Cristiano7 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 --Informatyka--PLUSY:- dużo ofert pracy/dobre wynagrodzenie?- ciekawy kierunek, wiele ścieżek rozwoju- tytuł inżyniera*- kierunek na czasie, "zawód techniczny"MINUSY:- przedmioty nie związane z informatyką, które mogą sprawić problem/zajmują dużo czasu- bez dodatkowej nauki/pracy samodzielnej niemożliwa praca/staż, gdyż nie ma się na tyle wiedzy?- zbyt dużo informatyków na rynku?- dla ludzi, którzy wcześniej programowali?- trzeba dużo kuć?--FINANSE--PLUSY:- nawet sporo ofert pracy/dobre wynagrodzenie w zależności od stanowiska- nie trzeba nic robić dodatkowo "w domu" jak w przypadku studia.net/informatyka? Na stażu/w pracy nauczę się dopiero praktyki? (wystarczy mi wiedza ze szkoły)- również popularny kierunek i jeden z tych sensowniejszychMINUSY:- głównie sporo matematycznych przedmiotów i matematyczno-podobnych- nudny kierunek?- ciężko?- mało popularny wśród mężczyzn - nietechniczny (z drugiej strony sporo kobiet jest zaletą )- praca po finansach?Na podstawie tego "jak mi się wydaje" oraz tego co można wyczytać w internecie. Bardziej liczę na Wasze komentarze i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Informatyka Większość minusów to mit, ale zaczne od przedmiotów nie związanych z informatyką. Musisz mieć podstawy z wielu dziedzin nawet z prawa, czy ekonomii bo i takie przedmioty możesz mieć na studiach, ponieważ prowadząc np. wlasną działalnośc po studiach musisz się na tym znać. Obecnie studia nie są wystarczające i trzeba się cały czas dokształcać, robić dodatkowe kursy. Przecież nie możesz liczyć, że na rynku pracy informatyka obecnie i ta za 20 lat będzie wyglądała tak samo. Ale to samo jest w finansach bo system podatkowy się zmienia. To oczywiste i jest w każdym zawodzie. Zbyt dużo informatyków na rynku pracy, mam watpliwości. Rynek jeszcze nie jest przesycony ale może być. Nigdy nie wiesz co będzie za 20, czy 30 lat. Bo nie jesteś w stanie przewidzieć rozwoju studia.net/informatyka. Dla ludzi, którzy wcześniej programowali. To mit. Na studiach zaczynasz od podstaw. Trzeba dużo kuć, jak na każdych studiach to są studia i to dobrze, że trzeba się uczyć, ale moim zdaniem nie jest tak źle na informatyce. Finanse plusy: trzeba po studiach cały czas się doksztalcać i chodzić na kursy, żeby nadążyć za zmianami w prawie minusy kierunek jest faktycznie dla ludzi, którzy lubią cyferki i są chętni pracować za biurkiem przez wiele lat praca po finansach jest kierunek nie dla mężczyzn, to już jakiś wymysł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TWbolek Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Jak masz takie wątpliwości to po co iść na informatykę? Jeśli dużo własnej pracy i informatyków na rynku pracy to dla ciebie minusy? Kierunek na czasie, "zawód techniczy", tak jak np. Technologia chemiczna, też jest po tym dyplom inżyniera, na który i tak nikt nie będzie patrzył, jeśli się nie rozwijałeś poza uczelnią, nawet jeśli byłaby to Politechnika Warszawska. A jeśli na studiach z zakresu finansów przedmioty matematyczne to minus, to też nie wróżę nic dobrego. Myślę także, że ilość kobiet na roku nie jest dobrym kryterium - jeśli dla ciebie jest - to istnieją uniwersytety i kierunki pedagogiczne. Przecież studenci wydziałów mechanicznych politechnik mają dziewczyny - i większość z nich nie znalazła ich na uczelni, tym bardziej kierunku. Będę studentem od października, więc możesz nie brać powyższych słów poważnie, ale wybierz to co lubisz. Choćby historię czy socjologię. Bo to, że absolwenci tych kierunków mało zarabiają, świadczy o tym, iż większość z nich studiowała dla papierka. Wybierz to, gdzie jest ci najbliżej, rozwijaj się (80% powinno być twoją pracą własną), ucz się języków, a żaden kierunek nie będzie "bezrobotny". nie trzeba nic robić dodatkowo "w domu" jak w przypadku informatyki? Na stażu/w pracy nauczę się dopiero praktyki? (wystarczy mi wiedza ze szkoły) Grrrrr... