Skocz do zawartości
bartwido

Dziennikarstwo, ekonomia czy może coś jeszcze innego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tegorocznym maturzystą. Od kiedy pamiętam interesuje się dziennikarstwem (radiowe, fotografia, tworzenie filmów). Będąc w technikum (jestem na elektronice, lecz nie wiąże z tym przyszłości) pracowałem przez rok jako dziennikarz i odbyłem staż w TVP. Chciałbym zapytać czym kierować się przy wyborze studiów bo rozważam Ekonomie i dziennikarstwo. Wiem że podczas studiów dziennikarskich trzeba szukać praktyki bo te studia po to są, ale czy mając w CV dużo praktyk i staży oraz tytuł mgr z dziennikarstwa jest szansa na jakąś dobrą prace w tej dziedzinie lub poza nią ? A jeśli poza nią to gdzie ?

Planuje studiować w Rzeszowie pierwsze 3 lata a potem myślę o przeniesieniu się do Warszawy 

Pomóżcie proszę i jeśli są tu osoby studiujące na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna lub kierunek logistyka i administrowanie w mediach ( bo ten kierunek chcę kontynuować po licencjacie i przeprowadzce do Warszawy) niech napiszą o swoich wrażeniach ze studiów. 

Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi 

Dziennikarstwo to bardzo fajne, atrakcyjne i ciekawe studia. Dają szerokie horyzonty. Zdobywają dużo wiedzy praktycznej z pracy. Jednak dziennikarz to w Polsce słaby zawód. Niedoceniany. O pracę dość trudno. O karierę jeszcze trudniej. Jednak może realizować sporo zawodów związanych z tym dookoła np Podyplomówki z marketingu itd. 

Co do II stopnia: kierunek logistyka i administrowanie w mediach. To na jakiej uczelni jest taki kierunek? Czy to może specjalność?

Co w takim razie można robić poza byciem dziennikarzem po nich albo czy można np kontynuować naukę na studiach II stopnia ( nie licząc logistyki mediów) np na MSG albo jakiejś filologii ang albo germ ? Bo angielski znam na poziomie B2 a po szkole średniej planuje naukę języka niemieckiego bo jakieś podstawy już mam, gdyż w technikum miałem go jako 2 język 

Omijaj Wydział Dziennikarstwa na UW tak szerokim łukiem, jak tylko możesz. Niczego się na tych studiach nie nauczysz, a one same już od wielu lat są tematem żartów w środowisku dziennikarskim. (Słowem, są traktowane jak siara). A kierunek logistyka mediów to tylko ten sam produkt studiopodobny podany w innym papierku. Dobrymi studiami dla przyszłego dziennikarza jest filologia polska, bo dobrze rozwija kompetencje językowe, a poprawne i składne pisanie to dla dziennikarza podstawa. Jeśli chcesz się w czymś specjalizować, to wybierz kierunek zgodny z tą specjalizacją. Na przykład jeśli chcesz być dziennikarzem ekonomicznym, wybierz tę ekonomię. Co zaś się tyczy filologii obcych, to jeśli zdasz egzamin językowy, to na większości uczelni przyjmą Cię na magisterkę i po innym kierunku. Problem polega tylko na tym, że to nie ma sensu. Wszystkich podstawowych rzeczy na filologii, które się potem w życiu przydają, łącznie z praktyczną nauką języka, uczysz się na licencjacie. Na magisterce tylko pogłębia się wiedzę w określonym kierunku zgodnym ze specjalizacją. Ty nie będziesz miał co pogłębiać i niewiele z tego wyniesiesz. Poza tym jeśli poważnie myślisz o pracy dziennikarskiej, to daruj sobie ten Rzeszów i wbijaj od razu do Warszawy. To tu jest większość redakcji w tym kraju. 

