Skocz do zawartości
heizenberg98

Ekonomia, g. przestrzennana UR czy finanse, logistyka i transport na prywatnej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z wyborem uczelni i kierunku. Dostałem się na UR na Ekonomie, gospodarkę przestrzenna, inżynierię produkcji oraz na msg na uek. Mam mętlik w głowie i nie wiem co wybrać. Myślałem o ekonomii, zastanowieniu się co chce robić i po licencjacie iść konkretnej w dany zawód, z tym ze na UR jest bardziej rolnicza i są niepotrzebne przedmioty... Można po tym pójść w stronę np fir czy logistyki międzynarodowej na magistra (uek)? Oraz czy lizne tam prawdziwej ekonomii? Oprócz tego dostałem się na gospodarkę przestrzenna, wydaje się lepszym wyborem ale orłem z mat nie jestem, napisałem podstawę na 60 i obawiam się fizyki i rysunku techn... natomiast wiem ze potrafię się przyłożyć... Jeszcze jedna opcja to finanse lub kierunek logistyka na prywatnej, w grę wchodzi Kraków (wszib, frycz modrzewski, Wsb (kierunek logistyka i transport) oraz wsei - na tych oferowany jest kierunek fir. Ale na prywatnych jest tylko jeden język obcy, a chciałbym realizować dwa...  I Niestety gdybym wybrał fir nie mógłbym pracować za granica a to dla mnie jest ważne w przyszłości żeby ewentualnie móc... Studia chce realizować w cyklu dziennym. Proszę o pomoc 

Tak wiele kwestii. Zastanów się co chcesz w życiu robić a nie strzelasz kierunkami bo może się uda. To zupełnie bez sensu. Na uczelni prywatnej też powinny być 2 języki więc sprawdź dobrze. Jeśli myślisz że po polskiej uczelni wyjedziesz za granicę i ktoś będzie szanował Twój papierek to raczej się mylisz.

Dlaczego nie jest ceniony za granica ? Ciagle można słyszeć ze inżynierowie czy tam informatycy wyjeżdżają.Właśnie chce mieć rozeznanie który kierunek oferuje najciekawsze perspektywy, najbardziej bym szedł w stronę finansów i logistyki, niestety na publiczna trzeba było zdobyć z mat i ang po ponad 70% wiec zostaje prywatna... i niestety dzwoniłem do wszib i wsei i oferują tylko jeden język. Najbardziej odpowiadają mi te 2 kierunki lecz te na które się dostałem tez wchodzą w grę, dlatego proszę o pomoc w wyborze 

I tez szkoła prywatna to duza niewiadoma, jeśli chodzi o nauczanie i późniejszy dyplom, pracodawcy oferują mniej po takich uczelniach? Magistrata bym robił na publicznej 

Czyli nie ma możliwości pracy w finansach za granica znając język ? Proszę o pewne odpowiedzi, bo to ze jedynie po dwóch czy trzech przedmiotach można znaleźć prace za granica to ciężko uwierzyć. A po takiej logistyce ?

Chodzi mi o takie Niemcy, z tego co słyszałem znając dobrze język idzie dostać prace w finansach 

Tzn lepiej z lepsza praca w Polsce, a latwiej znaleźć za granica tak ?

Kurcze, słyszałem ze w Polsce na odwrot, myślałem żeby iść na specjalizacje rachunkowość i podatki bo to podobno najlepsze 

Osoba która pracuje jako architekt w Niemczech mówi ze znajdzie się w bankowości prace z dobra znajomością języka 

Oraz żeby teraz poszła w to bo się bardziej opłaca 

Czyli jest możliwa praca po firze za granica po kursach/licencjach. A porównując sprawę w Polsce, kierunek logistyka licencjat czy fir, który z tych kierunków daje lepsze zatrudnienie ? Szczerze interesuje mnie to i to. Słyszałem ze w logistyce ciężko o awans i praca głównie jako spedytor do którego nie potrzeba studiów 

Bo studia pierwszego stopnia to inżynieria studia z zarządzania która mnie niezbyt interesuje śle specjalizacja to kierunek logistyka i Transport, wiec takie wszystko i nic i pewnie materiał będzie okrojony. Podobnie zreszta jak na Ekonomii oferują takie specjalizacje ale czy to ma sens i ma jakieś przełożenie na normalne studia kierunkowe z TiL ?

Cytat

Ciagle można słyszeć ze inżynierowie czy tam informatycy wyjeżdżają

heizenberg98, zamiast kierować się absurdalnie wyolbrzymionymi anegdotami, lepiej sięgnąć do statystyk. Jeśli np. w Anglii nawet polscy lekarze (wg mediów rozchwytywani na całym świecie) są pomijalną w statystykach egzotyką,

https://researchbriefings.parliament.uk/ResearchBriefing/Summary/CBP-7783

to tym bardziej nie ma powodów, by sądzić, że pozostali pracownicy umysłowi stanowią znaczącą grupę. Konkurencja w kraju z popularnym językiem urzędowym siłą rzeczy musi być bardzo trudna, a polskie uczelnie nie mają wyrobionej w świecie marki. U nas zmagasz się co najwyżej z absolwentami z innych województw, a za granicą Twoim rywalem może być osoba po studiach w Europie Zachodniej, Azji, Ameryce czy Australii.