Marcin Gierczak Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Witam Mam pytanie dotyczące marketingu i studia z zarządzania. Mam 15 lat i jestem uczniem 3 klasy gimnazjum, z przedmiotów typu matematyka fizyka mam 4. Nie są to przedmioty które mnie interesują. Gdy byłem mały zawsze dyskutowałem z rodzicami na temat nowej zabawki czy jakiejś atrakcji. W wielu przypadkach po czasie rodzice ustępowali a ja osiągałem mój cel. Bardzo mnie interesuje jak wyglądają takie studia oraz dalsza praca i czy da się z tego wyżyć. Interesuje mnie również co powinienem wiedzieć i jak powinienem inwestować czas aby rozwijać moje "Hobby". Gdzie wybrać się po gimnazjum liceum czy technikum i jakie przedmioty szkolne przydadzą się na dalszych etapach "karriery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Hej, Na początek poczytaj o marketingu http://www.studia.net/marketing N Jako kierunek występuje tylko w Lodzi. Najczęściej realizowany jest jako specjalność na zarzadzaniu http://www.studia.net/zarzadzanie Na tym kierunku najwazniejsza jest matematyka, wiec ucz sie duzo matematyki. Możesz również czytać prase branzowa żeby byc w temacie. Chociaż masz jeszcze czas i specjalnie nie musisz sie do czegos przykładać. Najważniejsze żebyś umial matematykę. Na marketingu ważny jest tez j. polski, bo się duzo pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Ja dobrze widzieć, że ktoś już w gimnazjum planuje swoją ścieżkę rozwoju. Brawo za to! Tak jak powiedział Łukasz matematyka będzie Ci bardzo potrzebna, chociaż jako sama matematyka będzie tylko przez jeden semestr lub najwyżej rok, ale będą takie przedmioty jak statystyka, ekonometria, badania operacyjne czy logika, gdzie jednak jest ona wykorzystywana. Oczywiście studia z studia z zarządzania czy Marketingu to nie tylko matematyka. Tu liczyć się będa w dużej mierze zainteresowania. Będziesz tez mieć takie przedmioty jak Kierunek ekonomia, elementy prawa, psychologii, trochę finansów i rachunkowości no i oczywiście zarządzanie i marketing. Co do wyboru liceum to sądzę możesz pomyśleć albo o liceum ogólnokształcącym albo o liceum ekonomicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Na marketingu liczy się kreatywność, otwarty umysł, ale umiejetności analityczne też sa bardzo potrzebne (czyli ta matematyka sie przyda;) ). Masz jeszcze bardzo dużo czasu do wyboru studiów, ale fajnie że już wiesz co chcesz robić w życiu:) Tak jak Łukasz polecam Tobie prasę branżową typu Marketing&More, Forbes, albo portale branżowe np. Podyplomówki z marketingu przy kawie. Poczytaj sobie też Kotleta to Guru marketingu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Kotler może być jeszcze za trudny, myslę że na niego przyjdzie czas Raczej pisma i portale branżowe, te które wymieniła Joanna oraz "Podyplomówki z marketingu w praktyce" czy http://nowymarketing.pl http://sprawnymarketing.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 No może faktycznie na Kotlera przyjdzie czas za 2-3 lata, ale warto mieć na uwadze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Oczywiście, że warto (za jakiś czas w tym przypadku ) wcześniej czy później i tak trzeba po niego sięgnąć bo to jest niezbędne na marketingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Też skłaniam się ku pismom i portalom marketingowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Tak to podstawa i od nich zacznij! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Gierczak Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Bardzo dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Mamy nadzieje, ze chociaż troche Ci pomogliśmy i rozjasnilismy sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Gierczak Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 A i jeszcze jedno pytanie. Czy powinienem skupić się na konkretnych dziedzinach matematyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Nie, matematyka ogólna. Wiadomo, że mniej przyda Ci się geometria, ale ogólnie to wszystko jest Ci potrzebne, szczególnie do dobrze zdanej matury, a to będzie podstawa to studiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Na pewno płynne liczenie % się przydaje, mnożenie dużych liczb czasami, noi + i - to podstawa, wydaje się trywialne, ale... zaskakuje czasami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Pamiętaj żeby zdać dobrze maturę, a od tego musisz zacząc to musisz opanować całą matematykę bardzo dobrze. Oczywiście staraj się zdawać maturę z matematyki rozszerzoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 to ja dodam tylko tyle, że jak będziesz mieć jaszcze jakiekolwiek pytania to pisz Zapraszam Cię również na Forum na http://edukacja.net/tam są tematy gimnazjum, liceum i może też Cię tam coś zainteresuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pracuś Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Jestem absolwentem kierunku zarządzanie i marketing w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Studia były bardzo dobre, przede wszystkim dlatego, ze było bardzo duzo zajęć praktycznych. I to jest pierwsza wskazówka dla kogoś, kto zamierza być marketingowcem - to nie jest dziedzina nauki, tylko zawód, który musi być poparty wiedzą i umiejętnościami. Druga uwaga dotyczy tego, co na naszych uczelniach, szczególnie publicznych, jest bardzo zaniedbane. Mam na myśli sprzedaż. Ona jest podporą każdej firmy, usługowej i produkcyjnej. Patrząc z perspektywy dwóch lat pracy w tej branży marketingu widzę, jak wiele jest tu jeszcze do zrobienia i jak mało o tym uczą. Polecam wieć skoncentrowanie się własnie na zagadnieniach sprzedaży, w której skład, żeby była dobra, wchodzić musi promocja, kierunek logistyka, informatyka, i dopiero na końcu zwykły dział handlowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 To bardzo wazne co piszesz. Dotychczas Podyplomówki z marketingu byl na kierunku zarzadzanie. Uniwersytet Lodzki Wydzial Zarzadzania stworzyl specjalny kierunek Podyplomówki z marketingu, ktory skupia sie na tych wszystkich waznych kwestiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Tak sobie myślę, że skoro jesteś przed wyborem liceum to pomysl może tez o liceum handlowym. Myślę, że to było by dobre liceum przed wyborem studiów z marketingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Tylko takie to rzadkość, pamiętam, że w Toruniu kiedyś było liceum ekonomiczne a teraz już go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 U mnie jest cały Zespół Szkół Ekonomicznych, zresztą sama do niego chodziłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 w Toruniu też był ale w tej chwili chyba już nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 U mnie jest to jedna z lepiej rozwijających się szkół ponadgimnazjalnych, chociaż chyba jest tam teraz więcej techników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Marcin jest z Raszyna zatem pewnie w Warszawie będzie chodzić do szkoły ponadgimnazjalnej, a w niej są i licea i technika o profilu ekonomicznym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 faktycznie w Warszawie jest jakiś wybór szkół ponadgimnazjalnych o profilu ekonomicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...