Jakub Kaźmierczak Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Witam. Jestem właśnie po maturach i mam zamiar iść na studia. Niestety nic nie wiem o sposobach i terminach rekrutacji. 1. Czy każda uczelnia ma swoje własne terminy składania podań ? Jeżeli tak mógłby ktoś napisać jakiś przybliżony termin ogólnie ? 2. Najpierw trzeba złożyć podanie przez internet a gdy zostaniemy przyjęci wtedy musimy dostarczyć niezbędne dokumenty tak? 3. Kiedy powinienem zacząć składać podania na studia ? I czy można złożyć podanie na studnia do 3 różnych uczelni na kilka różnych kierunków i w momencie gdy się dostaniemy wybrać te na które chcemy pójść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 1. Zazwyczaj rekrutacja kończy się na początku lipca i to zależne od uczelni. Najlepiej rekrutować się już w czerwcu. Są wyjątki, jak np. architektura (gdzie jest egzamin z rysunku), gdzie rekrutacja jest wcześniej. 2. Tak, nie wiem, czy są nawet inne formy jeszcze, ale teraz chyba wszedzie najpierw rekrutujesz się przez internet. Gdy zostaniesz przyjęty, musisz dostarczyć dokumenty - jest na to określony czas, śledź koniecznie daty na stronie uczelni. 3. Jak najwcześniej, jak to możliwe. Można złożyć podania do 3 różnych uczelni, a nawet i więcej, także na wiele kierunków. Niestety czasem, chcąc złożyć podanie na 2 kierunki na danej uczelni, trzeba udzielić podwójnej opłaty rekrutacyjnej. I dokładnie tak, jak potem piszesz - gdy się dostaniesz, tam gdzie chcesz, tam składasz dokumenty. W przypadku gdy nie dostaniesz się na wymarzone studia, lepiej złożyć dokumenty na tę uczelnię, gdzie się dostałeś - a potem najwyżej je wszystkie przenieść do tej "wymarzonej", w przypadku gdybyś się dostał w II turze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 1. Tak. Są inne terminy na studia wojskowe. Pozostałe kierunki mają zbliżone. 2. Tak 3. Przez Internet możesz składać na kilka kierunków i uczelni ale papiery zamówisz już tylko do jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Dobrze rozumiem że za samo złożenie podania na studia drogą elektroniczną należy zapłacić opłatę rekrutacyjną niezależnie od tego czy się dostanę czy nie? Czyli gdy chcę złożyć podania do 3 uczelni w 3 różnych miastach muszę zapłacić minimum 3 opłaty rekrutacyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
challenginggirl Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 47 minut temu, Jakub Kaźmierczak napisał: Czyli gdy chcę złożyć podania do 3 uczelni w 3 różnych miastach muszę zapłacić minimum 3 opłaty rekrutacyjne ? Tak, tak to niestety działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Na UEK w Krakowie już można wypełniać ankietę ale nie można jej "zapisać"/wysłać ponieważ potrzeba wpisać wyniki matur które będę dopiero 30 czerwca. Dlaczego w takim razie rekrutacja jest udostępniona wcześniej skoro nie można wypełnić ankiety/dokonać wpłaty? Wychodzi na to że wszystko trzeba zrobić między 30 czerwca a 6 lipca Wszędzie tak jest czy może ja czegoś nie zauważyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Może tak być w wielu miejscach. Chodzi o to żeby uczelnia wiedziała ilu ma chętnych i mogła to monitorowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Na UMCS jest tak samo. Nawet kierunku studiów nie jestem w stanie wybrać, ponieważ wcześniej trzeba wypełnić informacje o maturze Tyle się słyszy że należy składać podania przed maturą a wychodzi na to że do uzyskania wyników matur nic nie da się zrobić. No nic trzeba czekać do 30 czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Dla nich wygodne jest to że się zarejestrujesz. Rekrutację skończysz po wynikach matur. Krzyczą tylko Ci którzy mają w tym interes. Na uczelni niepublicznej możesz zrobić praktycznie całą rekrutację a dokumentu dostarczasz po wynikach matur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Rekrutacja przed wynikami jest dla ludzi, którzy pisali maturę wcześniej, a na dany kierunek składają w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Też ale czy to coś daje że zrekrutuja się przed lipcem? Nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 W rekrutacji nic, ale koro mają już wyniki to mogą. Na moim kierunku wiele starszych osób się rekrutuje i dla nich rekrutacja zaczyna się już w czerwcu, im szybciej skończą, tym mniejsza szansa, że coś przegapią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zapytam jeszcze w tym temacie aby nie zakładać nowego. Muszę zrobić zdjęcia na studia ponieważ ostatnie moje zdjęcia były robione przed reforma z 2015. Czy robiąc zdjęcie na studia ( takie jak do nowych dowodów) wystarczy zwykła koszulka o dowolnym kolorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Tak. Raczej tutaj nie ma wymagań. Chociaż możesz zadzwonić do dziekanatu i zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Posiadam konto w mBanku i chce zapłacić opłatę rekrutacyjną na studia ale jest jeden problem.. W danych do przelewu mam podać " Nazwę zleceniodawcy" a nie ma takiej rubryki :/ Mam pola: *Odbiorca: *Na rachunek : * z rachunku: ( tutaj nie można nic wpisać ) *Tytuł przelewu: *Data przelewu: *Kwota przelewu Wypełniam wszystkie rubryki i brakuje miejsca na tą nazwę zleceniodawcy. Co mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Wpisz swoje imię i nazwisko w tytule przelewu. Oficjalną nazwą będą dane Twojego konta wysłane automatycznie z banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Tytuł przelewu - tu wpisz swoje dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Jeżeli nie dostanę się na studia w 1 naborze, to w 2 turze ( jeszcze w lipcu )można zarejestrować się na innej uczelni i przejść etap rekrutacji? Czy może internetowa rekrutacja jest dostępna tylko do 7 lipca i później pod koniec sierpnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 to już zależy od uczelni. Na każdej uczelni może być inaczej. I tura przeważnie jest do 6-7 lipca, a drugie tury są już ogłaszane bardzo indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Widzę że na FiR się nie dostałem ale na Podyplomówki z zarządzania już tak: Tylko jestem 329 na liście więc dlaczego jestem zakwalifikowany? Przecież chyba limit miejsc jest mniejszy ? Jest sens zawieść dokumenty na UMCS? Chyba nie przyjmą ponad 300 osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Zrobili sobie dodatkowy limit bo wiedzą że część ludzi zrezygnuje. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Łukasz jeżeli się okaże że ludzie nie zrezygnują to znaczy że mogę nie dostać się jeszcze? Czy teraz już na 100% się dostałem i wystarczy zawieść dokumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Nie będą już cofać decyzji. Zrobili to na swoje ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kaźmierczak Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Może zadaje idiotyczne pytania, ale nie jestemy pewny jak mam wypełnić oświadczenie: Rozumiem że: 1.podaje dane 2. Zaznaczam X punkt NR.1 3. Podpisuję się. Innych rubryk mam nie wypełniać i nic nie zaznaczać prawda? A w wymaganych dokumentach do dostarczenia jest wymagane: 1. kserokopia świadectwa maturalnego - rozumiem że mam skserować maturę ( czarno biały wydruk) ? 2. Trzeba przedstawić "dowod terminowej opłaty rekrutacyjnej" - w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...