kublo17 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam Moje pytanie dotyczy sposobu studiowania dwóch kierunków na tej samej uczelni. W tym roku uzyskałem tytuł inżyniera na kierunku Energetyka i kontynuuję na tym samym kierunku studia magisterskie. Jednocześnie jestem na drugim roku studiów inż. na kierunku Elektrotechnika. Czy z racji posiadanego już tytułu inżyniera mogę rozpocząć studia magisterskie z kierunku Elektrotechnika, mimo, że nie ukończyłem jeszcze pierwszego stopnia z tego kierunku? Tzn. chcę studiować na pierwszym i drugim stopniu tego samego kierunku jednocześnie. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Hej, możesz to zrobic jednak zależy od dwóch kwestii, po pierwsze czy dany Wydzial przewiduje możliwość rozpoczęcia studiów II stopnia po innym kierunku a na każdym Wydziale może być inaczej i najcześciej zależy to od liczby chętnych. Po drugie jeśli już wyraża zgodę to Dziekan może wyznaczyć Ci różnice programowe do zaliczenia, wtedy dojdą Ci kolejne dodatkowe zajęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kublo17 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Rozumiem, zastanawia mnie jednak czy jest jakis formalny zakaz dotyczący realizowania dwóch stopni tego samego kierunku, w tym samym momencie. Co do mozliwości studiowania Elektrotechniki po Energetyce to nie ma z tym problemu (koledzy z Energetyki poszli na II stopień na Elektrotechnikę). Rożnice programowe raczej też nie będa wchodziły w gre, bo będe juz na IV semestrze i przedmioty z różnic programowych i tak zrealizuję, w momncie ukończenia studiów magisterskich będę na VII sem. studiów inżynierskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Nie ma takiego zakazu, możesz tak robić pytanie czy jest sens robić studia I stopnia robiąc w tym damy czasie studia II stopnia. Tylko dla własnej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Myślę, że nie powinno być problemu ale chyba najlepiej zrobisz jak umówisz się do Dziekana i porozmawiasz z nim na ten temat. Widać, że jesteś osobą ambitną więc nie powinno być przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ja bardziej pomyślałbym czy jest sens robić studia I stopnia skoro można robić już II stopnia, to trochę tak jakby po liceum iść do gimnazjum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killrangers Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 A jaka to uczelnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Ja bardziej pomyślałbym czy jest sens robić studia I stopnia skoro można robić już II stopnia, to trochę tak jakby po liceum iść do gimnazjum Tak nie do końca bo będzie miał tytuł magistra i inżyniera w sumie to podwójnego hmmm tylko dziwnie jak wcześniej skończysz magisterskie studia z tego kierunku niż inżynierskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Ale już ma inżyniera na innym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 A czemu chcesz robić własnie studia mgr właśnie na Elektrotechnice, a nie Energetyce? A może na mgr wybierz jakieś inny pokrewny kierunek. Tym sposobem będziesz miał ukończone 3 różne kierunki studiów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Moim zdaniem co za dużo to nie zdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 ale i tak chce rozpocząć studia mgr, więc pomysł może być dobry i np zrobić Ekoenergetyke albo Energetykę jądrową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Akurat te kierunki o których piszesz są całkiem fajne. Jednak moim zdaniem spokojnie może zamiast kombinować ze studiami isc na praktyki lub dodatkowy staż dzięki temu będzie atrakcyjniejszy w oczach pracodawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Kublo17 a Ty co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Czy kierowałeś sie wybierając te kierunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kublo17 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Z mojej perspektywy wygląda to trochę inaczej. Nie jestem osobą o wszechstronnych zainteresowaniach, więc szukanie na siłę 3 kierunku studiów nie ma dla mnie sensu. Zależy mi na tym, aby mieć jak największą wiedzę z zakresu elektroenergetyki. Niestety, studia na kierunku "Energetyka" w głównej mierze opierają się ma zagadnieniach maszynowych, obiegowych pomijając często zagadnienia z tematyki elektrycznej. Niedostatek wiedzy zmobilizował mnie do podjęcia studiów na kierunku "Elektrotechnika". Od początku zdawałem sobie sprawę, iż mogę zrobić tylko II stopień i uzyskać w ten sposób tytuł "magistra inżyniera". Jednak dla mnie papier to nie wszystko. Nie mógłbym równać się wiedzą z zakresu elektrotechniki po 3 semestrach II stopnia, z ludźmi, którzy studiowali ten kierunek przez 5 lat. Odnośnie wypowiedzi "Jednak moim zdaniem spokojnie może zamiast kombinować ze studiami iść na praktyki lub dodatkowy staż dzięki temu będzie atrakcyjniejszy w oczach pracodawcy", przez cały okres studiów spędzam wakacje na praktykach, stażach w zakładach przemysłowych. Zdaje sobie sprawę, że doświadczenie daje dużo, ale w moim odczuciu muszę mieć najpierw podstawy teoretyczne żeby starać się być praktykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Myślę, że masz bardzo zdrowe podejście i powinieneś dążyć tą drogą, którą sobie ustaliłeś. Dobrze, że też dbasz o praktyki i pracę a przy tym o zdobycie jak największej wiedzy. Trzymam kciuki i myślę, że dzięki temu będziesz miał dobrą pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 jasne, że tak. Tylko znam bardzo wiele osób, którzy mają pokończone 2 kierunki studiów a nie mogą się odnaleźć w pracy zawodowej, bo nauka a późniejsza praca to już dwie różne kwestie. Oczywiście jeśli potrafisz to zrobić to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...