kaylii Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 witam, Dane są równania popytu i podaży: Ppx=50-5cx Pdx=2+3cx Ppx=Pdx popyt=podaż Wyszło mi, że cena, czyli cx=6 A równowaga=20 ppx=20 i Pdx=20 Trzeba było jeszcze wypełnić tabelkę i tu nie bardzo rozumiem dlaczego ktoś zrobił tak: bcx 0 2 4 6 8 10 Ppx 50 40 30 20 10 0 Pdx 2 8 14 20 26 32 Pomyślałam, że przy Pdx, czyli podaży kierowano się ceną, że wzrasta o 6, bo podaż cx=6, ale czy tak jest w istocie? Ale dlaczego Ppx maleje o 10? Bo to, że popyt maleje wzraz ze wzrostem ceny jest dla mnie oczywiste.Ale dlaczego o 10? Pewnie odp. jest dla was tak banalna, ale cóż ja pierwszy raz spotykam się z ekonomią... Więc proszę o wytłumaczenie, dzieki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Hej, trudno bedzie Ci tu uzyskać szybko informacje na temat Twojego problemu. Jest to problem typowo ćwiczeniowy a forum jest skierowane bardziej do osob idących na studia. sprobuj na facebookowych grupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...