PanLusterko Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Witam wszystkich Od dłuższego czasu zastanawiam sie nad przeprowadzką do dużego miasta. Zastanawiam się nad Trójmiastem i Warszawą. Obecnie bardziej nastawiłem się na Trójmiasto i chciałbym zadać kilka pytań. 1. Jaki jest rynek pracy w Trójmieście? Moje doświadczenie to produkcja i praca na barze. Czy znajdę pracę pozwalającą mi się utrzymać? 2. W planach mam wynajem pokoju. Czy polecacie jakieś konkretne miejsce, dzielnice? Podobno Sopot jest najdroższy, ale nie wiem, ile w tym prawdy. Nie musi byc to centrum miasta, ale też nie chciałbym mieszkać w jakimś wsiowym miejscu, z którego miałbym długi dojazd wszędzie. 3. Czy przeprowadzka w okresie od maja do sierpnia to dobry pomysł? Wydaje mi się, że dużo studentów w tym czasie wraca do rodzinnych domów, więc może jest to większa szansa na znalezienie pracy. Mam 23 lata w tym roku i jesli nie zmienię mojego życia teraz, to je po prostu zmarnuję, więc czemu by nie próbować wyprowadzki w ciemno. Wynajmę pokój, a potem będę szukał pracy. Wiem, że to forum o studiach, ale nie jest łatwo zdobyć te informacje, więc pomyślałem, że spróbuję tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 1. Nie jestem do końca zorientowana, jakie firmy poszukują teraz, ale oferty pracy w gastronomii są, musiałabyś poszukać. Na pewno w wakacje więcej, ale często dorywczo w sezonie. Może być na początek. Dużo ofert jest dla pracowników sklepów. 2. Wypowiem się o Gdańsku. Najlepiej: Wrzeszcz (wszędzie blisko, super komunikacja, centra handlowe i biznesowe, duża oferta, ale czasem drogo, zalezy gdzie, są i kamienice, i biurowce). Niezłe są też: Przymorze i Zaspa, ew. Jelitkowo, duuuża oferta, ale to blokowiska, bloki stare i tanie oraz zupełnie nowe, drogie. Dobra komunikacja miejska, centra handlowe. Blisko plaża. Dalsze dzielnice podmiejskie: mnóstwo ofert mieszkań, nowe bloki, świeżo pobudowane osiedla, dość drogie, ale da się znaleźć tanio, tylko dla ludzi z samochodem. Brzeźno, Nowy port, Stogi - blisko plaża, tanio, ale dzielnice okresowo menelskie. Orunia, Chełm i ta część miasta - trzeba uważać, bo gdzieniegdzie menelnie, czasem tanie oferty. Sopot piękny, le okrutnie drogi. 3. Co do wakacji, to szanse na pracę są własnie gorsze, bo jak już, to praca dla studentów, dorywcza. Dużo studentów wtedy dorabia właśnie, gdy nie mają czasu w ciągu roku. Dużo ofert mieszkaniowych, ale większość na wynajem. Ja szukałam mieszkania na wiosnę i było sporo ofert, ale właśnie po wejściu na street view głównie obdrapane pomalowane graffiti kamieniczki Trzeba uważać. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 1. Trójmiasto to ogromne szansę na pracę. 2. Gdańsk wydaje się najbardziej rozsądny. Najtaniej będzie w Gdyni ale też i dojazdy do Gdańska to dość długa droga. 3. Każdy czas jest najlepszy. A okres wakacyjny jest najłatwiejszy na znalezienie pracy o ile zaczniesz szukać pracy już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLusterko Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Wielkie dzięki za odpowiedzi! W takim razie będę szukał pokoju w Gdańsku, może na czerwiec już się wyprowadzę. Będę pisał w razie pytań. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Koniecznie napisz, im szybciej tym łatwiej o pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLusterko Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Będę musiał się meldować w Gdańsku? Zameldowany będę cały czas w domu, w którym obecnie mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Nie. Nie musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLusterko Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Po majówce planuję wyjechać na jakieś 2-3 dni do Gdańska, żeby pooglądać pokoje. Czy zna ktoś i poleca jakieś tanie hotele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Szkolne schronisko młodzieżowe ma 3 oddziały w Gdansku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLusterko Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dzięki za info, sprawdzę na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Jedno z najlepszych miejsc w Gdansku a do tego super cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLusterko Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Oglądam te pokoje i rzeczywiście Wrzeszcz najdroższy w Gdańsku. Ogólnie patrząc na oferty w Gdańsku, czynsz wynosi średnio 700zł i chciałbym też zmieścić sie w tej kwocie razem z opłatami, bo nie wiem, ile będę zarabiał, jak już znajdę pracę . Czy ktoś ma informacje o dzielnicach Oliwa i Siedlce? Tam znalazłem kilka ofert, zmieściłbym się w kwocie 700zł, ale chciałbym wiedzieć, czy jest dobrze skomunikowana z resztą miasta, czy warto patrzeć na tą dzielnicę? Najtaniej wychodzą kwatery pracownicze, ale do nich nie chciałbym trafić. W Polsce nigdy nie wynajmowałem mieszkania, a w ofertach są opłaty miesięczne. Czy jeśli wynajmę pokój w połowie miesiąca, to muszę zapłacić za cały miesiąc? I jeszcze jedno pytanie. Czy znacie jakieś tanie knajpy, gdzie sobie całkiem dobrze pojem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Oliwa jak najbardziej. Świetnie skomunikowana znajduje się przy UG. Tak płacisz za pełny miesiąc ale to zazwyczaj kwestia dogadania się. Na oliwie jest restauracja manekin gdzie ceny są super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 W oliwie