Skocz do zawartości
Valarauco

Przyszłościowe kierunki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem Kamil, uczeń 3 klasy liceum o profilu mat fiz, miłośnik fotoniki i fizyki jądrowej. 

Chciałbym się was zapytać o kierunek studiów, który jest perspektywistyczny i który warto studiować. 

Pochodzę z małopolski, rozważam studia w Krakowie /Rzeszowie, myślałem dużo nad automatyka i robotyka,mikroelektronika  oraz nad kierunkami fizycznymi, fizyka techniczna /medyczna. Co waszym zdaniem powinienem wybrać? Co jest najbardziej przyszłościowe i pozwoli mi w tym kraju wyżyć, a jednocześnie będzie przyjemne do moich zainteresowań. 

Pozdrawiam 

Odpowiadając na Twoje pytanie to wyszukiwarka jest w prawym górnym rogu. Takie pytania już padały i padały odpowiedzi, polecam.

Co do AiR to na pewno warto. Twoje zainteresowania są związane z kierunkami ścisłym i który nie wybierzesz to daje Ci ogromną szansę na rynku a wybór to kwestia zainteresowań.

W dniu 2.04.2018 o 15:10, Valarauco napisał:

A co do AiR to gdzie? AGH? PK? 

Popytaj na grupach na fb tych uczelni / kierunków. Może masz znajomych, którzy tam studiują? 

W dniu 2.04.2018 o 14:38, Valarauco napisał:

Co waszym zdaniem powinienem wybrać?

Przejrzyj programy studiów i sylabusy, zobacz jakie są przedmioty i wybierz co Ci bardziej pasuje.

Po studiach nie musisz robić ściśle tego co jest związane z danym kierunkiem. Np. studiując fizykę techniczną lub jakiejkolwiek inną możesz iść w informatykę albo AiR lub cokolwiek innego. 

Te studia są przyszłościowe, ale w kraju z rozwiniętym przemysłem, u nas wcale nie jest tak kolorowo. A już zwłaszcza, jeśli zdecydujesz się na podkarpackie, bo to ubogi i nierozwinięty region. Małopolska nie jest dużo lepsza. Na te kierunki może Śląsk jeszcze by się zdał. Niestety wielu automatyków wybiera emigrację, bo w lepiej uprzemysłowionych krajach mają szansę na lepsze zarobki. Czasem trzeba wyjechać nawet na kilka  lat, żeby zdobyć doświadczenie i się czegoś nauczyć. Innym wyjściem jest kariera przedstawiciela handlowego zachodnich firm technicznych. To wcale nie takie złe i zwykle preferuje się osoby z wykształceniem kierunkowym, żeby wiedziały, o czym mówią.