Skocz do zawartości
Dexter

Akademia Morska dzienne a zaoczne

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw sprawdź, czy zajęcia na zaocznych nie odbywają się w dwóch ok. 1,5-miesięcznych (od poniedziałku do soboty włącznie na uczelni) sesjach w semestrze. To studia zorganizowane z myślą o pływających, co przeszkadza niektórym. Program jest identyczny jak na dziennych. Jeżeli więc coś przeszkodzi Tobie zdobyć dyplom oficera, to jedynie brak realizacji 12-miesięcznej praktyki morskiej w wymaganym czasie. Nawigatorzy mają z tym pewien problem. Mechanicy i elektrycy z reguły łatwiej łapią się na statek, ale też nie udaje się każdemu chętnemu. 

20 minut temu, Gutek napisał:

Najpierw sprawdź, czy zajęcia na zaocznych nie odbywają się w dwóch ok. 1,5-miesięcznych (od poniedziałku do soboty włącznie na uczelni) sesjach w semestrze. To studia zorganizowane z myślą o pływających, co przeszkadza niektórym. Program jest identyczny jak na dziennych. Jeżeli więc coś przeszkodzi Tobie zdobyć dyplom oficera, to jedynie brak realizacji 12-miesięcznej praktyki morskiej w wymaganym czasie. Nawigatorzy mają z tym pewien problem. Mechanicy i elektrycy z reguły łatwiej łapią się na statek, ale też nie udaje się każdemu chętnemu. 

No właśnie raczej powinien być ten sam program co na dziennych , słyszałem od kogoś ze nie ma tych przedmiotów STCW, symulatorów itd Może tak być , ze program się różni ?. A zjazdy również ciekawa sprawa bo w Szczecinie jest zjazd od stycznia do marca , nie wiem jak jest w Gdyni na zaocznych. 

34 minuty temu, Łukasz napisał:

oficera na akademii morskiej? nie pomyliło Ci się z akademią marynarki wojennej?

Chodzi mi o zdobycie tytułu oficera wachtowego( stanowisko marynarki handlowej)

Dexter, najbardziej trafną odpowiedź uzyskasz z samego dziekanatu. Jako że 1. stopień ukończyłem na specjalności ESO, to domyślam się o co może Tobie chodzić. Jeśli na zaocznych występują pewne ograniczenia względem dziennych, to dlatego, że chociaż program jest identyczny, godziny nie zawsze pokrywają się 1:1, a Urząd Morski rozlicza raczej z godzin niż z samych treści. W tej sytuacji nie ma problemów z uzyskaniem dyplomu oficera/mechanika wachtowego czy elektroautomatyka (poziom operacyjny), ale chcąc awansować do kpt. ż.w. lub starszego mechanika (poziom zarządzania), oprócz posiadania wymaganego stażu, musisz zdać egzaminy w UM. Nie wiem, czy coś zmieniło się od tej pory, bo przygodę z pływaniem zakończyłem na obowiązkowej praktyce, ale tak to z grubsza wygląda. :P