Studencik Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Mam problem z wyborem kierunku studiów. Aktualnie pracuję na magazynie. Moja praca jak i cała firma ma wiele działów, które opierają się na logistyce. Wiem, że po ukończeniu studiów logistycznych nie miałbym problemu ze znalezieniem pracy, ponieważ jest dużo firm, które szukają pracowników logistycznych, a szczególnie z wyższym wykształceniem. Jednak pracując w tej branży nie do końca czuję, że jest to co chciałbym robić do końca życia. Z drugiej strony od małego jestem blisko sportu, od 12 lat cały czas trenuję piłkę nożną i ciągnie mnie pasja żeby robić coś dalej w tym kierunku. Myślałem o studiach na AWF na kierunku wychowanie fizyczne jednak patrząc na rynek pracy myślę, że po tych studiach nie byłoby tak "łatwo" z pracą jak po studiach logistycznych. Trzeba też zaznaczyć, że nauczyciel wf'u ma znacznie mniejsze przychody od pracownika, który ukończył studia logistyczne (sam pracuje w firmie i wiem jak wyglądają zarobki, a jakie ma nauczyciel). Z kolei jeśli chodzi o trenowanie zawsze mogę ukończyć kurs trenerski, który nie wymaga studiów, a mógłbym to połączyć z pracą np w firmie logistycznej. Dlatego mam różne myśli: Czy lepiej iść za pasją, ale zarabiać mniejsze pieniądze i nie mieć pewności ze znalezieniem pracy Czy lepiej mieć pewną pracę i lepiej płatną, ale nie do końca robić to co sprawia mi taką przyjemność jak sport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 To znaczy należy złapać złoty środek. Warto iść za pasja bo jak się za 10 lat okaże że masz dość logistyki to co zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Studencik Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Niby tak, aczkolwiek zawsze mogę zrobić sobie kursy i robić coś dalej w kierunku sportu bez studiów, a mieć pewność na rynku pracy. Sam kierunek wychowanie fizyczne daje mi możliwość uczenia w szkołach. Z drugiej jednak strony nie chciałbym się kilku lat "męczyć" na studiach logistycznych wiedząc, że na awf spotkałbym ludzi o podobnych zainteresowaniach i na pewno czułbym się tam lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 A kto Ci daje pewność rynku pracy? Skąd wiesz co będzie za 30 lat. Jesteś gotowy pracować w logistyce przez 20-30 lat? Czy to dla Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Studencik Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Nie oszukujmy się, ale w praktycznie każdej firmie jest potrzebny logistyk więc z tym raczej nie powinno być problemu. Czy jestem gotowy? na to pytanie ciezko mi jest teraz odpowiedziec, bo na razie pracuję krotko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Warto pamiętać, że do pracy w logistyce nie są wymagane studia z logistyki, a najczęściej język obcy + Excel + SAP. Całej reszty można nauczyć się w pracy. Tym bardziej, że kierunek logistyka np. paliw i spożywki to jednak nie to samo. Inna sprawa, że sam kierunek kierunek logistyka powstał niejako na siłę bez ściśle określonego profilu i prowadzi go cała masa uczelni. Uniwerki, ekonomiczne, politechniki, rolnicze i prywatne, a na nich najróżniejsze wydziały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Studencik Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgodzę się z tym jednak wielu pracodawców wymaga ukończenie tego o to kierunku, żeby pracować na wyższym stanowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JVC 231 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 To działa również w drugą stronę po studiach logistycznych można wdrożyć się w branże paliwową lub spożywczą. I nie uważam że jest to kierunek na siłę jak mówi wiele stereotypów, w dzisiejszych czasach nad budowaniem pozycji na rynku coraz częściej decyduje sektor logistyczny i wykształceni pracownicy tego sektora są poszukiwani na rynku, a prócz kierunków budownictwo czy medycyna, itp nawet o np. informatyce można powiedzieć że te studia nie są potrzebne bo wystarczy zrobić jakieś kursy cisco czy języków programowania i wystarczy by znaleźć pracę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...