Vilgefortz Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Witam Założyłem ten temat, ponieważ potrzebuję porady, proszę pomóżcie Jestem w trakcie rekrutacji na studia. Dostałem się na prawo na KUL, czekam teraz na wyniki na prawo z URz. Jeśli bym się dostał również na URz, którą uczelnię wybrać? Nie mam pojęcia, a mam bardzo mało czasu na zastanowienie. Plusem URz jest to, że do Rzeszowa mam o wiele bliżej i co weekend mógłbym jeździć do domu, a z Lublina niestety znacznie rzadziej. Jednak czy KUL nie jest bardziej prestiżową uczelnią? Ponadto czy w nauczaniu jest jakaś spora różnica? Bo mam obawy, czy sobie poradzę na tych studiach, podobno na 1 semestr zawsz przyjmują dużo osób, a potem sporo odpada. PROSZĘ O PORADY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Fakt, że pierwszy semest na prawie podobno jest dość trudny, ale to na każdej uczelni wygląda podobnie, więc jakiejś wielkiej różnicy pomiędzy KULem a URz raczej nie będzie, bo to uczelnie z mojego punktu widzenia na podobnym poziomie, chociaż z delikatną przewagą dla KULu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Akurat na prawie dużo osób odpada po pierwszym roku, to dość trudne studia, bo jest dużo kucia na pamięć. Odnośnie KUL a URz nie ma aż tak wielkiej różnicy więc wybierając uczelnie kieruj się tym co dla CIebie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madbluffer Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Z tym odpadaniem to taka legenda. Sam mam rok prawa za sobą po którym zrezygnowałem znudzony tymi studiami, ale to inna historia. Przedmioty dość łatwe, nie wiem co trudnego w wykuciu 50-60 "paremi/i" czy w historii prawa, prawie rzymskim czy wstępie do prawoznawstwa, a nawet w słynnej logice. Jak ktoś jest sprytny lub uczy się regularnie to wszędzie sobie poradzi ale co prawda na tym kierunku ludzie panikują jakby ciut bardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Z tym odpadaniem to taka legenda. Sam mam rok prawa za sobą po którym zrezygnowałem znudzony tymi studiami, ale to inna historia. Przedmioty dość łatwe, nie wiem co trudnego w wykuciu 50-60 "paremi/i" czy w historii prawa, prawie rzymskim czy wstępie do prawoznawstwa, a nawet w słynnej logice. Jak ktoś jest sprytny lub uczy się regularnie to wszędzie sobie poradzi ale co prawda na tym kierunku ludzie panikują jakby ciut bardziej. Dokładnie jak ktoś się uczy to wszędzie sobie poradzi! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
standa Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Z założenia prawo jest dla ludzi, którzy potrafią siedzieć w książkach, wiadomo że łatwo nie będzie. Ale ogólnie prawo daje perspektywy więc warto się przemęczyć - kwestia taka czy faktycznie to cię interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Prawo to dość dziwny kierunek, bo są 2 drogi. Jeśli dostaniesz się na aplikacje to możesz zrobić karierę. Jeśli nie dostaniesz się na aplikacje masz wykształcenie jak po administracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Skoro jesteśmy przy temacie prawniczym, to polecam przeczytać o niektórych zawodach prawniczych: Komornik http://www.studia.net/zawody/7440-komornik Prawnik http://www.studia.net/zawody/7438-prawnik Adwokat http://www.studia.net/zawody/7522-adwokat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
standa Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Łukasz - bez aplikacji nie ma to żadnej wartości? Nie można robić niczego związanego z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Łukasz - bez aplikacji nie ma to żadnej wartości? Nie można robić niczego związanego z prawem? Możesz robić to samo co po administracji, przy czym po prawie co roku możesz przystępować do egzaminu na aplikację. Ma to jakąś wartość, jednak dla kogoś kto nie chce nigdy startować na aplikację to lepiej zrobić inny kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Są pomysły na otwarcie zawodów prawniczych, ale trudno powiedzieć jak to dalej się będzie toczyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...