PS Na innych forach w necie jest mnóstwo wątków o dziennikarstwie (także tym na UW) z równie "pozytywnymi" opiniami co moja. Linków Ci nie wkleję, bo mi admin wyrzuci jako konkurencję. Tak na poczekaniu przykładowe wypowiedzi:

Cytat

Logistyka mediów na UW!? Dziewczyno, nie rób tego! To takie dziwniejsze dziennikarstwo, jeszcze głupsze niż to zwykłe. Jak możesz, to idź na tę italianistykę, przynajmniej się czegoś nauczysz. Instytut Dziennikarstwa na UW to zawsze najgorszy wybór. Na pierwszym roku będziesz miała np. informatykę w formie wykładu z Gogołkiem-pierdołkiem, z której egzamin polega na przepisaniu z pamięci fragmentów jego książki. Ludzie zdają po kilka razy, co niektórzy po kilkanaście, bo nie przepisali wystarczająco dokładnie. A tylko jego definicja programu antywirusowego lub przeglądarki internetowej jest jedyna i słuszna. Na ekonomii z Tadkiem się śpi, a egzamin to też cytowanie z pamięci. Podstawy prawa mogą być nawet ciekawe, ale to one jedne. Bo od matmy i fizyki w wykonaniu wykładowców z ID też bym się cudów nie spodziewała. Na drugim roku zajęć nie ma prawie w ogóle, bo jak wymyślali kierunek, to im widać braków pomysłów, ale na trzecim znów są perełki. Np. gatunki dziennikarskie, na których będziesz mogła nauczyć się na pamięć definicji reportażu albo miesięcznika i wstęp do PR, na którym dowiesz się, że informacje prasowe to najlepiej wysyłać w środy, bez względu na to, czy do pracowników kwartalnika czy dziennika telewizyjnego. Na drugiej specjalizacji obiecują zajęcia w sali komputerowej, ale jak tam ostatnio byłam, to jej nie mieli. 

Cytat

Ja skonczylam dziennikarstwo - i szczerze nie polecam. To kierunek o wszystkim i o niczym. Przekroj przedmiotow jest straszliwy - od zupelnie niepotrzebnych wg mnie jak historia sztuki czy ekonomia po reklame i prawo. Nie zaluje, ze studiowalam akurat ta dziedzine, ale jesli komus marzy sie praca w tym kierunku to ja bardziej polacalabym studiowanie kierunku zgodnego np. z jakimis waszymi innymi zaineteresowaniami i np. probowalabym dostac sie na staz/praktyki do jakiejs gazety czy radia. 

Cytat

Studiuje dziennikarstwo i juz zaczynam zalowac-poprostu sie nudze.Kierunek o wszystkim i o niczym jak juz wspomniano.

Cytat

Skończyłam ten kierunek i nie polecam. Jak dziewczyny wspomniały - kierunek o wszystkim i o niczym. Jeśli ktoś chce być dziennikarzem to nie musi mieć ukończonego tego kierunku. A jeśli po studiach stwierdzi (jak ja) że to nie jest to, wówczas tak naprawde takie studuia do niczego mu się nie przydadzą. Na dzień dzisiejszy brałabym inne kierunki - politologie, stosunki mędzynarodowe itp. No ale cóż, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem ...

Cytat

skończyłam właśnie II rok dziennikarstwa i powiem szczerze, że najprzydatniejszą rzeczą na tych studiach były praktyki. w ciągu miesiąca praktyk nauczyłam się więcej, niż przez dwa lata studiów.
sporo osób jest zdania, że dziennikarzem można zostać po dowolnym kierunku, jeśli potrafisz pisząc i masz swoją "dziedzinę". ja się z tym w pełni zgadzam, bo jeśli ktoś pisze o "dupie marynie" (jak na przykład ludzie piszący dla Onet.pl ... rolleyes.gif) to miejsca w dobrej redakcji długo nie zagrzeje.
proponuję Ci iść na staż do jakiejś redakcji, na praktykę, na kilka godzin w tygodniu do pracy dorywczej.. bo wtedy zdobywasz doświadczenie, a na studiach uczysz się suchej teorii.
śmiało możesz iść na jakikolwiek inny kierunek studiów a potem zostać dziennikarzem.

