blackez43 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Witam, jestem obecnie na drugim roku Energetyki na WEiP AGH. Rozważam złożenie podania na drugi kierunek studiów jakim miałaby być Elektrotechnika na Wydziale Elektrotechniki, Automatyki, studia.net/informatyka i Inżynierii Biomedycznej, również na AGH. Skłaniają mnie ku temu: większe perspektywy jeśli chodzi o przyszłą pracę (elektroenergetyk > energetyk), fakt iż wiele przedmiotów zostałoby mi przepisanych z Energetyki, chęć wyróżnienia się na rynku pracy z tłumu innych kończących mój wydział. Mam jednak również pewne obawy dotyczące raczej spraw ogólnych - jak wygląda studiowanie dwóch kierunków z perspektywy czasu, logistyki, wyrozumiałości prowadzących itd (w szczególności jak to wygląda na AGH)? Jaki poziom trudności prezentuje Elektrotechnika na AGH? Dodam, iż na Energetyce nie mam żadnych problemów z materiałem, a nawet jestem wśród najlepszych studentów. Z elektrotechniki na 4 semestrze mam 5.0. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 hej, rozpoczynanie studiów na 2 kierunku to zawsze wyzwanie. Trzeba sobie zadać pytanie czy faktycznie powiększy to Twoje możliwości? Moim zdaniem wątpie. Możesz zrobić z tego materiału studia podyplomowe i to CI w zupełności wystarczy. Na drugi kierunek zawsze lepiej wybrać np. filologię. Po to własnie zostały stworzone studia podyplomowe, po co masz powtarzać cały materiał od 1 roku, który w pewnej części będzie się pokrywał i nie będzie CI do niczego potrzebny. Robisz studia podyplomowe z konkretnego materiału, który chcesz poszerzyć a wiesz, że może być wymagany przez pracodawcę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackez43 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Z jednej strony - zgadzam się, podypomówka lepiej się nadaje do spełnienia ww. funkcji. Ale z drugiej - jeśli zacznę elektrotechnikę od października, to wyjde z uczelni z dwoma dyplomami inżyniera (no prawie, po obronie mgr z energetyki mam pół roku na obronę inż. z elektrotechniki) - co czyni sporą różnicę. Pytanie tylko czy przez 2 kierunki będe miał czas na rozwój osobisty czy to już tylko nauka i nakua :/ Przyznam się że na pomysł wpadłem podczas wycieczki w ramach studiów do elektrowni, gdzie dyrektor zapytał nas co studiujemy, na odpowiedź "Energetykę" natychmiast niemal dopytał czy jak wyjdziemy będziemy mieli tytuł energetyka czy elektroenergetyka, bo ten drugi się diametralnie różni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Po co dwa tytuł inżyniera? Tego sie nie mnoży to nic nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...