Skocz do zawartości
Kasiaa92

dietetyka + ratownictwo

Rekomendowane odpowiedzi

No raczej mało zbliżone, raczej połączenie zawodowe byłoby... dziwne, ale studia łączyć można. Mogą przepisać jakieś przedmioty. Musiałabyś się dowiedzieć w dziekanacie. Zawsze łatwiej z robotą, jak nie tu, to tu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze z praca łatwiej. Pewne przedmioty mogą Ci się pokrywać wiec jak zrobisz ratownictwo na tej samej uczelni to mogą Ci czesc ocen przepisać. Czy warto? Akurat ratwonictwo medyczne zawsze sie przyda chociaż to bardzo niedoceniany zawód to coraz bardziej zmienia sie w kierunku pozytywnym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ratownik medyczny wiąże się z pracą fizyczną dlatego częściej w tym zawodzie pracują mężczyźni. Przenoszenie rannych do karetek, ustawianie ich w odpowiedniej pozycji, podanie leków w niedogodnych warunkach, duży stres psychiczny toteż tutaj panowie górują. Z mojej rodziny daleki wujek miał takie doświadczenia w pracy w karetce, nie zachwalał tego zajęcia, bardzo odpowiedzialna funkcja i trzeba mieć dużą wytrzymałość psychiczną. 
Dieta, odżywianie, jedzenie - to coś co zawsze będzie na topie. Łączyć studia zawsze można, ale pamiętaj o zdrowym rozsądku i bądź co bądź realizować się możesz na wielu płaszczyznach, skupić się warto na jednym celu. Zawsze można podjąć pracę i drugi kierunek zaocznie, więc pole do popisu dosyć spore. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepisy zabraniają kobietom podnoszenia ciężarów o masie przekraczającej 12 kg przy pracy stałej oraz 20 kg przy pracy dorywczej. Natomiast dla mężczyzn ograniczenia te wynoszą kolejno 30 i 50 kg, co tłumaczy zdominowanie zawodu ratownika przez tę płeć. Dwie ratowniczki mogą samodzielnie przenieść co najwyżej dziecko, a dwóch ratowników nawet człowieka z widoczną nadwagą albo po prostu bardzo wysokiego. W tym przypadku natura determinuje aspekt ekonomiczny.

Quote

Prawda, ze coraz więcej osób idzie na dietetykę i moze rynek się nasycić ale z drugiej strony szybko rośnie zapotrzebowanie na wykwalifikowanych dietetyków.

Dietetyka wbrew pozorom nie jest żadną nowością. Od wielu lat uniwersytety przyrodnicze (zwane dawniej Akademiami Rolniczymi) prowadzą kierunek o nazwie technologia żywności i żywienie człowieka, na którym istnieje specjalność dietetyczna. Tak więc konkurencja ze strony innych absolwentów dietetyki to jeszcze nie wszystko. Wykształcenie kierunkowe wymagane jest do pracy dietetyka szpitalnego, który systematycznie staje się reliktem przeszłości z powodu popularyzacji cateringu, a także często w przypadku sieci punktów poradnictwa (spotykanych w centrach handlowych). Otworzyć gabinet i udzielać porad może dosłownie każdy, ponieważ zawód ten nie należy do grona regulowanych. Z powodu mocno ograniczonych rozmiarów tego rynku, warto zdawać sobie sprawę z ryzyka wyboru albo wziąć te studia na drugi kierunek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.





×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.