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Pytam w celach informacyjnych, a nie że mam wątpliwości niektóre minusy wzięły się z porównania do drugiego kierunku. Sporo matematycznych przedmiotów może być nudne w porównianiu do przedmiotów na informatyce. Tak wiem, są niezbędne na finansach ale ja tylko porównuje pod rożnymi względami. Wszyscy piszą, że na studiach informatycznych liczy się samodzielna praca, programowanie w domu itp więc w porównaniu fo finansów dałem to jako minus. Nie trzymam się tego co napisałem twardo - to sa tylko takie moje "wydaje mi się". Bardziej liczę na Wasze doświadczenie, opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Studia informatyczne to pasja. Trzeba poczuc bakcyla wtedy chce się siedziec w domu i grzebać w kodzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 A ja odwróce pytanie.... zamin zrobiłeś to zestawienie plusów i minusów czemu wybrałeś akurat te dwa kierunki studiów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Oba kierunki wymagają pasji:) Nie da się być dobrym informatykiem jeżeli nie lubisz siedzieć przy kompie i grzebać się w kodach, naprawach, programach, grach. Do finansów też trzeba mieć serce, praca ta nie jest "ekstremalna", ale z wieloma wyzwaniami i dla pasjonatów ekscytująca na pewno. Zrób sobie jeszcze listę PLUSY/MINUSY pod swoim kontem i zobaczysz co bardziej Ci będzie pasować. Na rynek na razie nie patrz, bo jak ukończysz studia sytuacja na nim i tak może być zupełnie inna. Wyjdź od siebie, od tego co cię bardziej interesuje, co ci bardziej pasuje ze względu na program i przedmioty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Agnieszka - ponieważ wydawały mi się najbardziej sensowne spośród wszystkich. Z informatyką miałem trochę wspólnego w szkole ale tylko trochę a finanse to chyba perspektywiczny kierunek, czytałem opinie, oferty pracy, zresztą infa też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zarówno Informatyka jak i finanse to bardzo fajne kierunki studiów, jednak dla zupełnie innych osób. Informatyka to przede wszystkim zamiłowanie. Finanse to miłość do cyferek i do zgadzania się lewej strony księgowości z prawą Pamiętaj, że nigdy nie wiesz co będzie się działo na rynku pracy za 5, 10 lat a co dopiero za 40 kiedy będziesz musiał być dalej aktywny zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Na infie trzeba na własną ręke uczyć się programowania (o ile chce się zostać) oprócz tego co trzeba na bieżąco do szkoły, dlatego dałem to na minus w porównaniu do finansów bo na finansach co trzeba oprócz tego co na bieżąco do szkoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 chodzić na kursy doszkalające i być na bieżąco z polityką finansową kraju, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 na pierwszy rzut oka te finanse wydają się luźniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Na pierwszy rzut oka. Przyjdzie statystyka, matematyka i rachunkowosc i zmienisz zdanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 A ja zapytałam dlaczego akurat te kierunki, bo właśnie one się od siebie trochę różnią i chciałam się dowiedzieć co bardzieć Cię interesuje, ale chyba wybrałeś kierunki na zasadzie co jest popularne. No chyba, że się mylę? Informatyka to kierunek gdzie trzeba mieć zamiłowanie do programowania, tworzenia. To trzeba lubić robić. Co prawda podobnie jest z finansami ale tu trzeba lubić cyferki. studiuj matmę i statystyka to podstawa na tym kierunku, a także logiczne myślenie, bo dochodzą wszelkiego rodzaju metodologie i analizy. A Ty w czym jesteś dobry? Co bardziej Cię interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Nie mam zainteresowań związanych z tymi kierunkami. Po prostu chcę się czegoś uczyć, "oddać się temu" a potem być w tym dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 A nie martwisz się, że po 2 latach studiów możesz powiedzieć sobie, kurcze to nie to co chciałem robić i zacząć szukać studiów od nowa. Na forum mamy wielu takich użytkowników, którzy żalują, że nie kierowali się pasją przy wyborze studiów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Jednym