marekss1 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Witam. W tym roku wybierany się na studia. Wysłałem już zgłoszenie na rekrutację. Wybierany się na studia na AHE w Łodzi na kierunek grafika. Ze względów na moją niepełnosprawność i koszty dojazdów i zakwaterowania zdecydowałem się na studia niestacjonarne przez PUW. Chciałem się Was zapytać czy ktoś z Was studiował w takim trybie? Jak to wygląda w praktyce? Poza tym chciałbym się zapytać jak to jest. No bo ją będę miał przedmioty również z grafiki komputerowej. I nie wiem czy ewentualnie potrzebne programy czy coś w tym stylu muszę sam zakupić czy oni to zapewniają? No bo na studiach stacjonarnych to studenci maja wszystko na miejscu. A jak jest w tym przypadku? Co jeszcze ewentualnie powinienem wiedzieć o tych studiach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Ogólnie AHE w ostatnich latach się bardzo zmieniło i zainwestowało w rozwój. Rozwinęło platformę PUW. Postaram się do nich napisać i odpowiedzieć na Twoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekss1 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Ogólnie AHE w ostatnich latach się bardzo zmieniło i zainwestowało w rozwój. Rozwinęło platformę PUW. Postaram się do nich napisać i odpowiedzieć na Twoje pytania. No właśnie do studiowania tam zachęciła mnie ich oferta. Jest naprawdę bogata. Na początku się wachałem, ponieważ wiele negatywnych opinii przeczytałem o AHE. Ale po przeglądnięciu ich strony i oferty, pomyśałem, że warto się do nich zapisać. Tylko właśnie nigdzie nie znalazłem informacji jak to jest z potrzebnymi do nauki programami czy ewentualnie sprzętem. A nie wiem jak to jeszcze dokładnie będzie wyglądało. No bo studenci na miejscu mają przecież do dyspozycji wszelkie sprzęty i oprogramowania, z których mogą korzystać. Gdzieś nawet widzialem filmik na którym studenci na komputerach przy pomocy tabletów graficznych malują przedstawioną im scenę. I przez to jestem ciekaw jak to wygląda w przypadku studiów niestacjonarnych, Dzięki za to, że zapytasz ich o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Wyslalem juz zapytanie do odpowiedniej osoby. Mysle ze w ciagu kilku dni dadzą odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Niektóre uczelnie niepubliczne są bardzo innowacyjne i AHE chyba robi pod tym kątem sporo dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekss1 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Niektóre uczelnie niepubliczne są bardzo innowacyjne i AHE chyba robi pod tym kątem sporo dobrego To prawda. Ja mieszkam niedaleko Jasła na Podkarpaciu. I tam niby jest AHE ale jako zamiejscowy ośrodek dydaktyczny. I w związku z tym nie ma on zbyt bogatej oferty. Poza tym nie ma takich dofinansowań i niewiele oferuje, z tego co słyszałem. Dlatego wybrałem AHE w Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Rozmawiałem dzisiaj z osobą od informacji z AHE w ciągu kilku dni mają dać odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Oto odpowiedz: Otrzymujesz dostęp do platformy zdalnego nauczania, na której umieszczone sąmateriały dydaktyczne, zadania, testy, quizy, tematy do dyskusji na forumoraz zakresy wymagań.Komunikujesz się z wykładowcą oraz kolegami z roku poprzez forum dyskusyjne,czat oraz e-mail.Uczelnia dysponuje oprogramowaniem Adobe oraz Autodesk (3dmax).Na zjazdachstudenci mają dostęp do pracowni komputerowych. Program Autodesk jestdarmowy dla studentów, Adobe natomiast udostępnia 30 dniową wersję próbnąposzczególnych programów. Sugeruję korzystanie z tutoriali i wersji próbnejw momencie realizacji zadań. Programy, które poznają studenci w pierwszymroku to Ilustrator, Indesign i Photoshop.W drugim roku zaczynacie pracę w 3dmax. Jako grafik, na początkupotrzebujesz umiejętności posługiwania się programem wektorowym ibitmapowym. Do celów projektowych można używać gimpa, który jestzamiennikiem photoshopa (bitmapowy), lub corela (wektorowy, płatny). Jakorealizację projektu wystarczy przedstawić plik pdf lub tiff.Zjazdy na PUW-ie odbywają się 2-3 razy w semestrze.Egzaminy zdajesz w siedzibie Uczelni.Idealna forma studiowania dla osób niepełnosprawnych, więcej informacjiznajdziesz tutaj:http://www.przyjaznestudia.pl/przyjazna-uczelnia/39/polski-uniwersytet-wirtualny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekss1 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Dostałem dokładnie takiego samego maila od Pani dziekan z mojego wydziału. To będzie trochę trudno z tymi programami. Tym bardziej że ja już wersje próbna Ilustratora miałem. Pewnie będę musiał używać wersji pirackich, bo oryginalne są niestety drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Niestety. Nie mogę Ci polecic korzystania z piratów ale rozumiem Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 a nie ma jakiś zniżek przy tych programach dla studentów? Może uczelnia dysponuje takimi informacjami, może za ich pośrednictwej można tanije kupić takie programy, bo faktycznie one są dośc drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Można korzystać z bezpłatnych zamienników programów i na