/studia-kierunki?idf=7160&p=&n=uniwersytet-im-adama-mickiewicza-w-poznaniu-wydzial-biologii. Powodzenia w podjęciu decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Czy koniecznie potrzebne Ci studia z kierunki np. Biologia? Skoro chcesz studiować medycynę to później możesz najwyżej zrobić sobie jakąś fajną podyplomówkę tylko z zagadnień biologicznych, czy chemicznych, które naprawdę Cię interesują, co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patafix Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 No już teraz to sam nie wiem. Nie wiem czy podołam. Myślałem o złozeniu papierów do krakowa, gdańska i warszawy. I jak taką podyplomówke zrobić? Moge to zrobić po studiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 tak tylko i wyłącznie po studiach, studia podyplomowe są właśnie dla osób, które chciałyby poszerzyć swoją wiedzę, ale mają już dyplom. Dzięki temu nie muszą uczyć się już wszystkich przedmiotów tylko to co ich interesuje. Jak chcesz poczytać więcej o studiach podyplomowych to tutaj: www.studiapodyplomowe.net Nawet masz konkretny artykułu dla kogo są studia podyplomowe: http://www.studiapodyplomowe.net/artykuly/jak-wybrac-podyplomowke/43-dla-kogo-studia-podyplomowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patafix Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Czyli kończąc medycyne będe mógł iść na studia podyplomowe z chemii czy np arabistyki jakiejś? Nie mówie że chce na nią iść, ale pytam z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...