Tommy Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Do końca rekrutacji coraz bliżej, więc i ja jestem coraz bliżej końcowego wyboru kierunku studiów. Wybieram się do Gliwic na Politechnikę Śląską. Mam jednak wątpliwości, które nie wiem jak rozwiać. Rozważam trzy kierunki: Matematyka (wydział Matematyka Stosowana), Mechatronika (wydział Mechaniczny Technologiczny) lub Automatyka i Robotyka (wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki). Najchętniej poszedłbym na matematykę, opis kierunku zachęcający (praca w bankach, fimach ubezpieczeniowych i wydziałach informatycznych przedsiębiorstw), ale boję się właśnie co po tym będzie, bo nie chcę skończyć jako nauczyciel. I właśnie ta perspektywa problemu z pracą sprowadziła mnie do wyboru między AiR a Mechatroniką, między którymi nie potrafię się zdecydować. Mechatronika wydaje mi się być zbyt ogólnikowa, a na AiR jest więcej elektroniki i programowania do czego wielką miłością nie pałam. Także jeśli moglibyście odpowiedzieć czy perspektywy na rynku pracy są podobne między tymi dwoma kierunkami i czy pójście na matematykę mając wybór w postaci AiR i mechatroniki byłoby niejako wyrokiem śmierci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Nie koniecznie wyrok śmierci, to 2 grupy kierunków. Matematyka daje wykształcenie do pracy analityka czy finansisty. Jest tez zapotrzebowanie na kalkulantow itd. Chociaż faktycznie pozostałe 2 kierunki sa ostatnio bardzo popularne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Poularne wśród studentów czy pracodawców? Boję się wybrać tę matematykę może właśnie przez tę popularność technicznych kierunków i wrażenie czy powszechne uważanie że po nich jest łatwiej o lepszą pracę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Wsród studentów, na razie pracodawcy tez widza zapotrzebowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Moim zdaniem Twój pierwszy wybór jest chyba najlepszy. Matematyka cieszy się obecnie mniejszą popularnośca wśród studentów a zapotrzeowanie na rynku jest, zatem coraz mniej asolwentów, a zapotrzeowanie nie maleje, rachunek jest prosty:) Oczywiście Mechatronika czy AiR to też bardzo przyszłościowe kierunki, ale czy przypadkiem nie zaczynasz za mocno kombinować (i chcesz przedobrzyć) i dlatego je wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 na matematykę idzie mało osób, bo jest trudna, nawet bardzo trudna a moim zdaniem warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...