chrupek97 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Jestem juz w 3 klasie liceum, niedługo matura, a ja nadal nie wiem co chce w życiu robić. Zastanawiałem się nad opcja wyboru między studiami pozarniczymi, a policyjnymi. Uczę się w klasie matematyczno-fizycznej, ale z fizyka nie wiąże dalszej nauki. Stąd moje pytanie co robić po takim kierunku?? Czy ktoś mogłby mi pomóc? Czy to dobra opcja? Dodam ze uwielbiam sport, stad mój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Cześć, Żeby dostać się na studia policyjne, trzeba najpierw być policjantem później wysyłają Cię na studia. Inaczej nie przyjmują do szkoły policyjnej w Szczytnie. Studia pożarnicze realizowane są tylko w Warszawie i bardzo je polecam. Polecam również studia wojskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupek97 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 A mogłybys coś więcej powiedzieć na temat szkoły pożarniczej, albo watu? Jeżeli masz oczywiście jakiekolwiek informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 A co konkretnie chciałbys wiedzieć, w szkole pożarniczej masz studia mundurowe do których naprawdę trudno sie dostać zwykle przyjmują tylko 50 osób i studia cywilne. Na studia oficerskie sa specjalne egzaminy z zdolności fizycznej, zdrowia psychicznego oraz badania. Nawet jeśli masz minimalna wadę wzroku to Cię nie przyjmą nie wspominając o jakiejkolwiek alergii. Wiec praktycznie przyjmują bardzo wyselekcjonowana grupę. Podobna selekcja jest na WAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupek97 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Co chciałbym wiedzieć? Wszystko, jakie są wymagania na wat i do szkoły pożarniczej, czy jest tam trudno się utrzymac i jak jest z zakwaterowaniem? Bo słyszałem ze na wacie jest tak, że masz zakwaterowany pokój i jakieś pieniądze ma start, ale nie wolno zrezygnować bo grozi wysoka grzywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Na pożarniczej tez tak jest. Tylko żołd jest przyznawany najcześciej na drugim roku studiów. Jak sie dostaniesz to można sie utrzymać. Żołd i zakwaterowanie jest tylko na studiach oficerskich ale musisz pamietać, ze w zamian pełnisz normalnie służbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Pamiętaj, że rekrutacja na studia mundurowe trwa do 31 marca! zatem czasu tu już dużo nie ma. W SGSP czy na WAT na mundurowych utrzymasz się bez problemu, bo będziesz zakoszarowany, zatem mieszkanie i posiłki a także żołd zapewnia Ci szkoła, ale jak pisze Łukasz jest to służba, więc potem musisz odsłużyć swoje jak w wojsku. Kandydatów na miejsce jest sporo, ale warto spróbować. zawsze zostają Ci potem studia cywilne na tych uczelniach (rekrutacja jest w tym okresie jak na innych uczelniach), ale tu już sam musisz zadbać o utrzymanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Może trochę rozjaśni Ci ten filmik, jak wyglądają takie studia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Koniecznie obejrzyj ten Filmoznawstwo -studia, to jest na przykładzie AMW ale zasada jest wszędzie taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupek97 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A gdzie jest mniejszy rygor?? Nie ukrywam ze chciałbym chociaż raz na 2 tygodnie przyjechać na weekend do domu stąd moje pytanie czy jest taka opcja? Zastanawiam się również jaki byl w zeszłym roku próg przyjęć? Oraz co według was jest lepsza opcja, bardziej opłacalna? A może jakieś inne studia związane głównie z matematyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Rygor na studiach wojskowych na 1 roku jest wszędzie podobny przepustkę można dostać na weekend, ale ciężko co 2 tygodnie. Myślę, że raz w miesiącu jest realne. Poczytaj o studiach matematycznych, może coś wybierzesz dla siebie http://www.studia.net/matematyczno-informatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupek97 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Poczytałem trochę i chyba wykluczam opcje zarówno szkoły pożarniczej jak i watu. Właśnie to chyba najlepszy pomysł żeby pójść w kierunku matematyki, ale chciałbym by to głównie na ten przedmiot zwrócono szczególnie uwagę, a gdzie nie zobaczę widzę matematyka i fizyka lub matematyka i informatyka. Fizykę zdaje aby po prostu się sprawdzić wiec nie liczę na wysoki wynik max.40% ale już z matematyka rozszerzona wiąże większe nadzieje. Stąd moje kolejne pytanie czy są jakieś studia gdzie pod uwagę brana jest głównie matematyka? Angielski ogarniam jako tako, ok 80% na podstawie mam nadzieje będzie, wiec ten przedmiot może również być wybierany a fizyka ostatecznie. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Tak, matematyka na poziomie rozszerzonym jest brana pod uwagę zamiennie z fizyka czy informatyka. Jest w zupełności wystarczająca na większość kierunków studiów Szkoła, ze tak szybko zrezygnowałes z tytułu oficera i służby;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupek97 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dlaczego zrezygnowałem? Juz mowie. Po prostu rok szkolny zaczyna się wcześniej niż zwykle oraz jest trochę mało wolnego. Chciałbym też jakoś pospotykac się ze znajomymi, a tam na takie sielanki raczej nie pozwolą. Ale jeszcze poważnie się zastanowię xd. Być może ktoś znajomy również zdecyduje się iść ze mną bo tak samemu to trochę dziwna sytuacja dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Wiesz studia sa na całe życie, rezygnować z kariery na rzecz spotkania ze znajomymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupek97 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ja to doskonale rozumiem ale jak poczytałem to ciężko trochę na tych mundurowych studiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Cieżko na studiach dużo lżej w życiu na każdych studiach jest cieżko. Studia mundurowe to fajna przygoda i sposób na życie ale widocznie nie sa dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupek97 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Nie powiedziałem nie . Jest jeszcze trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Przemysł to dobrze, pamiętaj ze nie ma gwarancji ze sie dostaniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 No właśnie po pierwsze ciężko jest się tam dostać i raczej dostają się osoby mocno zaangażowane. Jest się tam skoszarowanym ale otrzymuje się zakwaterowanie, wyżywienie, umundurowanie i do tego żołd. Nikt tego nam nie da na żadnej uczelni, ale tak jak napisał Łukasz to nie jest rozwiązanie dla każdego. Trzeba naprawdę chcieć no i mieć predyspozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dostać się jest bardzo trudno, przyjmują po 50 osób a chętnych jest bardzo dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 nawet kilkadziesiąt osób na jedno miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 przeważnie około 1000 chętnych na 50 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 no to jakieś 20 osób na jedno miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Tak mniej wiecej jest, dużo osób odpada na badaniach lekarskich i psychologicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...