Cytat

Nie idź. To kierunek bez przyszłości. Wiem, co mowie choc sam jestem po dziennikarstwie i o ironio pracuje w zawodzie.

Cytat

Nie chcę generalizować, ale też wydaje mi się, że łatwiej coś zdziałać w tym zawodzie po innym kierunku niż dziennikarstwo. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji. Mam kilku znajomych, którzy po studiach pracują w mediach i żadne z nich nie skończyło dziennikarstwa. Są to osoby po socjologii (radio Zet), pedagogice (Gazeta Wyborcza), polonistyce i filozofii (Wprost). Z kolei znajomi po dziennikarstwie na UW, przynajmniej z tego co wiem, nie odnoszą specjalnych sukcesów na tym polu. 

Cytat

NUDA, NUDA, NUDA, ani razu nie zasiadłam do książki, notatek etc. wszystko zdawałam, oceny rożne, ale studia mało wymagające, dwa lata wałkuje się to samo, na pracowniach jako tako, cos się dzieje, ale też zależy od wykładowcy, 200 osób na 1. roku później koło 100, za dużo chętnych, za mało organizacji ze strony uczelni, każdy mógł zdać, warunki leciały mozna było mieć nawet więcej niż trzy, ludzie nie mają pojecia co na tych studiach robią... ja teraz juz tez nie wiem co ja tam robiłam :| 

Cytat

Kilkanaście przedmiotów to prawie to samo, pod inną nazwą, niestety często tak nudne, że idzie się na nie tylko po to, żeby mieć obecność. Pozostałe to teoria. W ciągu 3 lat miałam 3 przedmioty praktyczne, na których faktycznie pisało się, kręciło wywiady i robiło reportaże. Reszta to masakra. 

Cytat

Vanesso, ja studiuję dziennikarstwo i z całego serca odradzam! Większość osób z mojego roku poszła na nie tylko po to, żeby się nie uczyć. Przedmioty są niezbyt ciekawe, to raczej wiedza, którą nabyć można samemu. Ja żałuję mojego wyboru, chociaż przez dłuższy czas o tym marzyłam, pisałam pod ten kierunek maturę.
A dziennikarzem można być bez studiów, wystarczy komunikatywność i wiedza o świecie. Jeśli miałabym Ci coś poradzić, to idź na studia związane raczej z tym, o czym chciałabyś pisać. 1_ehem.gif Praca dziennikarza sama w sobie jest niepewna, i warto mieć coś w zanadrzu.

Cytat

Ja też mam misję odradzania dziennikarstwa i Zgadzam się z gościem, kilka postów wcześniej, że studia na kierunku: dziennikarstwo to zła decyzja, totalny niewypał. Bedziecie odbywać praktyki i starze za darmo po studiach rok może 2-3 lata jak nowoczesny niewolnik. Jeśli nawet jakimś cudem absolwent znajdzie Pracę w zawodzie na umowę śmieciowa, to pensja będzie niska i nie będzie mieć szans na godne życie czy założenie rodziny. Umowa o pracę może po roku albo kilku latach.
Naprawdę chcecie tak żyć, w niepewnej branży, całe życie za grosze gdzie konkurencja młodych wilków jest mordercza, którzy będą jeszcze dopłacać do pracy, stażu aby zająć wasze miejsce.
Młodzi ludzie, Licealiści, Absolwenci wszelkich typów szkół średnich apeluje do Was: Myślcie o Pracy i Życiu po studiach dojrzale, realnie , nie dajcie się łapać na marketingowe hasła, bo dziennikarstwo jest przereklamowane i nie przyszłościowe. Bo nie zarobicie godnych pieniędzy. To że dziennikarskim cele-brytom się udało, świadczy o tym, że lata 90 XX wieku to był czas błyskawicznych karier w mediach ale tylko dla nielicznych. Teraz tak rynek pracy nie działa. 
Studiowanie 5 lat Dziennikarstwa to nawet nie strata czasu tylko brak szacunku do samego siebie.

(To tylko z jednego wątku :p)