PeakyLinders Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Witam , bardzo serdecznie , chciałbym , żeby ktoś z konkretną wiedzą rozwiał moje wątpliwości , udzielając mi odp czy mam szanse dostać sie na wybrane przeze mnie kierunki , mając następujące wyniki z matury: -matematyka(36%) -j.Ang(76-pisemna podstawa,40%-rozszerzenie,73%-ustny) -j.Polski(33%-pisemna podstawa , 53%-ustny) Doskonale zdaję sobie sprawę , że pole manewru mam bardzo ograniczone jednak postanowiłem postawić wszystko na jedną kartę i składam papiery aż do 5 miast. Wybrane przeze mnie uczelnie i kierunki: -Filologia Angielska (uniwersytet Rzeszowski) - Amerykanistyka ( UJ) - Amerykanistyka (UG) - Lingwinistyka stosowana , bez znajomości j.niemieckiego ( Uniwersytet Poznański) - Lingwinistyka stosowana , bez znajomości j.niemieckiego ( Uniwersytet Kazimierza Wielkiego) Wszystkie te kierunki to oczywiście studia stacjonarne , pierwszego stopnia , bardzo proszę o konstruktywne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Kiedyś nie miałabyś szans dostać się na żaden z tych kierunków, przy dzisiejszym niżu demograficznym wszystko jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Czyli w skrócie rzecz ujmując , twierdzisz , że teoretycznie mam szanse dostać się na każdy z wyżej wymienionych kierunków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 przejrzyj zeszłoroczne progi punktowe i policz swoje punkty i powinno być podobnie jak rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Bardzo ciężko jest o znalezienie progów punktowych na tych uczelniach , informacje o studentach na jedno miejsce znalazłem tylko na UG , w większości przypadków podawane są raczej limity miejsc , więc ta rekrutacja według mnie odbywa się trochę w ciemno , a podawanie informacji o osobach na jedno miejsce , może okazać się mylne i wprowadzać ludzi w błąd , no bo w zasadzie nie wiemy dla ilu osób był to pierwszy priorytet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Ale są na grupach na facebooku czy w sieci informację z poprzednich lat, a to już daje Ci jakąś podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Na fb nie znalazłem w zasadzie żadnych konkretów , poza opiniami studentów odnośnie poszczególnych kierunków , w dalszym ciągu nie mam bladego pojęcia czy gdziekolwiek się dostanę , ale dzięki za każdą odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 To spróbuj zadzwonić do działu rekrutacji i po prostu zapytać o te progi. Tylko tak dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokie98 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Skąd tak duży rozstrzał jeśli chodzi o miasta? Rzeszów - Kraków - Poznań - Gdańsk? Skąd pochodzisz jeśli można wiedzieć? I dlaczego akurat tylko te miasta bierzesz pod uwagę? Z tego co piszesz to chcesz studiować filologię angielską itp, tak? Który kierunek Cię dokładnie interesuję? Odpisz na te pytania a postaram się pomóc, (zaraz sprawdzę progi na UAM i policze czy masz szansę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Dzięki wielkie kolego za pomoc !!! Pochodzę z małopolski , ogólnie interesuję się każdym z wymienionych kierunków , od zawsze przejawiałem predyspozycje do nauki języków tylko byłem strasznym leserem , do matury po prostu podchodziłem z założeniem , ze i tak dostanę sie wszędzie , bo uczelnią brakuje ludzi i przyjmują każdego , jednak już po zagłębieniu się w temacie doszedłem do wniosku , że po prostu się myliłem. Jeśli chodzi o miasta to 20 lat swojego życia spędziłem mieszkając na wsi dlatego chcę zobaczyć jak wygląda życie w akademiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokie98 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Sprawdziłem progi na UAM i na niektóre kierunki byś się dostał, tylko nie wiem co dokładnie chcesz studiować. Najlepiej jakbyś sprawdził sam: wpisz w Google "progi UAM" i wyskoczy Ci strona z progami z 2015 roku lub progi UJ, też jest prowadzona strona. Z innych uniwersytetów więcej nie znalazłem progów bo mało który je publikuje. Powiem tak: Jeżeli naprawdę zależy Ci na posmakowaniu prawdziwego życia w dużym mieście to wybieraj Kraków / Poznań lub Wrocław. Resztę sobie odpuść, np taki Rzeszów... co do kosztów życia