Skocz do zawartości
polli

Doradca zawodowy po pedagogice II stopnia - deregulacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

obecnie obroniłam licencjat z marketingu internetowego i chcę kontynuować studia na II stopniu. Interesuje mnie pedagogika II stopnia ze specjalizacją doradztwo zawodowe. W przyszłości chciałabym pomyśleć o własnej poradni personalno-zawodowej i tutaj moje pytanie. W 2017 roku wprowadzono pewne deregulacje dotyczące zawodu doradcy zawodowego i zastanawiam się czy po nich można pracować w zawodzie wyłącznie po ukończonych studiach magisterskich z pedagogiki? Nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi. 

A jakie jest Łukaszu twoje zdanie na temat studia z zarządzania II stopnia? Mam kilka specjalizacji, które są warte uwagi. Jednak czy bez podstaw w makro/mikroekonomii, finansów itp. można sobie poradzić na studiach II stopnia? W tym wypadku uczelnie często deklarują na swoich stronach, że nie trzeba uzupełniać różnic programowych. Trochę się w tym gubię bo okazuje się, że zostaje mi mało opcji, dziennikarstwo i socjologię chciałabym dobę odpuścić ;/ 

Dzień dobry,

przepisy oświatowe stawiają wysokie wymagania przyszłym nauczycielom, wychowawcom i specjalistom, którzy planują związać się zawodowo z placówkami ukierunkowanymi na pracę z dziećmi młodzieżą.

Poniżej cytujemy przepisy opisane w rozporządzeniu w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (z 1 sierpnia 2017 r.):

§ 21. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela doradcy zawodowego w szkołach i placówkach, o których mowa w § 3 ust. 1, § 4 ust. 1 i § 10, posiada osoba, która ukończyła:

1) studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, w zakresie doradztwa zawodowego, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub

2) studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, na dowolnym kierunku (specjalności), i studia podyplomowe w zakresie doradztwa zawodowego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.

2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela doradcy zawodowego w szkołach, o których mowa w § 4 ust. 1, posiada również osoba, która ukończyła:

1) studia pierwszego stopnia w zakresie doradztwa zawodowego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub

2) studia pierwszego stopnia na dowolnym kierunku (specjalności) i studia podyplomowe w zakresie doradztwa zawodowego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.

3. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela doradcy zawodowego w szkołach i placówkach, o których mowa w § 15–17, posiada osoba, która ma kwalifikacje określone w ust. 1 lub 2, a ponadto ukończyła studia wyższe, studia podyplomowe, zakład kształcenia nauczycieli lub kurs kwalifikacyjny, w zakresie pedagogiki specjalnej odpowiedniej do niepełnosprawności uczniów lub rodzaju placówki.

przy czym:
§ 3. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w placówkach doskonalenia nauczycieli, poradniach psychologiczno-pedagogicznych, w tym poradniach specjalistycznych, bibliotekach pedagogicznych, kolegiach pracowników służb społecznych, szkołach policealnych, liceach ogólnokształcących, technikach, branżowych szkołach II stopnia, branżowych szkołach I stopnia, gimnazjach, placówkach oświatowo-wychowawczych oraz placówkach zapewniających opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania, z zastrzeżeniem § 12–24,
§ 4. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach i szkołach podstawowych, z zastrzeżeniem § 12–24,
§ 10. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela lub prowadzenia zajęć w placówkach kształcenia ustawicznego, placówkach kształcenia praktycznego i ośrodkach dokształcania i doskonalenia zawodowego posiada osoba, która ma kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela określone w § 3, § 4, § 6 lub § 15 w zakresie przedmiotu lub zajęć, które prowadzi.