Marcin Choiński Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Dobry wieczór.W tym roku kończę liceum i zdaję maturę - przede mną wybór studiów. Zawsze byłem uczniem piątkowym, średnie 5.0 i te sprawy, ale w liceum postawiłem na klasę mat-fiz-ang, w zasadzie z rozsądku. Z czasem jednak przekonałem się, że zrobiłem dobrze - polubiłem te przedmioty, znienawidziłem polski, a moje wyniki są bardzo zadowalające. W związku z tym, planuję iść na studia techniczne. Wybrałem już miasto - Gdańsk, problemem jest tylko kierunek. Zastanawiam się miedze AiR, informatyką, EiT oraz energetyką. Boję się, że mogę sobie nie poradzić, bo chociaż szybko się uczę i nie mam problemu z systematyczną pracą, to nigdy nie programowałem ani nie bawiłem się kablami itp., jak wielu moich znajomych, którzy wybierają się na politechniki.Każdy kierunek ma w sobie coś ciekawego, a ja nie wiem, który wybrać. Wiem, że najlepiej wybrać to, co się kocha, ale ja nie kocham żadnej z tych dziedzin - może dlatego, że jeszcze się z nią na powaznie nie zetknąłem.Czy prawdą jest, że elektronika na wydziale ETI Politechniki Gdańskiej jest na tak zabójczym poziomie, że utrzymanie się graniczy z cudem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Hej, Oczywiście wybór pomiędzy tymi kierunkami to tylko kwestia preferencji. Informatykowi trudno będzie odnaleźć sie na energetyce i odwrotnie wiec co można Ci doradzić? Idź na targi edukacyjne i porozmawiaj ze studentami. Co do poziomu to na każdym z tych kierunków będzie podobny. Wysoki ale bez przesady. Spokojnie można wszystko zaliczyć. Najważniejsza jest matematyka i to ze nie miałeś nic wspólnego z kablami to nie ma nic do rzeczy wszystkiego nauczysz sie na studiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shuhari Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Programowanie samo w sobie nie jest trudne, na pewno nie na poziomie wymaganym na uczelniach, a nawet ciut ponad. Częstym językiem programowania na uczelniach jest C, C++, Java, Python słyszałem też o PHP, Haskell, Prolog i paru innych. Jeżeli chcesz pojąć programowanie proponuję Ci zacząć od C++ i zakupu znakomitej książki twórcy właśnie tego języka, który też pracuje na uczelni (w dorobku ma pracę na kilku uczelniach) i bardzo dobrze uczy programowania - książka Teoria i praktyka z wykorzystaniem C++ (ok. stu złotych i nieco ponad 1000 stron), a poznanie pozostałych języków programowania nie będzie stanowiła dla Ciebie problemów, podobne zasady, poznanie wyłącznie składni danego języka. Więc programowania nie masz co się martwić. No i zawsze Ci pozostaje umiejętność programowania (cenna wiedza) i jeżeli nie będziesz mógł znaleźć pracy po studiach, w ciągu kilku tygodni znajdziesz pracę jako młodszy programista (3-4 tyś netto mc na początek) więc będziesz miał jako takie zabezpieczenie. A programowanie też jest ciekawym zajęciem, które pozwala wyrażać Twoje myśli w postaci programów komputerowych, aplikacji webowych czy mobilnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Wracając jeszcze co do wyboru miasta i uczelni to Trójmiasto to jeden z najlepszych obecnie wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Choiński Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 A czy któryś z tych kierunków jest typowo dla maniaka? Nie chciałbym trafić na takie studia, w których otaczaliby mnie przykładowo sami informatycy, w komputerze siedzący od przedszkola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Nie raczej nie, przy niżu demograficznym na studia idą rożne osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Brat też kablami się nie bawił, ale na polibudzie sobie radzi, wdrożył się. Tak więc się da, zwłaszcza jeśli nie masz problemów z nauką. Co do wyboru kierunku, to musisz niestety poczytać, popytać i sam zadecydować, bo nie znamy Cię aż tak dobrze, by Ci doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Uczelnie sa przygotowane, ze na studia już teraz nie przychodzą osoby z wiedza z danego zakresu tylko studia zaczynaja od zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Dokładnie, na pierwszym roku jest dużo przedmiotów wyrównujących ewentualne braki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 W ten sposób właśnie sa tworzone programy zajęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 dokładnie i teraz najważniejsze jest mieć chęci i predyspozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Uczelnie wiedzą o brakach w wiedzy i zmieniają swoje profile. Wiele uczelni w ogole oferuje zajęcia wyrównawcze od września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...