challenginggirl Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Jak obstawiacie, jaki może być? O ile pkt. może wzrosnąć w odniesieniu do poprzedniego roku? Obawiam się, że ze względu na ten angielski (lub ew. inny język), który można wskazać w IV kolumnie (np. zamiast historii czy WOS-u) bardzo wzrośnie... Czy dostał się ktoś z Was rok temu na prawo (2016) lub po prostu orientuje się, jakie wówczas były wymagane przedmioty na maturze? Z góry serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokie98 Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Prawo progi 74,51 | 74 | 74,61 (kolejno 2014/2015/2016) 22 godziny temu, challenginggirl napisał: Obawiam się, że ze względu na ten angielski (lub ew. inny język), który można wskazać w IV kolumnie (np. zamiast historii czy WOS-u) bardzo wzrośnie... Niekoniecznie ponieważ "*Języki w kolumnach 3 i 4 muszą być inne.". Tego samego języka nie można wskazać dwukrotnie, jeśli ktoś wskaże język w pierwszej kolumnie (waga 10%) to w drugiej (waga 35%) może wskazać historię/wos/geografię. Natomiast gdy ktoś wskaże język w 4 kolumnie to automatycznie odpada mu 3 kolumna i traci 10%, chyba że zdawał 2 języki obce na maturze. Rekrutacja 2016 prawo UW 1. Język Polski2. Matematyka3. Język Obcy Nowożytny4. His/Wos/Geo/Łać/Filozofia(DWA PRZEDMIOTY) W= J.P_PR*0,15+Mat_PR*0,5+J.O*0,15+ His/Wos/Geo/Fil/Łać_PR(Tylko PR) * 0,35 + His/Wos/Geo/Fil/Łać_PR *0,35 (inny niż pierwszy) (POZIOM PODSTAWOWY MNOŻYMY DODATKOWO * 0,6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
challenginggirl Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dnia 28.05.2017 o 16:28, jokie98 napisał: Niekoniecznie ponieważ "*Języki w kolumnach 3 i 4 muszą być inne.". Odkopuję temat sprzed ponad tygodnia. Dziękuję za odpowiedź Wiem o tym, że te języki muszą być inne; sama zdawałam na maturze angielski i francuski. Zastanawiam się, jak bardzo mogą wzrosnąć progi, bo dużo łatwiej jest uzyskać dobry wynik z języka obcego niż, dajmy na to, z historii, np. mediana wyników z angielskiego na poziomie rozszerzonym z ubiegłego roku wynosi 54, a z historii 40 %; w skali staninowej do 9. klasy (najwyższej) zalicza się wyniki od 95 do 100 % z angielskiego, z historii- 81-100 %, a z WOS-u od 68 (!) do 100 %. Jedyna moja nadzieja w tym, że nie można dwa razy wskazać angielskiego. Jak myślicie, jaki procent osób mogło zdawać na maturze dwa języki? Z tego, co wiem, nie ma na ten temat żadnych oficjalnych danych, ale co powiedzielibyście, patrząc na to, jak było w Waszych szkołach? I-najważniejsze chyba pytanie- nie jestem tegoroczną maturzystką, już znam swoje wyniki i wiem, że mam prawie 7,5 pkt. więcej niż ubiegłoroczny próg (i 8 pkt. więcej niż ten sprzed dwóch lat). W ostatnich latach progi ani aż tak bardzo nie wzrastały ani nie spadały, ale też nie było zmian w rekrutacji przez ostatnie lata (tzn. wtedy, kiedy opublikowane były progi punktowe). Czy myślicie, że powinnam się martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Myślę że nie ma sensu martwić się na zapas. Może ktoś z maturzystów się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokie98 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Ile osób zdawało 2 języki na maturze to nie wiem ale wiem coś innego, co Ci powinno pomóc (dane z 2016 roku, uznajmy że jest to kalka roku obecnego, bo nic się nie zmieniło w maturach): Angielski | Liczba zdających - 124886 | średnia 55% | Liczba studentów na licencjacie* 19025 Francuski | Liczba zdających - 830 | średnia 65% | Liczba studentów na licencjacie 1803 Hiszpański | Liczba zdających - 589 | średnia 58% | Liczba studentów na licencjacie 2652 Niemiecki | Liczba zdających - 7907 | średnia 54% | Liczba studentów na licencjacie 4883 Rosyjski | Liczba zdających - 2060 | średnia 57% | Liczba studentów na licencjacie 2404 Włoski | Liczba zdających - 352 | średnia 67% | Liczba studentów na licencjacie 1498 *Liczba studentów na licencjacie - Jest to łączna liczba studentów studiów licencjackich (tj z 3 lat) w Polsce. Wszystkie te dane (liczba zdających + średnia) dotyczą poziomu ROZSZERZONEGO . Według mnie skoro masz 7-8 pkt ponad progi sprzed lat to powinnaś się dostać bez problemu, jeśli nie to z listy rezerwowej (wystarczy cierpliwie poczekać). Prawdopodobieństwo, że ktoś kto zdawał 2 języki i rekrutuje się na prawo na UW jest tak małe, że nie powinnaś się przejmować (ja tak przynajmniej to interpretuje). Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Też mi się wydaje że odsetek zdających dwa języki jest znikomy ale czy na prawie UW nie zmniejszyło liczby przyjmowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokie98 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 26 minut temu, Łukasz napisał: ale czy na prawie UW nie zmniejszyło liczby przyjmowanych? Nie. 400 miejsc tak jak w ubiegłych latach ( https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=SJ-PR&kategoria= ) Możliwe, że na innych kierunkach były cięcia ale na prawie nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
