daddy Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Cześć, Jestem tegorocznym maturzystą i o ile pozwoli mi na to mój wynik z egzaminu, chciałbym studiować informatykę na Politechnice Warszawskiej. Jako, że nie przepadam za "kabelkami" i elektroniką, dość oczywistym wyborem jest wydział MiNI. Tutaj jednak pojawiają się pewne wątpliwości z mojej strony, mianowicie dotyczą one przygotowania pod kątem przyszłego zawodu. W przyszłości chciałbym być programistą, dlatego dopiero w drugiej kolejności interesują mnie wydziały takie jak EiTI czy WIET na AGH, gdzie (takie mam przynajmniej na ten temat wyobrażenie) jest trochę więcej studia.net/informatyka od strony telekomunikacji, sieci itp. (jestem oczywiście świadom, że te ww. inne wydziały w żaden sposób nie przekreślają możliwości zostania w przyszłości programistą). Czy któryś dział w jakikolwiek sposób oferuje lepsze przygotowanie pod kątem zawodu własnie stricte programisty? Nie udało mi się na stronie żadnego z tych wydziałów znaleźć informacji na ten temat. Mam również związane z pierwszym pytanie - jakie znaczenie dla pracodawcy ma wybrana przez studenta specjalność podczas studiów (np. data science czy SI). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 2. Zacznę od drugiego. Gdybyś poczytam forum wiedzialbys że specjalność na studiach I stopnia ma mała znaczenie. 1. Co do wyboru wydziału to kieruj się zgodnie z zainteresowaniami. Moim zdaniem Twój wybór to dobry pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Też uważam, że dobrze myślisz, przedmioty elektroniczne na informatykach to często raczej udręka dla studentów. Myślałeś może nad uniwersytetami? W Warszawie masz MiNI PW jak i MIM UW, niestety nie znam programów studiów, ani osób tam studiujących, ale na uniwersytetach (czy MiNI) skupiają się na czym innym, zamiast tej elektroniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daddy Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Dziękuję bardzo za obie odpowiedzi ;). Wśród znajomych osoby decydujące się na studia na uniwersytecie zamiast politechniki to w głównej mierze laureaci olimpiad informatycznych i matematycznych, a renoma tych studiów wynika z tego co sie zorientowałem głównie z sukcesów odnoszonych przez studentów w różnych konkursach programistycznych. Nie wiem, czy bym na tym skorzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Na pewno są tam nie tylko laureaci, więc byłbym spokojniejszy. Ważniejsza jest pasja niż zdolność, takiego jestem zdania, a uniwerek masz nie tylko w Warszawie Zresztą chyba wiele osób potwierdzi, że żeby być programistą, nie trzeba być informatykiem po studiach, a nawet informatyk po studiach może nie umieć programować, taka specyfika i wśród swoich znajomych mam przykłady i na to, i na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infa24 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Jak dla mnie to najlepsza informatyka -jeśli jesteś zainteresowany praktycznym programowaniem a ni teoretyzowaniem jest na wydziale elektrycznym politechniki warszawskiej. Juz od pierwszego,roku marsz trochę programowania - nie tak ja na Elektronice gdzie przez calynpierwszy rok tylko studiuj matmę i fizyka i teoria obwodów - atmosfera tez dużo bardziej przyjazna, na Mini natomiast za dużo teorii i jak dla mnie za dużo geniuszy. Przenioslem się z elektroniki na elektryczny po pierwszym roku i jestem mega zadowolony z tej decyzji. Zdecydowanie polecam informatykę na tym wydziale pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...