Skocz do zawartości
Qqwerty

Prawo UKSW czy psychologia UW?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

W tym roku piszę maturę, przedmioty rozszerzone, które zdaję to polski, angielski i wos. Koniecznie chcę studiować w Warszawie, bo uwielbiam to miasto. ;) Zastanawiam się nad dwoma kierunkami- psychologią na UW i prawem na UKSW. Wiem, że psychologię wybrałabym sercem, ale nie wiem jak później znalazłabym pracę i czy miałabym satysfakcjonujące zarobki. Poza tym chyba bardzo ciężko dostać się na UW? Gdzieś przeczytałam, że jest 11 osób na jedno miejsce na psychologię... Z kolei prawo jest kierunkiem, który siedzi we mnie od jakichś 5 lat. Wiem, że nadawałabym się charakterem, że można dużo zarobić, nie ukrywam, że jest to dla mnie ważne, ale nie wiem, czy dam sobie radę... Poza tym nie mam szans na UW, chociażby dlatego, że trzeba zdawać dwa przedmioty rozszerzone oprócz języków, a ja zdaje bez języków tylko wos... Zostaje UKSW. Czytałam opinie, niektóre mnie zaniepokoiły... Nie wiem, jaką podjąć decyzję... Boję się, że np. dostałabym się na prawo do UKSW, ale złożę na pierwszym miejscu na psychologię na UW, nie dostanę się i nie dam rady w takim wypadku dostać się na UKSW... Proszę o pomoc, to naprawdę ważna decyzja :unsure:

Radzę iść za glosem serca.  Studia jednak sa wymagajace , a uczenie sie czegos, co nas nie interesuje, przychodzi z trudem. Inna rzecz, ze prawo z psychologia mozna fajnie polaczyc , np isc w kierunku resocjalizacji, mediacji itp. Samo prawo na uksw z perspektywy studentki 5 roku bardzo polecam. Zajecia sa ciekawie prowadzone. Solidnie merytorycznie. Wykladowcy na ogol prostudenccy. Fakt, 1 i 2 rok sa trudne, ale do przezycia. Duzo warsztatow i praktyki, o co na uczelniach na ogol trudno. Aha i jest tez szansa przeniosin z administracji na prawo, czy z zaocznych na dzienne i nie sa to pojedyncze przypadki, ze ludziom sie to udaje.A co do pracy, to trudno ocenic w ktorym zawodzie latwiej ja znalezc. Powodzenia w rekrutacji