Rhazzel Cane Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witam, chciałbym zapytać co sądziccie o oceanotechnice, czy dzisiaj na rynku pracy są potrzebni absolwenci tego kierunku i czy nie bedę zwyklym pracownikiem w stocznie za 2500 przez 40 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Hehe tego kim Ty będziesz nikt nie wie. Oceanotechniki to bardzo dobry kierunek i daje duże mozliwosci realizacji siebie w przyszłości. Tylko taka oceanotechnikę trzeba lubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witam, chciałbym zapytać co sądziccie o oceanotechnice, czy dzisiaj na rynku pracy są potrzebni absolwenci tego kierunku Oceanotechnika to obecnie jeden z lepszych kierunków, jeśli wybierze się normalną specjalność - czyt. kadłubową albo siłownianą. Skończenie tych studiów nie zagwarantuje pracy w zawodzie, aczkolwiek istnieje na to całkiem spora szansa. Najczęściej w fachu konstruktora albo technologa, nawet za granicą. Jednak olbrzymia wada tej branży to duża podatność na wahania koniunktury - np. nie tak dawno z pracą musieli pożegnać się projektujący konstrukcje offshorowe, bo niskie ceny ropy dobiły ten sektor. Niemniej, trendy szybko się zmieniają i zapotrzebowania wraca przy popycie na jednostki innego typu. PS: Program specjalności siłownianej na oceanotechnice praktycznie pokrywa się z analogiczną na mechanice i budowie maszyn w akademiach morskich, jednak nie umożliwia podjęcia pracy na statkach. Jeśli jest się nią zainteneresowanym, to warto zrobić inżyniera na jednej uczelni, a magistra na drugiej. W ten sposób można pracować na lądzie i na morzu. i czy nie bedę zwyklym pracownikiem w stocznie za 2500 przez 40 lat? Zwykły pracownik stoczni po technikum budowy okrętów, np. monter kadłubów albo rurociągów, nie wspominając o spawaczu, spokojnie wyciągnie więcej kasy i to nawet z niedużym doświadczeniem. Szanujący się inżynier zarobi jeszcze więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhazzel Cane Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedź. A mógłbyś mi przybliżyć który kierunek jest bliższy pracy na lądzie, to bardziej by mnie interesowało. Panie Łukaszu, problem w tym, że ja kompletnie nie wiem co lubię i czuje, xe albo trafię w kierunek albo będę musiał zmieniać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 A były targi w Gdańsku, były ostatnio dni otwarte trzeba taki czas wykorzystywać na odwiedzanie uczelni. PG to dobry wybór. Studiowanie oceanotechniki nie zamyka Ci drogi do pracy na ladzie w mechanice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhazzel Cane Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Byłem i dlatego ta oceanografia mnie zaciekawiła:) no i z tego co wiem energetyka też stoi otworem (o ile dobrze pamiętam), myślałem też żeby pójść na ten kierunek chyba jest dosyć dobrym wyborem dzisiaj. Co uważasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Oceanografia czy oceanotechnika? Bo to dwa rożne kierunki? Energetyka to tez dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Łukasz ma rację. Oceanografia i oceanotechnika to bardzo różne kierunki. Oceanografia to bardziej kierunek związany z biologią morza, eksploatacją zasobów oceanicznych, - zobacz więcej http://www.studia.net/oceanografia A oceanotechnika to kierunek techniczny zobacz więcej http://www.studia.net/oceanotechnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Mam wrażenie, że użytkownikowi chodzi o oceanotechnikę tylko się walnął przy pisaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 No to w Trójmieście można studiować oceanotechnikę na dwóch uczelniach: Politechnice Gdańskiej i Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Obie uczelnie są godne polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhazzel Cane Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Tak tak chodziło mi o oceanotechnikę, bardziej budowa okrętów itd. szkoda tylko, że to bardzo wiążę na przyszłość z morzem i miejscowościami nadmorskimi :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Nie do końca. Masz kompetencje jak po mechanice i budowie maszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Tak tak chodziło mi o oceanotechnikę, bardziej budowa okrętów itd. szkoda tylko, że to bardzo wiążę na przyszłość z morzem i miejscowościami nadmorskimi :/ Niekoniecznie. Sporo kadłubowców pracuje też w głębi kraju w firmach zajmujących się jachtami, zwłaszcza w Warmińsko-Mazurskiem jest ich całkiem sporo. Stoczni rzecznych chyba nie ma poza Płockiem, więc w tym przypadku lipa. Inni z kolei robią poza branżą okrętową, ale dalej w zawodzie inżyniera - np. jako konstruktorzy albo obliczeniowcy MES. Osoby po specjalności siłownianej są jeszcze mniej uzależnione od morza i stoją na równi z mechanikami i energetykami podobnych specjalności. Dzięki temu mogą pracować w utrzymaniu ruchu albo projektować maszyny i urządzenia wykorzystywane też na lądzie. No to w Trójmieście można studiować oceanotechnikę na dwóch uczelniach: Została tylko PG. Na AMW nie ma już oceanotechniki. W sumie słusznie, bo główne i realizowane z powodzeniem kierunki działalności tej uczelni to mechanika i nawigacja. Jeśli ktoś ma daleko do Gdańska, to pozostaje mu jeszcze Szczecin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Faktycznie oceanotechnika jest jeszcze na ZUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhazzel Cane Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Widzę, że ten kierunek daje dużo możliwości. Poważnie go rozważę. Dzięki za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Daje spore, daj znac co wybrałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Moim zdanie Twój wybór jest trafny, bo pierwsza myśl zawsze najlepsza, potem zaczyna się kombinowanie i czasami ma to zgubne skutki:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Niestety nie ma co kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu_n Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 I co Pan w końcu wybrał? Czy jest Pan zadowolony ze swojego wyboru? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Odkopujesz temat który się zakończył 2 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...