słowem Twój wybór padła na te kierunki trochę z przypadku...Chcesz uczyć się czegoś nowego i być w tym dobrym. Uważam jednak że wybór kierunku powinien być połączony z tym co lubisz robić... Oba kierunki są bardzo przyszłościowe, ale nie ryzykowałabym studia.net/informatyka bez wyraźnych zainteresowań w tym kierunku... Natomiast jak lubisz matematykę, interesujesz się finansami, jesteś dokładny i skrupulatny, to kierunek FiR może być właśnie dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Po prostu obawiamy się, że po 2 latach studiów i problemach z jakimś przedmiotem powiesz sobie dość, nie chce się tego uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Rozumiem, ale zawsze jest to ryzyko. Zresztą dużo osób, które znam idą również na ślepo, bo ciężko jest tak na prawdę w obecnej chwili wiedzieć co się będzie robiło przez resztę życia i jak wyglądają studia na takim i takim kierunku zwłaszcza, że idzie się pierwszy raz (wyjątek osoby, które mają jasno sprecyzowany kierunek od początku), dlatego staram się chociaż w formie pytań na forum bliżej poznać wady, zalety oraz jak to wgl wygląda. Przeglądałem wszystkie kierunki jakie są dostępne na państwowych uczelniach i wiem, że np. Studia na kierunku chemia, odnawialne źródła czy jakieś inne techniczne raczej by mi nie podeszły, więc też wybrałem te kierunki odrzucając wszystkie inne z myślą, że to na pewno nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Jest dokładnie tak jak pisze Łukasz... Najgorzej to potem mieć poczucie zmarnowanego roku czy w ekstremalnych przypadkach dwóch, trzech lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Rozumiem, ale zawsze jest to ryzyko. Zresztą dużo osób, które znam idą również na ślepo, bo ciężko jest tak na prawdę w obecnej chwili wiedzieć co się będzie robiło przez resztę życia i jak wyglądają studia na takim i takim kierunku zwłaszcza, że idzie się pierwszy raz (wyjątek osoby, które mają jasno sprecyzowany kierunek od początku), dlatego staram się chociaż w formie pytań na forum bliżej poznać wady, zalety oraz jak to wgl wygląda. Przeglądałem wszystkie kierunki jakie są dostępne na państwowych uczelniach i wiem, że np. chemia, odnawialne źródła czy jakieś inne techniczne raczej by mi nie podeszły, więc też wybrałem te kierunki odrzucając wszystkie inne z myślą, że to na pewno nie dla mnie. Tak masz rację ryzyko jest zawsze, bo nawet jak wiesz co chcesz robić w 100%, to po pewnym czasie może się to zmienić... A poza tym świat wokół nas szybko się zmienia i to co teraz jest na czasie może nie być jak ukończy się studia, święta racja:) Fajna jest ta Twoja lista + i - ja też lubie w ten sposób podejmować decyzje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Nie jestem jakiś super z matematyki ale matematyka jest mi bliższa niż przedmioty humanistyczne, zresztą jeśli coś się trzeba było nauczyć i nie umiałem to tylko dlatego, że tak na prawdę nie poświęciłem czasu na przećwiczenie tego. Z doświadczenia wiem, że wystarczą chęci i czas żeby coś zrozumieć i bez problemu można mieć zdane, reszta przypadków to czyste lenistwo Zastanawia mnie też czy na tych kierunkach jest hardkor czy jest można liczyć na życie prywatne poza studiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 A zastanawiałeś się nad takim kierunkiem studiów jak analiza danych. Tutaj masz o nim więcej: http://www.kierunki.net/lupa/4314-unikatowy-kierunek-w-polsce-analiza-danych-3-5-letnie-studia-inzynierskie-na-wydziale-matematyki-i-informatyki-uniwersytetu-lodzkiego Jest to nowatorski kierunek studiów opracowany wspólnie z pracodawcami i wynikający z połączenia matematyki, ekonomii i studia.net/informatyka. Zresztą poczytaj sam o nim więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Już za późno na wybieranie innych kierunków i raczej chciałbym się trzymać tylko tych 2 ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Dlaczego za późno? Do drugiej tury rekrutacji są jeszcze 2 tygodnie masz czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...