Ola :) Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 W maju piszę maturę z angielskiego, Studia na kierunku biologia i polskiego. Chciałabym studiować na wydziale Studia na kierunku biologia na Uniwersytecie Wrocławskim (mikrobiologię albo biologię człowieka). Niestety przy punktach do rekrutacji biorą pod uwagę: język obcy i dwa przedmioty spośród biologia, Studia na kierunku chemia, fizyka, matematyka. Z tej drugiej grupy na rozszerzeniu zdaję tylko biologię, więc wygląda na to, że będzie mi się też liczyła też podstawa z matematyki. Tylko, że poziom podstawowy jest mnożony przez 0,5, a ja nie spodziewam się wysokiego wyniku (na więcej niż 40-50% nie napiszę). Dlatego właśnie zastanawiam się, czy mam jakiekolwiek szanse? Jeśli biologię i język obcy zdałabym dobrze? Wiem, że przewagę będą mieli maturzyści z dwoma przedmiotami rozszerzonymi z tej drugiej grupy przedmiotów. Chciałam sprawdzić sobie jakie były progi w zeszłym roku i policzyć ilu punktów mogę się spodziewać, ale nie za bardzo rozumiem te listy rankingowe i nie wiem, jak to działa. To jest tak, że jeśli nie dostałabym się z pierwszej tury, to automatycznie przystępuję do drugiej tury i w niej już mogę się dostać, jeśli będą niższe progi? Czy druga tura jest zawsze czy to od czegoś zależy? I dlaczego jest tak, że np. tabelka "lista osób przyjęcia w I turze" ma 70 osób, a "lista osób przyjętych w I, II i III turze" ma już tylko 49? I są jeszcze "listy rankingowe", których już w ogóle nie rozumiem. Tam progi są strasznie wysokie (jak dla kogoś, kto zdaje tylko biologię), a na innych listach już są niższe. Która jest ostateczną listą? http://www.biologia.uni.wroc.pl/pl/page/kandydaci/Rekrutacja-studia-stacjonarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wiele pytań a odpowiedzi dość proste. Przy rekrutacji bierzesz udział w I turze. Na drugą rekrutujesz się od nowa i płacisz jeszcze raz. Druga tura zależy od tego ile osób jest chętnych na I turę. Jeśli są miejsca wolne to robią kolejne tury. Dlaczego na I liście jest tyle osób a na drugiej liście połowa? Bo biologia to kierunek drugiego wyboru I wiele osób wybiera inny kierunek jeśli się na niego dostanie. Masz szansę się dostać jeśli tylko spełniasz minimalny prog. O progi pytaj na grupach Facebook owych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abc108815 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Czyli jeśli się nie dostanę w 1 turze to muszę składać od nowa i jeszcze raz płacić? A listy rezerwowe są dopiero po 3 turze? Czy najpierw się wchodzi z list rezerwowych, a dopiero później są kolejne tury? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jeśli nie załapałem się w I turze a jest druga tura to znaczy że są wolne miejsca a Ciebie nie chcą bo masz za słabe wyniki na maturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...