KlikKlik Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Witam, Czy MiBM jest duzo trudniejsza od transportu? Czy zadania są duzo trudniejsze? Widzialem ze przedmioty na tych kierunkach sa do siebie podobne Jakie prace mozna wykonywac po tych studiach i jak one wygladaja praktycznie? Czy na tych kierunkach jest programowanie? Fizyki nie miałem w liceum wiec mam braki ale do nadrobienia, z matmą sobie radze. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Hej, O mozliwowciach zatrudnienia poczytasz tutaj MiBM http://www.studia.net/mechanika-i-budowa-maszyn Transport http://www.studia.net/transport Ogólnie to dwa dosc inne kierunki studiow. Przede wszystkim mechanika to podejście jak sama nazwa wsakzuje mechaniczne i techniczne. Fizyka i matematyka na wysokim poziomie Transport wywodzi się z logistyki i to kierunek czysto logistyczny powiązany z wiedza podstawowa z przedmiotów mechaniki pojazdów. Oba kierunki dają fajne możliwości i decyzja to kwestia preferencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlikKlik Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Tez STAWIAM bardziej na transport. Mysle nad nauka nowego jezyka po maturze (hiszpanski) ale mam watpliwosci bo na pewno bedzie odbiegal bardzo duzo od mojego angielskiego i nie wiem czy przyda mi sie to w pracy. Czy dla pracodawcy bedzie cos znaczyl kandydat ktory umie ang na poziomie B2 lub C1 i hiszpanski na (nie wiem) a1-a2? Angielski to ok, wiem ale hiszpanski a2 nie wiem czy bede w stanie zrozumiec kogos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ja nie napisalem, ze stawiam na transport. Uważam, ze oba kierunki sa bardzo dobre i to kwestia Twoich preferencji. Co do języka to na pewno znajomość dwóch języków jest potrzebna. Ale ogloszen pracy z językiem hiszpańskim nie widze. Potrzebny jest niemiecki, francuski, rosyjski i języki skandynawskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Po obu kierunkach są podobne mozliwości tak jak pisze Łukasz. Co do języków to nie wiem czy nie byłby lepszy włoski niż hiszpański, ale faktycznie niemiecki, czy francuski, rosyjski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Wloski moim zdaniem bylby lepszy. Ale lepiej jakiś skandynawski lub niemiecki czy francuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlikKlik Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Ja jednak postawię na hiszpanski jest bardziej przyszlosciowy moim zdaniem oraz łatwiejszy (miałem francuski i włoski z czego po hiszpansku dogadasz sie z włochem) Teraz mam pytanie odnosnie wyboru Specjalności: Systemy transportowe; Infrastruktura transportu; Środki transportu Profile: Inżynieria ruchu drogowego; Inżynieria ruchu kolejowego; kierunek logistyka transportowa; Systemy transportu lotniczego; Eksploatacja infrastruktury drogowej; Eksploatacja dróg szynowych; Eksploatacja dróg wodnych; Eksploatacja środków transportu lądowego Jesli chodzi o profil to zainteresował mnie Systemy transportu lotniczego w internecie jest mało na ten temat mogłby ktos przyblizyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Ja mysle, ze to bardzo waska dziedzina nauki i później może być problem z praca. Nie zaglebialbym się tak bardzo w specjalności. Bo dana specjalność nie musi powstać. Ty się nakręcisz a to w ogóle nie powstanie. Co do języka to zawsze Twój wybór. Przynajmniej bedziesz wiedzial, ze Twoje decyzje pozwolimy Ci na rozwój zainteresowan i zdobycie wymarzonej pracy. W druga stronę tez bedziesz w pelni odpowiedzialny jesli nie wyjdzie. Ale to dobrze, ze w ogóle stawiasz na języki bo pracodawcy szukają wlasnie z dobra znajomością języków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Myślę, że warto się zastanowić nad szerszą specjalizacją tak jak pisze Łukasz, a węższą zrobić np na studiach podyplomowych albo na studiach II stopnia. Co do języków to uważam, że każdy język to jest ogromy plus i tu masz rację, że z włoche dogadasz się po hispańsku, być może jak nauczysz się hiszpańskiego to sięgniesz też do włoskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Agnieszka ma rację, wąską specjalizacje zrobisz sobie na studiach podyplomowych jeśli pracodawca będzie tego wymagał. A na początek szersze wykształcenie da Ci szersze możliwości. Zawezić wiedzę możesz zawsze, rozszerzyć już trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlikKlik Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Na studiach mam do wyboru: Profile:. Wydział Inżynierii Lądowej i Środowiska (próg punktowy wyzszy o 15pkt od OiO) http://pg.edu.pl/inzyneirii-ladowej-i-srodowiska1.Systemy transportowe7sem. 2.Infrastruktura transportu 3.