Skocz do zawartości
Studencik

wybór kierunku studiów

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z wyborem kierunku studiów. Aktualnie pracuję na magazynie. Moja praca jak i cała firma ma wiele działów, które opierają się na logistyce. Wiem, że po ukończeniu studiów logistycznych nie miałbym problemu ze znalezieniem pracy, ponieważ jest dużo firm, które szukają pracowników logistycznych, a szczególnie z wyższym wykształceniem. Jednak pracując w tej branży nie do końca czuję, że jest to co chciałbym robić do końca życia.

Z drugiej strony od małego jestem blisko sportu, od 12 lat cały czas trenuję piłkę nożną i ciągnie mnie pasja żeby robić coś dalej w tym kierunku. Myślałem o studiach na AWF na kierunku wychowanie fizyczne jednak patrząc na rynek pracy myślę, że po tych studiach nie byłoby tak "łatwo" z pracą jak po studiach logistycznych. Trzeba też zaznaczyć, że nauczyciel wf'u ma znacznie mniejsze przychody od pracownika, który ukończył studia logistyczne (sam pracuje w firmie i wiem jak wyglądają zarobki, a jakie ma nauczyciel). Z kolei jeśli chodzi o trenowanie zawsze mogę ukończyć kurs trenerski, który nie wymaga studiów, a mógłbym to połączyć z pracą np w firmie logistycznej.

Dlatego mam różne myśli:

Czy lepiej iść za pasją, ale zarabiać mniejsze pieniądze i nie mieć pewności ze znalezieniem pracy

Czy lepiej mieć pewną pracę i lepiej płatną, ale nie do końca robić to co sprawia mi taką przyjemność jak sport

Niby tak, aczkolwiek zawsze mogę zrobić sobie kursy i robić coś dalej w kierunku sportu bez studiów, a mieć pewność na rynku pracy. Sam kierunek wychowanie fizyczne daje mi możliwość uczenia w szkołach. Z drugiej jednak strony nie chciałbym się kilku lat "męczyć" na studiach logistycznych wiedząc, że na awf spotkałbym ludzi o podobnych zainteresowaniach i na pewno czułbym się tam lepiej.

Warto pamiętać, że do pracy w logistyce nie są wymagane studia z logistyki, a najczęściej język obcy + Excel + SAP. Całej reszty można nauczyć się w pracy. Tym bardziej, że kierunek logistyka np. paliw i spożywki to jednak nie to samo. Inna sprawa, że sam kierunek kierunek logistyka powstał niejako na siłę bez ściśle określonego profilu i prowadzi go cała masa uczelni. Uniwerki, ekonomiczne, politechniki, rolnicze i prywatne, a na nich najróżniejsze wydziały.

To działa również w drugą stronę po studiach logistycznych można wdrożyć się w branże paliwową lub spożywczą. I nie uważam że jest to kierunek na siłę jak mówi wiele stereotypów, w dzisiejszych czasach nad budowaniem pozycji na rynku coraz częściej decyduje sektor logistyczny i wykształceni pracownicy tego sektora są poszukiwani na rynku, a prócz kierunków budownictwo czy medycyna, itp nawet o np. 

informatyce można powiedzieć że te studia nie są potrzebne bo wystarczy zrobić jakieś kursy cisco czy języków programowania i wystarczy by znaleźć pracę...