challenginggirl Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Też się nad tym zastanawiałam. Czytałam (artykuł ze stycznia tego roku), że UW będzie zmniejszał liczbę miejsc. Ale: "Jakie kierunki w pierwszej kolejności obejmą cięcia? Tego jeszcze nie wiadomo." Teraz przyjmują 400 osób, jestem prawie pewna, że wcześniej było tak samo... Czy ktoś może wie na 100 %? EDIT: Dziękuję jokie98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 To progi będą zbliżone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokie98 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 52 minuty temu, challenginggirl napisał: Teraz przyjmują 400 osób, jestem prawie pewna, że wcześniej było tak samo... Czy ktoś może wie na 100 %? EDIT: Dziękuję jokie98 Podsumowanie rekrutacji UW z 2014/2015: "Drugim najbardziej obleganym kierunkiem było prawo na studiach jednolitych magisterskich. O przyjęcie starało się prawie 2 tys. maturzystów. Limit wynosi tu 400 miejsc." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Pamiętam rok 2004. Limit miejsc 300 na UMK a chętnych prawie 5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
challenginggirl Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Dnia 9.06.2017 o 06:38, Łukasz napisał: Pamiętam rok 2004. Limit miejsc 300 na UMK a chętnych prawie 5000. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Porobili po tysiąc miejsc na prawo, perspektywy się pogorszyły, to i mniej osób składa. Dobrze, bo idą ci, co powinni w większym procencie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Nie jestem po prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika2810 Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Ja zdawałam 2 rozszerzone języki, historie i wos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolina8431 Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 48 minut temu, Dominika2810 napisał: Ja zdawałam 2 rozszerzone języki, historie i wos Ja też historię i WOS i jeden język rozszerzony angielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolina8431 Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Dnia 8.06.2017 o 22:05, jokie98 napisał: Podsumowanie rekrutacji UW z 2014/2015: "Drugim najbardziej obleganym kierunkiem było prawo na studiach jednolitych magisterskich. O przyjęcie starało się prawie 2 tys. maturzystów. Limit wynosi tu 400 miejsc." W 2016/2017 było 1520 chętnych na 400 miejsc na UW (3,8 osoby na miejsce), czyli jeszcze bardziej spadło zainteresowanie. Czy ktoś z was ma jakieś przeczucia, czy w tym roku jeszcze bardziej spadnie ilość chętnych? (miejsc dalej jest 400) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Możesz zadzwonić do działu rekrutacji i zapytać. Po co Ci przeczucia innych ludzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolina8431 Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Napisałam już maila do biura rekrutacji, ale odpisali mi, że na razie takich danych nie podają, tylko po zakończeniu rekrutacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Mailem nic nie podadzą. To trzeba zadzwonić i popytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika2810 Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Jak jestes az 8 pkt nad progiem to ja bym sie w ogole nie martwiła, ja mam 76 pkt tylko to ja moge sie o siebie martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebatian Kowalski Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Dzień dobry, W tym roku próg na prawo UW podskoczył. Na razie nie mogę znaleźć informacji ile wynosił, ale jeżeli jestem 49 na liście rezerwowej to mam cień szansy dostania się jeszcze? Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Myślę, że jest mała szansa ale jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika2810 Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Wlasnie spadł, bo rok temu w pierwszej turze próg był 77 a teraz jest 76. Ja jestem 2 na rezerwowej, ale mam nadzieje ze sie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
challenginggirl Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 5 godzin temu, Dominika2810 napisał: Wlasnie spadł, bo rok temu w pierwszej turze próg był 77 a teraz jest 76. Ja jestem 2 na rezerwowej, ale mam nadzieje ze sie uda. Jeśli jesteś 2. na liście rezerwowej, to myślę, że praktycznie nie musisz się martwić. To raczej niemożliwe, żeby spośród 400 osób wszyscy złożyli dokumenty. Przecież wiele osób składa np. na prawo na UW i UJ, ale do Krakowa ma bliżej etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...