MichałK. Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Witam, piszę z prośbą o doradzenie przy wyborze kierunku studiów. Na tą chwilę mam zamiar zdawać maturę rozszerzoną z j. niem. Język niemiecki opanowałem bardzo dobrze w mowie i w piśmie ( ostatnio zdałem egzamin na certyfikat Instytutu Goethego na poziomie B1 ). W języku angielskim też potrafię się bez problemu dogadać. Aktualnie mam problem z wyborem kierunku na studiach. Wybór wydaje się łatwy mianowicie filologia germańska (niemiecka), jednak mam obawy co do znalezienia pracy po tym kierunku. Nauczycielem nie chcę być. Myślałem o tłumaczeniu, ale słyszałem, że po tym też ciężko o pracę. Zastanawiałem się też nad studiowaniem języka w biznesie. Tylko nie mam pojęcia, czy ten kierunek jest przyszłościowy. Brat namawia mnie na jakiś konkretny fach w ręku. Dla przykładu kierunek logistyka lub Kierunek ekonomia (a może coś jeszcze innego polecicie?) i starać się to połączyć mocno z językiem. Namawia mnie również do studiowania za granica ( sam o tym myślałem, ale również nie wiem jaki kierunek wybrać ).Co polecacie zrobic w mojej sytuacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrison Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 No nie wiem czy Kierunek ekonomia jest przyszłościowa, owszem w wielu ofertach o pracę pisze studia ekonomiczne, zarzadzanie lub finanse ale to nie gwarantuje pracy w zawodzie. Chyba, że się jest naprawdę dobrym w czymś wąskim typu inwestycje, itd. Tacy bez problemu coś znajdą. Ważne abyś dobrze czuł się w tym co chcesz robić w przyszłości, lubił to, a pieniądze przyjdą z czasem. Są ludzie po zarządzaniu którzy zarabiają 10k na wysokich szczeblu w firmie, a są bezrobotni na kasie w markecie. Dużo zależy od tego jaki masz pomysł. Dobrze też pracować podczas studiów poznać inne zawody, być może coś ci się odmieni, w międzyczasie może działalność w jakich kołach zainteresowań, praktyki, może wolontariat. Studia to okres, który trzeba wykorzystać jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Filologia germanska daje różne możliwości, jest wiele firm z władzami w Niemczech, które szukają ludzi po tych studiach. Nie zniechęcaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zdecydowanie bardziej polecam filologie germańska niż język w biznesie. Filologia to filologia i wysokie kwalifikacje językowe. Pracy po tym jest bardzo duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałK. Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Czy polecacie Uniwersytet Śląski w Katowicach? Interesuje mnie kierunek: filologia germańska, a specjalizacja tłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Tak, dlaczego nie? To solidna uczelnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Z tego, co słyszałam, to mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ogólnie to jedna z większych uczelni na Śląsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałK. Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 UŚ ma oddział w Sosnowcu. Wielu mi odradzalo tam studiować. Zastanawiam się nad Wrocławiem, Krakowem i Opolem. Czy Opole jest godne polecenia? Słyszałem, że dobrze tam dziala germanistyka ze względu na mniejszości które tam są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Myślę, że Opole nie będzie lepsze niż UŚ w Katowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawrzyn33 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Uważam, że kierunek logistyka jest przyszłościowym kierunkiem, podobnie jak znajomość kilku języków. Z takim wykształceniem raczej nigdy nie będziesz bezrobotny. Katowice polecam jak najbardziej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 kierunek logistyka na pewno też jest warta rozważenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...