Xetae Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Chciałabym na wstępie zaznaczyć, że od czwartego roku życia mieszkam i uczę się w UK. W czerwcu pisałam egzaminy gimnazjalne (GCSE), a w tym roku zaczęłam przygotowania do matury (A level). Matura w Anglii wygląda tak, że wybierasz sobie 3-5 przedmiotów. Początkowo wybrałam biologię, chemię, matematykę, oraz socjologię. Niestety w egzaminie gimnazjalnym z chemii nie miałam wystarczająco dobrego wyniku, aby móc kontynuować i musiałam zamienić chemię na inny przedmiot. No i tu zaczyna się mój problem. Od kiedy pamiętam chciałam zostać lekarzem weterynarii i nie wyobrażałam sobie siebie w innym zawodzie, ale teraz bez matury z chemii... Co prawda od jakiegoś czasu rozważam też psychologię, lub fizjoterapię + kurs na zoofizjoterapeutę, ale jednak to nie to samo co lek. wet. Mój plan był taki, że po maturze wrócę do Polski i tam pójdę na studia. Maturę w Anglii zdaję w czerwcu 2018, i... no właśnie, i co dalej? Jakie mam możliwości? Mogłabym zdawać maturę z chemii w Polsce? W jaki sposób? I jak patrzyliby na to przy zgłoszeniu na studia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 To skomplikowane. Matury w Polsce z chemii chyba zdawać nie mozesz ale zawsze mozesz zadzwonić lub napisać do OKE oni Ci podpowiedzą. Żeby dostać sie na weterynarię bardzo często wystarczy samo rozszerzenie z Studia na kierunku biologia. Wybierz sobie uczelnie i zobacz jakie przedmioty sa wymagane na maturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Em Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Żeby się dostać na weterynarię w Polsce trzeba mieć dobrze zdaną chemię i biologię, aktualnie liczą się wyniki z matury. Możliwe, że jeśli nie będziesz miła polskiej matury, będzie musiała zdawać egzaminy wstępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...