Środki transportu Wydział Oceanotechniki i Okrętownictwa http://pg.edu.pl/oceanotechniki-i-okretownictwa1.Środki transportu wodnego7sem. 2.Systemy transportu wodnego Ktory wydział jest atrakcyjniejeszy Kiedy trzeba wybrac profil i jaki byłby trafniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Jesli chodzi o transport to bardziej specjalistyczny jest Wydzial Oceanotechniki i Okrętownictwa. Czyli jednak nie interesuje Cie transport lotniczy tylko wodny? Tutaj masz prezentacje Wydzialu w pigulce http://www.studia.net/uczelnie-studia/6441-politechnika-gdanska-wydzial-oceanotechniki-i-okretownictwa Powtarzam, ze wybór specjalności to sprawa drugorzędna. Jesli interesuje Cie transport lądowy to lepiej Wydzial Inżynierii Lądowej i Środowiska. Oba Wydzialy oddalone od siebie o 300 m mieszczą się na kampusie politechniki wiec sprawy organizacyjne i studenckie na tym samym poziomie. Wybor to kwestia merytoryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlikKlik Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 1)A czy na tych studiach jest duzo pamięciówek? Wole liczyc. Wiem ze na kazdym sa pamieciowki ale czy w transporcie przewaza liczenie i bardziej logiczne myslenie od kucia na blache? duzo forumowiczow pisze ze transport to kierunek na ktory ida ludzie ktorzy sie nie dostali na lepsze kierunki i jest to 'zapchajdziura' (wiem ze nie powinienem sie kierowac opiniami innych szczegolnie w internecie, ale czytanie takich opinii wywoluje watpliwosci) Pojawil sie jeszcze jeden kierunek warty mojej uwagi Analityka gospodarcza (juz niestety mrg(rowniez na PG)) i do tego kierunku tez kieruje pytanie 1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Transport to kierunek matematyczno-teoretyczny. Jest na nim pamieciowka ale bez przesady. Na PG bedzie mial charakter praktyczny.Transport na pewno nie jest zapchajdziurą. To pokrewny kierunek logistyce. W Trójmieście jest duże zapotrzebowanie na takich specjalistów glownie ze względu na porty i transport korski ale tez i transport lotniczy i lądowy jest tam bardzo rozwinięty.Analityka gospodarcza to kierunek matematyczno-ekonomiczny. Pół na pół pamięciówki i liczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Poczytaj sobie dokładnie o analityce gospodarczej http://www.kierunki.net/analityka-gospodarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlikKlik Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Konczac kierunek na OiO bede specjalista tylko w dziedzinie morskiej. Czyli jesli chodzi o np transport lądowy to nie bede odpowiednim kandydatem dla pracodawcy i jestem uzalezniony od transportu morskiego? Przegladajac fora natknalem sie na stwierdzenie ze pracujac np w spedycji czy na podobnych funkcjach pensja jest zwykle dosc stała na przelomie 2.5-3.5k netto. Zawsze chcialem zarabiac w taki sposob ze do mojej stalej pensji doliczane sa premie od ilosci zlecen itp. (to by mnie motywowalo) i moim zdaniem ta praca wlasnie polega na tym. aa i dlaczego twoim zdaniem wydział OiO jest bardziej specjalistyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Nie napisalem, ze jest bardziej specjalistyczny. Specjalizuje się w transporcie morskim ale nie zamyka Ci to drogi to transportu lądowego. Zawsze możesz I stopień zrobic morski a II stopień lądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 i to jest ciekawa propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Do tego oferta studiów podyplomowych, gdybyś jeszcze bardziej potrzebował doprecyzowania wiedzy po studiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlikKlik Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Przegladajac fora natknalem sie na stwierdzenie ze pracujac np w spedycji czy na podobnych funkcjach pensja jest zwykle dosc stała na przelomie 2.5-3.5k netto. Zawsze chcialem zarabiac w taki sposob ze do mojej stalej pensji doliczane sa premie od ilosci zlecen itp. (to by mnie motywowalo) i moim zdaniem ta praca wlasnie polega na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Wiesz, taka praca ma dobre i złe strony. Znam wiele osób, które tak pracują i różnie to bywa. Coraz więcej firm wprowadza stałą pensję + premie. Nie wiesz jak będzie za 10, 20 czy 30 lat, ale to jak najbardziej możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Zgadza się taka płaca ma dobre i złe strony. Ale oczywiście to się zmmienia. Zmienia się też nasze podejście do takiej pensji w zależności na jakim etapie w życiu jesteśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Z tego co sie orientowalem to prawie kazda ma system placy dwustopniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...