Skocz do zawartości
Peweł Michnowicz

SWPS, a matura z matematyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym roku czeka mnie ciężki wybór wyboru uczelni na której będe studiował :) Chciałbym zaznaczyć, że od zawsze interesowała mnie nauka o zachowania ludzkich jaką jest psychologia, wydaję mi się ona nad wyraz ciekawa, ale niestety ktoś u góry tak chciał, że stworzył mnie umysłem ścisłym, który zdaje na maturze matematyke rozszerzoną :) Więc raczej porzuciłem myśl studiowania psychologi, jednak ostatnio pomyślałem o uczelniach prywatnych no i wyczytałem że jeśli chodzi o psychologie to uczelnią naprawdę liczącą się jest SWPS. Pytaniem jest czy nie ucząc się od gimnazjum praktycznie nic Polskiego i innych przedmiotów humanistycznych będe miał szanse utrzymać się na SWPS, albo inaczej czy jest w ogóle sens studiowania psychologi? Jak widzicie umysł ścisły na takowym kierunku ?

Myślę, że warto poczytać o tym kierunku, bo to nie jest prosty kierunek studia kognitywistyczne to zmieszane studia medyczne, filozoficzne, psychologiczne oraz informatyczne.

Studia na kierunku Kognitywistyka, niestety faktycznie nie dają żadnej gwarancji pracy w dziedzinach związanych ze studiami. Do ośrodków badawczych oraz uczelni krajowych i zagranicznych dostają się jedynie najlepsi absolwenci. Czy to oznacza, że przeciętny absolwent kształcił się, by zostać bezrobotnym? Z pewnością nie. Szeroka wiedza i analityczne zdolności kognitywisty sprawią, że zostanie on przyjęty z otwartymi rękami w branży analityki internetowej, w sektorze finansowym - bankach oraz instytucjach ubezpieczeniowych, a także w marketingu oraz branży PR.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych leków przeciwbólowych na rzecz medycznej marihuany. Wiele mówi się o jej skuteczności w leczeniu przewlekłego bólu, migren, bólu neuropatycznego czy stanów zapalnych. Niektórzy pacjenci chwalą jej działanie, twierdząc, że przynosi ulgę tam, gdzie klasyczne środki zawodzą. Z drugiej strony dostępność medycznej marihuany w aptekach wciąż jest ograniczona, a nie każdy lekarz chce ją przepisywać. Warto też zastanowić się, czy rzeczywiście jest lepszym rozwiązaniem niż np. NLPZ lub opioidy i jak wygląda kwestia ewentualnych skutków ubocznych. Czy ktoś z was stosował marihuanę medyczną na ból? Jakie odmiany sprawdziły się najlepiej? Jeśli ktoś szuka sprawdzonych informacji o dostępnych produktach i możliwościach leczenia, warto zajrzeć tutaj: MedCan Clinics – konsultacje i recepty na MM Jakie są wasze doświadczenia? Czy marihuana medyczna rzeczywiście jest tak skuteczna, jak mówią?
    • To zależy od firmy, ale na produkcji często jest dużo utrzymania ruchu, czyli naprawiania awarii, diagnozowania problemów i dbania, żeby linia działała bez przerw. Programowanie też się zdarza, ale raczej przy modyfikacjach niż na co dzień. Czasem trzeba coś przeprogramować, czasem wymienić czujnik albo rozgryźć, czemu maszyna stanęła. Jak chcesz się przygotować, to warto nauczyć się obsługi sterowników PLC, bo bez tego będzie ciężko. Możesz zerknąć na kursy tutaj: https://pidlaboratory.com/pl/kursy/. Przydaje się wiedza praktyczna, więc im więcej ćwiczysz, tym lepiej.
    • Dostałem propozycję pracy jako automatyk na produkcji, ale nie wiem, czego się spodziewać. Czy to bardziej naprawianie awarii, czy raczej programowanie?
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.