Maturzystka2013 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Najgorsze jest to, że o przyjęcia na dobre kierunki decyduje matura, która premiuje średniaków. Jak ktoś daje niestandardowe odpowiedzi to nie dostanie maxa punktów. Trzeba odpowiadać według klucza i potem mamy architekturę w miastach według klucza, leczenie pacjentów według klucza, artykuły w gazetach według klucza no i szkoły uczące według klucza pod klucz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Najgorsze jest to, że o przyjęcia na dobre kierunki decyduje matura, która premiuje średniaków. Jak ktoś daje niestandardowe odpowiedzi to nie dostanie maxa punktów. Trzeba odpowiadać według klucza i potem mamy architekturę w miastach według klucza, leczenie pacjentów według klucza, artykuły w gazetach według klucza no i szkoły uczące według klucza pod klucz Fajnie, ale jest jeden problem: tam, gdzie jest klucz odpowiedzi, klucz... nie jest publikowany w całości. Wystarczy przejrzeć zasady punktowania egzaminów, żeby się dowiedzieć, że klucze to PRZYKŁADY POPRAWNYCH ODPOWIEDZI, nie wszystkie możliwe poprawne odpowiedzi. No, ale lepiej napisać źle i narzekać, jaki to świat niedobry. Mnie bardziej boli, że uczelnie nie punktują egzaminu po technikum, np. zamiennie do przedmiotów maturalnych, jeśli zawód był zgodny z kierunkiem studiów. Szkoda, szczególnie w przypadku uczelni technicznych, bo ludzie powtarzają tylko bzdury "jak radzisz sobie z matematyką, to idź na politechnikę", nie zwracając uwagi na to, że talent do przedmiotów ścisłych niekoniecznie wiąże się z predyspozycjami do danego zawodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maturzystka2013 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Fajnie, ale jest jeden problem: tam, gdzie jest klucz odpowiedzi, klucz... nie jest publikowany w całości. Wystarczy przejrzeć zasady punktowania egzaminów, żeby się dowiedzieć, że klucze to PRZYKŁADY POPRAWNYCH ODPOWIEDZI, nie wszystkie możliwe poprawne odpowiedzi. No, ale lepiej napisać źle i narzekać, jaki to świat niedobry. I tak wszyscy nauczyciele sprawdzają według klucza, bo inaczej ktoś może zakwestionować wynik matury. Są kryteria - co MUSI być i za to są konkretne punkty. Bardzo liczy się forma, nie można "popłynąć", być kreatywnym. Moja ciocia ocenia prace gimnazjalne i sama narzeka, że trzeba się trzymać klucza podczas przyznawania punktów. Pewnie w przypadku matury wygląda tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolina Dziedzic Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Czytam i czytam i czytam to forum i jestem załamana. Za rok mam maturę. Nie interesuje mnie nic, przedmioty maturalne zmieniam jak rękawiczki. Chyba wybrałam zły profil bo jestem na humanie a dopiero TERAZ stwierdziłam,że kompletnie nie interesują mnie przedmioty humanistyczne. Jestem chyba na nim bo bałam się podjąć wyzwania idąc na mat-fiza czy mat-geo. Nie mam pojęcia co dalej zrobić bo raczej na wszystko chyba już późno. A za rok matura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Czytam i czytam i czytam to forum i jestem załamana. Za rok mam maturę. Nie interesuje mnie nic, przedmioty maturalne zmieniam jak rękawiczki. Chyba wybrałam zły profil bo jestem na humanie a dopiero TERAZ stwierdziłam,że kompletnie nie interesują mnie przedmioty humanistyczne. Jestem chyba na nim bo bałam się podjąć wyzwania idąc na mat-fiza czy mat-geo. Nie mam pojęcia co dalej zrobić bo raczej na wszystko chyba już późno. A za rok matura... Geografię łatwo nadrobić we własnym zakresie, a jest punktowana na mnóstwo kierunków. Zresztą klasa humanistyczna nie oznacza braku możliwości zdawania czegoś spoza profilu - poczytaj tutaj: http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=536426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nauczyciel11 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Nie ma się czego bać. Ja szczególnie nie dobierałem przedmiotów zdawanych na maturze i bez problemu dostałem się na to co chciałem. Warto pomyśleć o kierunku i sprawdzić jakie najlepiej zdawać przedmioty, jeśli Ci podpasują to je zdaj i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretka Kolorowa Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 I tak wybór kierunku studiów to trochę ruletka a trochę poker... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KELINDIL Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 To fakt... trochę ruletka. Ale tę ruletkę można ukierunkować. Według mnie ciekawym wyjściem byłoby wybrać WOS/historię/geografię i iść na politykę społeczną. Tak jak na przykład tu: http://www.ips.uw.edu.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...