Skocz do zawartości
Kuban

Historia wojskowości

Rekomendowane odpowiedzi

Wada wzroku może Cię wykluczyć ze służby wojskowej. Soczewki Ci nic nie pomogą. Mój kolega musiał mieć laserową korekcje wzroku żeby go przyjeli, ale on akurat rekrutował się do straży. Drugi kolega, który startował do wojska został odrzucony na badanich medycznych bo na jednych uchu miał słaby słuch, co prawda odwołał się, bo urządzenie źle zmierzyło i miał rację, więc go przyjęli. Jak sam widzisz takie badania są bardzo dokładne i najmniejszy uszczerbek na zdrowiu dyskwalifikuje.

To może być pewien problem. Soczewki są wykluczone.

A nie chciałbyś dostać się po LO do wojska i wtedy pójść na studia zaoczne? Miałbyś po LO od razu jasną sytuację czy Cię do wojska przyjmą.

Na komisji lekarskiej, otrzymałem zdolność zdrowotną kat. A , także na pewno nie wyklucza mnie ze służby wojskowej,  Od znajomych wiem, że czekanie na bilet do Służby Przygotowawczej trwa kilka dobrych miesięcy, a nawet do roku.

Wyłącznie studia dzienne, mnie interesują.

Z wypowiedzi wychodzi na to, aby przez te 5 lat studiować co się lubi :).

Co do UAM historia wojskowości, znalazłem taki ciekawy dokument - http://historia.amu.edu.pl/pobierz/Programy_studiow/Historia-wojskowosci-od-2015-16-I-rok-lic.pdf, z tego wynika że się troszkę różni od Historii Ogólnej, no i co ciekawsze to, że zajęcia z tej specjalności są prowadzone od I semestru

. No nic, najlepiej podzwonić, popytać w biurach rekrutacyjnych, jak to jest w rzeczywistości :)

•  

Dostales A, czy A z paragrafem? Jesli masz wade wzroku musiales dostać A z paragrafem. Badania na zawodowego sa bardzo szczegolowe duzo bardziej niż kategoryzacyjne.

Z wykazu przedmiotu masz 1 przedmiot specjalizacyjny na semestr i to za 3 pkt ECTS. To malo. Na 30 pkt tylko 3-5 pkt to przedmiot z historii wojskowości co stanowi 10-15%.

Porownaj sobie to z kierunkiem wojskoznawstwo na UMK

http://www.historia.umk.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1056&Itemid=1056

Tutaj caly program studiow jest dostosowany pod wojskoznawstwo.

Nie odradzam Ci tych studiow tylko maja one znikomy wplyw na karierę w wojsku.

Punkty ECTS sa bardzo wazne. To podstawa oceny przedmiotu. Pozwalaja na studia zagranica na erasmusie. ECTS to europejski system transferu punktow. Im wiecej punktow tym przedmiot wazniejszy. Musisz zebrac 60 pkt na rok. W czasie studiow licencjackich 180 pkt.

Porownywales wspomniany przeze mnie program wojskoznawstwa?

Otrzymales A z paragrafem bo nikt dalej nie dociekal na czym wada polega. Nie bylo to na tym etapie potrzebne.

Tak zrobię, na spokojnie porównam oba kierunki. Ale nie będę ukrywać, Poznań jest stawiany na pierwszym miejscu, ze względu rodziny. Jeszcze byłbym zainteresowany studiami cywilnymi w WSOWL, ale to muszę posprawdzać co wymagają i jak tam jest :). Ale pobieżnie sprawdzając, Toruń ma ciekawą ofertę na tym kierunku, szkoda że tak daleko :/

Moim zdaniem powinieneś jednak zainteresować się studjami wojskowymi nawet ze świadomością, że masz teraz marne szanse na dostanie się, ale niczym nie ryzykujesz biorąc udział w rekrutacji, a droga do wojska będzie prosta i bez wybojów:) Rekrutacja na studia wojskowe jest w marcu, na każdej uczelni wojskowej. Odnośnie przenosin z cywilnych na wojskowe to szanse bardzo bardzo małe, choć zdarzają się takie przypadki...