Skocz do zawartości
ola123123

Czy wydział ma znaczenie oraz czy wierzyć w liczby..

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

To już mój 3 post tutaj, dostałam się na Górnictwo i zostać geologiem na wydziały :

- Górnictwa i Geologii

- Górnictwa Geologii i Ochrony Środowiska

wydaję mi się że to coś co mogła bym studiować nie próbując co dzień się zabić z żalu oraz pytać się "co ja tu robie ?"

z tym że muszę wybrać wydział bo chcą abym do 11 zaniosła dok.

Czy ktoś powiedziałby mi czym się kierować przy wyborze ? bo jedyne co wiem to to ,że ten pierwszy wydział kształci raczej do pracy w kopalni a ten drugi zaś pod pracę geologa.

jedynymi aspektami jakimi mogę się teraz kierować są potecialne zarobki absolwentów.

otóż według uczelni studenci Wydziału Górnictwa i Geologii zarabiają min 5tyś a 40% nawet do 8 tys zł ( niestacionarne II stopien) ( co roku ok. 40-70 osób kończy)

zaś GGIOŚ ledwo 3k-4k ( maximum)  ale za to wydział chwali się, że 90% osób znajduje prace od razu po ukończeniu studiów.... ( ale za to też nie oferuje stacjonarnych II stopnia) ( co roku kończy II stopień ok.170-210 osób)

oczywiście ja rozumiem że to są tylko statystyki i STUDIA PRACY NIE DAJĄ jednak coś w tym musi być skoro od 2014 roku już przeprowadzono 3 raporty z pracy etatowej.

stąd mój dylemat czy iść do tu czy też tu. 

Było by miło gdyby ktoś podpowiedział i dodał coś od siebie czemu warto na ten czy inny wydział.

29 minut temu, MlodyKurczak napisał:

Nie kieruj sie zarobkami przy wybieraniu kierunku studiow, bo to czesto mylne i mozna sie pozniej szybko wypalic. Odpowiedz sobie na pytanie: jakie masz zainteresowanie, czy na pewno chcesz to studiowac itp.

jak pisałam wyżej :

"wydaję mi się że to coś co mogła bym studiować nie próbując co dzień się zabić z żalu oraz pytać się "co ja tu robie ?" "

kwestia wydziału