jest bar mleczny dobry, nie pamiętam, jak się nazywa, tani i smaczny. Siedlce głównie komunikacja autobusami, nie ma tramwaju, oliwa są autobusy i są tramwaje. Bardziej polecam oliwę, jeśli gustujesz w ładnych mieszkaniach, poza tynm tramwaj i UG blisko. Siedlce to blokownia i kamienice, chociaż są tanie mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Przy oliwie jest jeszcze stacja PKP. Dość blisko do Sopotu a to też dużą zaleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLusterko Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Wygląd mieszkania na razie nie jest aż taki ważny, na początek dobrze będzie się w tym mieście jakoś odnaleźć, znaleźć pracę, później ewentualnie będę mógł pomyśleć o przeniesieniu się do lepszej okolicy. Niestety kilka ogłoszeń z Oliwy, które stawiałem na pierwszym miejscu, jest już nieważnych, zostało bardzo mało ogłoszeń z tej dzielnicy, większość za ponad 700zł, czyli więcej, niż mam zamiar dać. Nadal będę szukał, ale większą uwage muszę też skupic na mniej atrakcyjnych dzielnicach. Podobno bardzo dużo fabryk produkcyjnych jest na ul. Budowlanych, czy dojeżdzają tam autobusy? Z tego co mi nawigacja pokazuje, to tylko samochodem lub pieszo można się tam dostać, a chciałbym tam szukać pracy. Ogólnie, czy wiecie, jak to jest dokładniej z tym rynkiem pracy? Czytałem, że bardzo dużo ukraińców jest zatrudnionych na produkcjach i w stoczniach. Może ma ktoś rodzine, znajomych w takich firmach i wie, jak wygląda sytuacja? Bo jeśli mam pracować za 1500zł, to długo raczej nie pociągnę. ps. Szybki dojazd do Sopotu, to duża zaleta dla mnie, zwłaszcza, że lato się zaczyna niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Nie znam tej ulicy. Sprawdź na jak dojadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Oliwa jest droga i szybko schodzi, to w większości dość ekskluzywna dzielnica. Dojazd do Sopotu jest z całego Trójmiasta SKMką i PKMkąm stacje są w wielu miejscach. Oliwa to dworzec też kolei dalekobieżnej, ale taka jest też ze Środmieścia, Wrzeszcza, Sopotu i Gdyni. Ta Budowlanych to daleka dalekość akurat. Dojazd tam jest autobusem 126. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Lepiej bliżej centrum lub blisko UG to Ci bardzo pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLusterko Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Staram się w miarę blisko centrum szukać, ale wbrew pozorom, ofert nie ma jakoś specjalnie dużo, często są wysokie ceny. Szukam dalej, w razie ciekawych informacji o mieście zapraszam do pisania tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Dużo ofert pojawi się właśnie w czerwcu. Musisz być cierpliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Cytuj Może ma ktoś rodzine, znajomych w takich firmach i wie, jak wygląda sytuacja? Piszesz, że interesuje Cię między innymi praca na produkcji. Czy jesteś po jakiejś szkole o profilu mechanicznym lub elektrycznym albo masz chociaż uprawnienia SEP do 1 kV? Jeżeli nie, to będzie Ci bardzo trudno znaleźć pracę, bo to absolutne minimum. Cytuj Czytałem, że bardzo dużo ukraińców jest zatrudnionych na produkcjach i w stoczniach Rynek stoczniowy jest bardzo trudny. Wiele zakładów, zwłaszcza prywatnych, wymaga na stanowiskach poniżej mistrza (wykształcenie średnie z doświadczeniem lub wyższe niekoniecznie ze stażem pracy) założenia fikcyjnej działalności gospodarczej, aby móc ominąć kodeksowe ograniczenia czasu pracy i BHP studia podyplomowe. Kiepskie warunki sprawiają, że pomimo obecności Ukraińców często pojawiają się wakaty. Oni też potrafią liczyć. Cytuj Bo jeśli mam pracować za 1500zł, to długo raczej nie pociągnę. Nie wiem, jakie masz oczekiwania i kwalifikacje. Gdańsk to nie Wejherowo, więc wynajem pokoju zawsze będzie kosztować. Jeżeli zależy Tobie na szybkim dorobieniu, to zainteresuj się pracą sezonową w mniejszych i słabiej skomunikowanych miejscowościach nadmorskich. Tam z reguły pracodawcy zapewniają zakwaterowanie, więc łatwiej co nieco zaoszczędzić. Tyle tylko, że to robota od połowy czerwca do końca sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 W Gdańsku można znaleźć pokój za 700 zł z opłatami. Takie oferty są. Przeważnie 550 + opłaty co daje 700 - 750 zł. Co do pracy to już jak będziesz studentem będzie Ci trochę łatwiej o pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLusterko Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Jestem po technikum ekonomicznym, nie robiłem żadnej szkoły i kursów o profilu mechanicznym, czy elektronicznym, ale pracowałem już w dwóch fabrykach na produkcji, jako operator montażu przy produkcji podłokietników do samochodów i przy produkcji wszelkiej maści profilów, przyblatówek, rur, okiennic halowych. Dlatego też myślę o pracy na produkcji, gdzie może być mi najłatwiej. Nikt nie wymagał ode mnie takich kierunków. Nie chcę szybko dorobić, na to lepszym pomysłem jest wyjazd zagranicę, po prostu chciałem się wyprowadzić z mojego obecnego miejsca zamieszkania. Studia niedawno rzuciłem (zarządzanie), bo były słabe i nie planuję teraz żadnej nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Aha. Nie wiem skąd skojarzyło mi się że chcesz też studiować w Gdańsku. Moim zdaniem znajdziesz pracę na produkcji jednak konkurencja jest s postaci Ukraińców którzy zrobią to samo za najniższą krajową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...