Skocz do zawartości
lajla_pw

Pomysł studentów na biznes

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio znalazłam ciekawy artykuł o dwójce studentów z biotechnologii na Politechnice Wrocławskiej. Nikt by o nich nic wiedział gdyby nie to że po godzinach studiów zajmują się...warzeniem piwa. Mają własne oryginalne receptury, sprzęt i pomysł na przyszłościowy biznes. Eksperymentowali z produkcją wina oraz miodów pitnych, co zresztą kontynuują do tej pory. Jednak dopiero produkcja własnego piwa okazała się być dla nich idealnym odzwierciedleniem pasji i nową formą spędzania wolego czasu.Wyposażeni w doświadczenia z wcześniejszych produkcji, zdecydowali się podjąć wyzwanie i spróbować stworzyć nowy gatunek piwa. W produkcji własnego piwa pomocna okazała się im także wiedza zdobyta podczas studiów.

Chłopcy zdecydowali się wziąć udział w projekcie fundacji Absolvent.pl „Stypendium z wyboru”, który umożliwia częściowe sfinansowanie pomysłu na biznes.

Hah :D ciekawe. No tak to macie pomysł już :P właśnie najlepiej jest taką rodzinną firmę otworzyć. Niestety ale ja mam w rodzinie kucharza i budowlańca a ja jestem na ekonomii więc wątpie byśmy coś razem wskórali. Tak samo jak i jedynym i najlepszym sposobem zarabiania jest własny biznes,nienormowane godziny pracy,pracujesz na siebie,jak zawalisz to od nikogo nic nie wysłuchujesz. A tak to gdy firma zarabia po 5-7 tysięcy na miesiąc to ty jako pracownik dostajesz jedynie tysiąc i jesteś jeszcze pomiatany ;/

A ja mam zamiar otworzyć firmę rodzinną zajmującą się posadzkami epoksydowymi :D tak się składa, że w rodzinie są fachowcy z odpowiednimi certyfikatami i doświadczeniem, księgowa i marketingowiec, więc jest cały skład :D

Właśnie się dowiedziałam, co to są płytki epoksydowe, dzięki :) I życzę powodzenia na start!

pomysłów na swój biznes to mam wiele, ale odwagi mało.

szczerze mówiąc to trzeba mieć jaja, żeby zainwestować i czekać...

Mam kolegę, który długo się wahał otworzyć bar w Toruniu, udało mu się i pomimo wielu przeciwności natury urzędniczej pub działa świetnie.

Pomysł miał świetny - nie jest to taki zwykły bar - jest to Kraina Piva - gdzie dostępne jest kilkaset rodzajów piw z całego świata - pycha!

Miał odwagę i udało mu się!