Em1 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Witam, Mam ważne pytanie, otóż uczęszczam do liceum a na moim profilu jest rozszerzona biologia i angielski (jestem na ratownictwie medycznym), i mam pytabie czy z takimi rozszerzeniami jest możliwość dostania się na medycynę. (po tej szkole mogę zostać ratownikiem medycznym [po kontynuacji nauki na studiach] i jakoś mi się to nie uśmiecha, bo zarobek marny A nie jest to szczytem moich marzeń) W przyszłości planuje zostać dentystą i mam pytanie czy jest możliwość dostania się na medyczne studia bez matury z chemii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 A co stoi na przeszkodzie żeby zdawać maturę z chemii? Na medycynę trzeba mieć naprawdę dobre wyniki i liczą się niuanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Prywatnie pewnie dałoby radę, bo lekarski prowadzą już nawet szkółki wątpliwej reputacji, ale wydatek do 20k zł/semestr jest poza zasięgiem większości społeczeństwa. Zgadzam się z Łukaszem, że nie ma przeszkód do zdawania matury z chemii. Można przecież przygotować się we własnym zakresie lub z czyjąś pomocą. Przy okazji widać, że "nowoczesne" profile w szkołach średnich, których ostatnio wysyp, wyrządzają dużo więcej szkody niż pożytku. Klasyczny biolchem był jednak przepustką na wszystkie kierunki medyczne, przyrodnicze i rolnicze, czego nie da się powiedzieć o biol-ang. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...