PanZielony Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Witam, Jestem absolwentem kierunku Podyplomówki z zarządzania i Inżynieria Produkcji, który ukończyłem zyskując tytuł inżyniera. Planuje rozpocząć studia na II stopniu zaczynając inny kierunek. Przeglądałem oferty kształcenia z większych miast w których mógłbym kontynuować edukacje (Warszawa, Łódź, Kraków). Kierunku pokrewne do tego który ukończyłem to: częściowo Transport/Logistyka, Mechanika i Budowa Maszyn, Podyplomówki z zarządzania, Bezpieczeństwo Narodowe (dane z uczelni WAT) oraz Finanse i Rachunkowość, być może też Kierunek ekonomia (zależny od uczelni). Ukończenie ZiIP nie sprawiło mi kłopotu ale zawód sprawił mi fakt że wszystkie dziedziny wiedzy zostały przedstawione studentowi "po łebkach". Ciężko jest mi dokonać wyboru bo szczerze nie wiem czego sie spodziewać po innych kierunkach. Niejako dowiedziałem się jak to wygląda na I stopniu na tych, nazwijmy to pokrewnych kierunkach, dzięki znajomym którzy je studiowali. Chętnie poznałbym Wasze opinie, może macie podobne doświadczenia czy też obserwacje? Może są inne kierunki które może podjąć ktoś z moim wykształceniemPodyplomówki z zarządzania - temu kierunkowi serdecznie podziękuje Transport/Logistyka - wiele czytałem że praca w tej branży nie wymaga wykształcenia a doświadczenia, a według opinii lepszy jest transport bo jest on mniej sprecyzowany. Istnieje tez wachlarz wielu podyplomowych studiów mogących dosyć zgrabnie pomóc absolwentom w przyszłości gdy zmieni się rynek pracyMechanika i budowa maszyn - kierunek który mnie jakoś specjalnie nie pociąga ale może warto zacisnąć zęby, zwłaszcza że różnica programowa to tylko 1 przedmiot. Tylko czy jest sens studiowania czegoś co w znikomym stopniu mnie interesujeBezpieczeństwo Narodowe - prosiłbym o opinie co do tego kierunkuFinanse i Rachunkowość - ponoć daje duże możliwościowi rozwoju i wydaje mi się że w wielu branżach można po nim szukać zatrudnienia. Co prawda nie jest to kierunek techniczny i semestr zaczyna sie z tego co wiem w październiku. Ale wiem z doświadczenia że jakaś stagnacja w pracy to gwóźdź do trumny Jeszcze raz zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Bezpieczeństwo na rodowe można studiować dla własnej wiedzy. Co.chcialbysm po tym robić? Najciekawsza wydaje się mechanika czy transport. Daje szerokie możliwości a i same studia atrakcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanZielony Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Parę z tych kierunków wymieniłem tylko dla tego że istnieje pokrewieństwo, a sam program nauczania pozwala na ich podjęcie Mechanika brzmi atrakcyjnie ale nie wiem czy jest to coś co chciałbym robić w życiu, mało tego znam jedynie podstawy projektowania bo koniec końców żadne kursy na uczelni nie były prowadzone z braku funduszy Co do transportu to istnieje szereg specjalizacji, niektóre brzmią bardzo mechanicznie jak diagnostyka samochodowa czy rzeczoznawstwo. Nawet nie wiem czego sie spodziewać po takich ścieżkach rozwoju. Są jeszcze specjalizacje jak sterowanie ruchem, kierunek logistyka i technologia transportu, audyt i inteligentne systemy. Ktoś z Was miał styczność? Prosiłbym o jakieś opinie odnośnie Finansów i Rachunkowości, jak wyglądają studia na tym kierunku. hem lotniczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Po zarządzaniu inżynierskim iść na FiR to trochę słabe - bez podstaw rachunkowości będzie Ci bardzo ciężko studiować to na II stopniu. Transport wydaje się bardziej odpowiedni - jednak ze względu na I stopień pewne specjalizację mogą się okazać zbyt trudne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanZielony Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 A jest w ogóle sens studiowania transportu o specjalizacji kierunek logistyka i spedycja? Co do Finansów jestem po technikum gdzie było kilka ekonomicznych przedmiotów, a przez I stopień przewinęły mi sie takie przedmioty jak finanse, matematyka finansowa czy rachunkowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Co do finansów to mam spore wątpliwości czy ta wiedza jest wystarczająca. Czy jest sens studiowania transportu o takiej specjalizacji? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanZielony Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Ciągnie mnie do tego FiRu ale nie chce też nie wiadomo jak sie męczyć. Na takich specjalizacjach z kierunku transport, nazwijmy je "mechanicznymi" dużo jest fizyki? Bo wiem że na I stopniu trochę tego jest Może lepiej zacząć coś nowego od początku? Ten temat spędza mi sen z powiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 zacząć od początku? po co? Masz inżyniera, możesz robić studia II stopnia z rożnych kierunków a do tego masz studia podyplomowe. Po co męczyć się jeszcze raz na I stopniu? Nie ma dużo fizyki, jak ma się ogarniętą matematykę to da się radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...