Sarmata Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Witam, Swoje pytanie kieruję przede wszystkim do osób związanych ze studiami doktoranckimi. W październiku zaczynam drugi rok studiów I stopnia na kierunku ekonomicznym. Tą dziedziną nauki również się interesuję, lecz traktuję ją bardziej jako wybór z rozsądku - to historia pozostała mą największą pasją. Czy, w przypadku podjęcia przeze mnie za 2 lata studiów magisterskich z historii istnieje możliwość dostania się po nich na studia doktoranckie (oczywiście, musimy przyjąć optymistyczne założenie wysokiej średniej i dobrze pisanej pracy magisterskiej). Czy licencjat z innego przedmiotu przekreśla szanse na doktorat? Pozdrawiam, życzę miłej Niedzieli i liczę na wyczerpujące odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Nie rozumiem, po licencjacie z ekonomii chcesz isc na mgr z historii? To raczej niemożliwe. O kierunku studiow doktoranckich raczej decydują studia II stopnia czyli mgr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarmata Opublikowano 4 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Nie mówię, że chcę, tylko zastanawiam się nad taką możliwością. Wiem, że normalniejsze jest kontynuowanie stuidów II stopnia z ekonomii/finansów, ale przecież są osoby, które po licencjacie z ekonomii idą na magisterkę z np. filologii angielskiej (tak przynajmniej słyszałem, albo czytałem podobne porady na tym forum, nie pamiętam dokładnie). Pomyślałem więc, że takie rozwiązanie jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Nie ma mozliwosci studiowania studiow II stopnia z anglistyki po innych studiach I stopnia. W Twoim przypadku mozliwosci studiowania historii tez raczej nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Trzeba znać samą ideę studiów I, II i III stopnia. Studia II stopnia są uzupełnieniem wykształcenia na poziomie I stopnia. Tytuł zawodowy magistra jest wyższy względem licencjata, więc oznacza to, że osoba podpisująca się "mgr historii" musi posiadać też wiedzę odpowiadającą studiom licencjackim na tym samym kierunku. Dlatego też często przyjmuje się, że studia magisterskie może podjąć absolwent innego kierunku tylko wtedy, gdy różnice programowe nie przekraczają określonej liczby ECTS - np. 10 czy kilkunastu, które musi uzupełnić. Do studiów doktoranckich daleka droga. Najpierw trzeba zrobić magisterkę i móc pochwalić się średnią powyżej 4. Jeżeli nie ma się możliwości zostania na uczelni ani pracodawca nie wysyła na doktorat, to w ten sposób praktycznie eliminuje się samego siebie z otwarego rynku pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Wciąż nie wiem z czego wynikają braki w szkole średniej, dlaczego maturzyści nie rozumieją podstawowych zasad studiow? Czy aby na pewno wszyscy musza isc na studia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinka22 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Moim zdaniem jeżeli ktoś nie jest pewny, co ma zamiar robić, co go pasjonuje, nie ma pojęcia i pomysłu na to, co mógłby robić po studiach. Wcale nie powinien się za nie zabierać. Niektórzy potrzebują czasu, żeby dojrzeć do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Dokładnie. Zawsze po szkole średniej można zrobić rok przerwy i wykorzystać to na pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...