cowybrac Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Cześć, mam pytanie dla osób, które orientują się w temacie. Jestem po liceum na profilu mat-geo i w tamtym roku akademickim miałam podejście do Energetyki na AGH, ale nie polubiłam się z tym kierunkiem - za dużo fizyki, za dużo chemii. Już wcześniej myślałam o Gospodarce przestrzennej, z racji tego że uwielbiam geografię, a i z matematyką nawet się lubię. Nie wiem jednak czy ten kierunek da mi jakiś dobry start na przyszłość i jaką uczelnię do jego studiowania wybrać - Politechnikę czy UEK. Wiadomo, że na UEK-u podejście do kierunku będzie bardziej ekonomiczne, a na Polibudzie techniczne, ale nie wiem co jest na ten moment bardziej przyszłościowe. Tak na marginesie, czy ktoś wie czy na obydwu tych uczelniach skończę pierwszy stopień z inżynierem, czy to tylko licencjat? Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 A czym się różni tylko licencjat od inżyniera? Gospodarka przestrzenna jest trochę dla pasjonatów. Trzeba dobrze rysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cowybrac Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Przy licencjacie nie masz tylu uprawnień, co przy inżynierze Z rysowaniem nie ma problemu, ale nie jest chyba aż tak zaawansowane jak przy studiowaniu architektury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 A jakie studia dają uprawnienia? Studia inzynierskie ktorych licencjackie nie daja. Konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Godzinę temu, cowybrac napisał: Przy licencjacie nie masz tylu uprawnień, co przy inżynierze Z rysowaniem nie ma problemu, ale nie jest chyba aż tak zaawansowane jak przy studiowaniu architektury? Uprawnienia dotyczą tylko i wyłącznie zawodów regulowanych - m.in. w zostań inżynierem budowlanym i architekturze, gdzie trzeba skończyć ściśle określone w ustawie studia i zrobić wymaganą praktykę. Kierunek gospodarka przestrzenna, niezależnie od dawanego tytułu, nie stwarza możliwości zdobycia jakichkolwiek uprawnień. To nie jest kierunek budowlany ani architektoniczny - sorry. Natomiast warto pamiętać, że sam tytuł inżyniera nie daje absolutnie żadnych uprawnień i nie jest w niczym lepszy od licencjata. Zresztą w tych czasach możesz być nawet "inżynierem" studia z zarządzania (niedługo pewnie też administracji czy politologii, bo czemu nie?) i to wcale nie żart. Jako magister inżynier energetyki ubolewam nad dewaluacją tytułu inżyniera i marzy mi się, by analogicznie do tytułu lekarza, był przyznawany jedynie na wybranych kierunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...