Skocz do zawartości
Sliwa03

rekrutacja na Politechnikę Krakowską

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć  :) 

Mam do Was prośbę, czy moglibyście pomóc mi przy rekrutacji na Politechnikę Krakowską? Mam chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem  :P Chodzi o to że chcę brać udział w rekrutacji na kierunek Matematyka i (jeśli można w ramach jednej opłaty) też na jakiś drugi kierunek na tym samym wydziale (tak na wszelki wypadek).

A na stronie PK z "najczęściej zadawanymi pytaniami" piszą tak:

Na ile kierunków mogę się zarejestrować?

Każdy kandydat na studia I stopnia ma możliwość dokonania elektronicznej rejestracji na dwa wydziały. Podczas dokonywania elektronicznej rejestracji każdy kandydat na studia I stopnia (z wyjątkiem kandydatów na Wydział Architektury) ma możliwość wybrania, oprócz kierunku podstawowego na danym wydziale, kierunku alternatywnego prowadzonego na tym samym wydziale. Kandydat może zostać przyjęty na kierunek alternatywny, gdy uzyskana w postępowaniu kwalifikacyjnym liczba punktów okaże się niewystarczająca do podjęcia przez wydziałową komisję rekrutacyjną decyzji o przyjęciu na kierunek podstawowy.
W ramach jednej opłaty rekrutacyjnej można wybrać 2 kierunki na tym samym wydziale – podstawowy i alternatywny (z wyjątkiem Wydziału Architektury). Można zarejestrować się również na drugi wydział i na nim również wybrać 2 kierunki – podstawowy i alternatywny, ale wtedy należy uiścić drugą opłatę rekrutacyjną. Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na dwa kierunki prowadzone na Wydziale Architektury (na Architekturę oraz Architekturę krajobrazu) zobowiązani są do uiszczenia dwóch opłat rekrutacyjnych.

Każdy kandydat na studia II stopnia ma możliwość dokonania elektronicznej rejestracji na dwa kierunki. Podczas dokonywania elektronicznej rejestracji na kierunek, do którego przypisana jest więcej niż jedna specjalności, kandydat na studia II stopnia ma możliwość (z zastrzeżeniem wyjątków opisanych poniżej) wskazania, oprócz specjalności podstawowej, specjalności alternatywnej prowadzonej w obrębie tego samego kierunku na tym samym wydziale. Kandydat może zostać przyjęty na specjalność alternatywną, gdy uzyskana w postępowaniu kwalifikacyjnym liczba punktów okaże się niewystarczająca do podjęcia przez wydziałową komisję rekrutacyjną decyzji o przyjęciu na specjalność podstawową.

Opisana powyżej zasada nie dotyczy kandydatów:

- na kierunki: matematyka, informatyka (w j. polskim) i fizyka techniczna, prowadzone na Wydziale Fizyki, Matematyki i Informatyki;

- na studia stacjonarne na kierunki: budownictwo (w języku polskim) oraz transport, prowadzone na Wydziale Inżynierii Lądowej.

No i najbardziej chodzi mi o ten ostatni akapit "Opisana powyżej zasada ...".  Nie rozumiem, czy dotyczy on tylko opisanych we wcześniejszym akapicie kandydatów na studia II stopnia czy w ogóle wszystkich..? Jeśli wszystkich to składając na matematykę+coś musiałabym zapłacić dwukrotną kwotę opłaty rekrutacyjnej.
Pomożecie? Może Wy rozumiecie o co tu chodzi?  :)

1 kierunek 1 opłata rekrutacyjna taka jest ogólna zasada. Zadzwon do działu rekrutacji w poniedziałek to Ci cos podpowiedzą

Tutaj widać, ze sa przychylni maturzystom i zaproponowali jedna opłatę w ramach 1 Wydziału na dwa kierunki.

To zdanie o którym piszesz oznacza iż na wspomniany Wydzial fizyki i matematyki trzeba uiszczać już normalnie opłatę rekrutacyjna czyli za każdy kierunek