wynajmu itd to Kr i Wr są najdroższe tuż obok Warszawy, już lepiej wypada Poznań. Btw: akademik 1 osobowy we Wrocławiu na UWr to koszt 720zł. Z tych 3 miast ja bym wybrał Poznań. Uczelnia bardzo duża, jest wiele kierunków do studiowania, duża ilość kursów językowych itd. Poznań jak i sama uczelnia daje Ci najwięcej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 W poznan.studia.net interesuje mnie akurat kierunek , lingwinistyka stosowana (grupa bez znajomości J.Niemieckiego) została jeszcze uczelnia w Bydgoszczy ( ten sam kierunek co w poznan.studia.net mnie tam interesuje) , a co do życia w akademiku to nie skłaniam się do życia w pokoju 1 osobowym , bez problemu mogę mieszkać z dwoma lub nawet trzema osobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zarówno lingwistyka stosowana jak i filologia angielska to kierunki bardzo obiecane. Może w ostatnich latach się to zmniejszyło ale pamiętam że w Toruniu dostanie się na te kierunki graniczylo z cudem. Trzeba było fantastycznie zdać maturę. Są dość niskie liczby miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Na stronie UG, w tym na Wydział Filologiczny są ładnie podane progi punktowe i zasady rekrutacji, wystarczy podstawić swoje wyniki http://ug.edu.pl/rekrutacja/studia_i_i_ii_stopnia_oraz_jednolite_magisterskie/rekrutacja_20172018/niezbednik_kandydata/progi_punktowe_i_liczba_kandydatow_na_miejsce Tu masz progi punktowe z ostatnich 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Łukasz zgodzę się z Tb , ponieważ Filologia ang jest nadal bardzo oblegana szczególnie w dużych miastach , dlatego wybrałem Rzeszów , bo mam nadzieję , że tam konkurencja będzie mniejsza. Natomiast lingwinistyka stosowana to według mnie mało popularny kierunek , sugerując sie danymi od koleżanki "Kawa" , na filologie ang było średnio 8 osob na jedno miejsce , gdzie na lingwinistyce 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Tak, filologia angielska jest bardziej oblegana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 W dalszym ciągu mam pełną głowę wątpliwości czy gdziekolwiek się dostanę , tym bardziej , że już w 3 miastach dokonałem opłat rekrutacyjnych , przede mną jeszcze 2 opłaty , a i tak nie mam żadnej gwarancji dostania się na wybrane kierunki , trochę szkoda pieniędzy , no ale lepiej mieć chyba 4 alternatywy niż 1 ;))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 studia filologiczne dość dobrze funkcjonują (szczególnie anglistyka) jeśli chodzi o studia niestacjonarne. Wówczas masz dużo czasu na zdobywanie doświadczenia a te w filologii jest ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Studia zaoczne kompletnie mnie nie interesują , to już ostateczność gdy żaden z moich wyborów nie wypali , wtedy będę myślał o zaocznych studiach , o ile nie będzie jeszcze za późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 na niestacjonarne nie będzie za późno. Często one są lepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Czyli będę miał jeszcze czas dokonać rekrutacji na studia niestacjonarne , na wypadek gdy nie wypali żadna moja dzienna opcja ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Na większości kierunków nie ma z tym problemu, jednak filologia angielska nawet niestacjonarnie jest oblegana. Z lingiwstyką powinno być łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 W poznan.studia.net już jest 75 chętnych osób na 50 miejsc z czego 22 uiściło już opłatę , ja te informacje dostałem dopiero po wpłaceniu pieniążków , wcześniej nie miałem dostępu do tych statystyk , bardzo nie fair... ale cóż , nadzieje umiera ostatnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Tak niestety jest. W ujęciu całościowym dla uczelni to spore pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeakyLinders Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Witam , to znowu ja tym razem mam dla was małe pytanko a mianowicie dzisiaj rusza rekrutacja na Uniwersytet Gdański , na tej uczelni wybrałem Amerykanistykę , i teraz moje pytanie czy według was łatwiej będzie się dostać własnie na UG (amerykanistyka) czy może na filologie ang ( uniwersytet Jana Kochanowskiego Kielce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...