czas studiów powinno to wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Adobe ma obecnie ofertę dla studentów - wszystkie narzędzia w tym Ilustrator w abonamencie na rok za około 200 euro. To w sumie jakieś 800 pln. Jeśli stać Cię na studia na uczelni publicznej - to chyba nie powinien być duży kłopot? A jeśli jest, zawsze możesz napisać do Adobe, jest szansa że zasponsorują niepełnosprawnego studenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekss1 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Agnieszka, Adobe ma promocję dla studentów. Wszystkie programy adobe w abonamencie. Płaci się po 20 euro na miesiąc. Łukasz, mógłbyś podać przykładowe zamienniki tych programów? Wiem że PS można zastąpić Gimpem. To mi nawet pani dziekan pisała. Sebastian, To, że idę studiować na uczelnię publiczną nie oznacza że mnie na wszystko stać. Tam będę musiał płacić tylko czesne 490. A i to prawdopodobnie będzie ze stypendium jak je uzyskam. A myślisz że Adobe byłoby takie chętne pomóc. Nigdy nie pisałem to żadnej firmy w tego typu sprawach. Co powinienem im napisać? Jak ich o to poprosić? Bo nie wiem jak miałbym to napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Sebastian, To, że idę studiować na uczelnię publiczną nie oznacza że mnie na wszystko stać. Tam będę musiał płacić tylko czesne 490. A i to prawdopodobnie będzie ze stypendium jak je uzyskam. A myślisz że Adobe byłoby takie chętne pomóc. Nigdy nie pisałem to żadnej firmy w tego typu sprawach. Co powinienem im napisać? Jak ich o to poprosić? Bo nie wiem jak miałbym to napisać. Napisz przede wszystkim o tym, że jesteś niepełnosprawny i że studia są dla Ciebie szansą na zdobycie niezależności, rozwoju kreatywności. Napisz jaki jesteś osobowościowo, o swoich zainteresowaniach. Napisz, że uważasz oprogramowanie Adobe za najlepsze w swojej klasie. I że na pewno nie chcesz korzystać z piratów, ale oryginały przekraczają Twoje możliwości finansowe. I że jeśli nie będziesz w stanie uzyskać dostępu do legalnych, to może to uniemożliwić korzystanie ze studiów na odległość. I że jeśli zgodzą się, to zezwolisz na wykorzystanie swojego wizerunku w działalności public relations firmy jako przykład CSR czyli działalności biznesowej odpowiedzialnej społecznie. Nie wiem czy pomoże ale warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 I napisz jeszcze, że jeśli się zgodzą, to sprawę opisze redakcja www.Studia.net, jednego z największych w Polsce portali dla kandydatów na studia i studentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Sebastian ma rację, warto próbować. Jak nie napiszesz to się nie dowiesz, a może się akurat uda Daj znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekss1 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki za pomoc. Zaraz do nich napiszę. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Sebastian, a to w razie by się zgodzili to ja będę musiał napisać do redakcji www.Studia.net? I czy wiecie może na jaki adres a-mail mam do nich napisać? Bo szukam na ich stronie ale tam jest tyle kontaktów, że nie wiem gdzie pisać. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez marekss1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Jest na to szansa, że adobe się zgodzi dać atrakcyjną cenę lub nawet zasponsorować program, ponieważ wiele firm teraz próbuje ocieplić swój wizerunek. Nie jestem grafikiem więc nie znam żadnych zamienników tego programu. Sam kiedyś korzystałem z programów do obróbki zdjęć i wiem, że zamienników było bardzo dużo i zamiast korzystać z drogich programów korzystałem z darmowych zamienników np. xnview. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Dzięki za pomoc. Zaraz do nich napiszę. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Sebastian, a to w razie by się zgodzili to ja będę musiał napisać do redakcji www.Studia.net? I czy wiecie może na jaki adres a-mail mam do nich napisać? Bo szukam na ich stronie ale tam jest tyle kontaktów, że nie wiem gdzie pisać. Już się redakcja zgodziła daj znać jak się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekss1 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 A wież może na jaki adres mailowy mogę do Adobe napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Poszukaj na ich stronie. Najlepiej do marketingu bo oni dysponują pulą darmowych egzemplarzy. Najbardziej dostępnym mailem w języku polskim jest pomoc@adobe.pl Ale możesz zadzwonić i poprosić o podanie maila do biura marketingu: 800 702434 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekss1 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Mail już wysłany. Teraz tylko będę czekał na ich odpowiedź. I jak tylko się coś pojawi, to zaraz dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Trzymamy kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Tez trzymam kciuki. Szkoda, ze nie skorzystales najpierw z opcji telefonu do nich. Zawsze wtedy w mailu możesz się powołać na rozmowę telefoniczną nawet jeśli tylko uzyskałeś przez nią maila. Wtedy odbiorca traktuje to poważniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...