Luki60 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Cześć, napisałem maturę w maju i stoję obecnie przed wyborem studiów. Raczej kierowałbym się w stronę tego co mnie interesuje, czyli studia.net/informatyka.Pojawa się jednak problem - stacjonarnie czy niestacjonarnie... stacjonarne wiązałyby się ze sporymi wydatkami, wynajęcie mieszkania itp. ,ale ostatecznie byłoby to do przyjęcia. Mam jednak możliwość pójścia na studia zaocznie i miałbym jednocześnie zapewnioną pracę,aczkolwiek raczej w innej branży, więc doświadczenia jako informatyk bym nie zbierał. Również, czy na takich studiach można się rzeczywiście czegoś nauczyć? Zdaję sobie sprawę,że ta forma studiów wymaga poświęcenia większej ilości czasu w domu, ale chociaż nakreślane tam są "ścieżki" jakimi powinienem podążać? Na chwilę obecną mam jakieś tam podstawy, trochę liznąłem C++, html'a/php ale ekspertem w w tym na pewno nie jestem.Na dziennych to zapewne wszystko wałkowane jest od podstaw. Myślę nad UMK w Toruniu,zarówno jeśli chodzi o dzienne jak i zaoczne studia.Zaoczne zajęcia odbywają się co 2gi tydzień w Sobotę i Niedzielę z tego co patrzyłem.Ma ktoś może jakieś opinie o takich studiach na tej uczelni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jeśli masz pracę to warto zaoczne. Co do doświadczenia, to nigdy nie jest za późno, możesz uczyć się od strony praktycznej po pracy, to też się liczy jako doświadczenie przy rozmowie o pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Na informatyce faktycznie jest tłumaczone od podstaw, ale jest w bardzo szybkim tempie, więc warto znać się na temacie wcześniej. Nauka na dziennych czy zaocznych, to i tak głównie nauka w domu. Na dziennych nie nauczą Cię, a jedynie ocenią i najlepsza nauka to praktyki, więc najlepiej, jakbyś w przyszłości (na 2 roku np.) zamienił pracę w innej branży na pracę związaną z kierunkiem - o ile właśnie zdecydujesz się na zaoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Moim zdaniem warto powalczyć przez te kilka lat na zaocznych. Zdobędziesz wykształcenie i do tego doświadczenie, nawet jeśli nie w branży. To poznasz coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki60 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Widzę,że jednak głosy są na zaoczne :). Fakt, gdybym nie znalazł potem pracy w dziale IT, to zawsze miałbym drugie wyjście. Na takich studiach również wszystko jest tłuczone od początku, tylko po prostu do własnego opracowania w domu? Podają po kolei zagadnienia które trzeba opanować? Czy to jest coś w stylu: "No, naucz sie tam pisać coś ładnego ,a my Cię z tego ocenimy" Najciężej jest zacząć, bo jak się zacznie to już jakoś się ogarnie. I jeszcze miałbym pytanie do @Łukasz Widzę,że jest Pan z Torunia, więc zapewne z tej racji co nieco o UMK wie Ma Pan może jakieś zdanie o zaocznej informatyce na tej uczelni? Bo są uczelnie i "uczelnie", ale raczej UMK jest w miarę dobre z tego co słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Tak, dużo musisz uczyć się sam, to są studia. UMK to jedna z najlepszych uczelni w kraju. Informatyka jest na bardzo wysokim poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...